Kehidupan yang sihat

Duduk Terlalu Lama Boleh Menjejaskan Kesihatan

Terdapat begitu banyak aktiviti harian yang memerlukan kita duduk untuk jangka masa yang panjang, dari melakukan kerja rumah, bermain komputer, bekerja di pejabat, hingga perjalanan dengan kereta. Hati-hati, duduk terlalu lama boleh mengganggu kesihatan kita lol.

Sejumlah kajian mengaitkan duduk terlalu lama dengan pelbagai masalah kesihatan, seperti diabetes jenis 2, obesiti, barah, demensia, dengan peningkatan risiko kematian akibat penyakit jantung dan saluran darah (penyakit kardiovaskular).

Duduk untuk jangka waktu yang panjang dianggap mempengaruhi kemampuan tubuh untuk mengatur kadar gula darah dan tekanan darah, dan dianggap memperlambat metabolisme dan pemecahan lemak tubuh. Selain itu, duduk terlalu lama juga dapat meningkatkan risiko sindrom piriformis. Ketika berada dalam posisi duduk, badan disamakan dalam keadaan tidak aktif kerana hanya sedikit aktiviti otot yang diaktifkan.

Kurangkan Keamatan Duduk

Sebenarnya tidak ada penanda aras standard untuk berapa banyak masa yang dihabiskan seseorang untuk dianggap duduk terlalu lama. Walau bagaimanapun, jika kerja atau aktiviti anda kebanyakan dilakukan dalam keadaan duduk, ada baiknya anda mula mengurangkan intensiti duduk. Dengan cara itu, tulang, otot, dan tubuh secara keseluruhan dapat lebih berfungsi.

Malah ada doktor mengesyorkan berehat dari posisi duduk setiap 30 minit. Anda boleh berdiri, berjalan, atau naik dan turun tangga. Semasa di pejabat, gunakan waktu makan tengah hari untuk melakukan senaman ringan atau hanya aktif, bukan untuk terus bekerja.

Ini perlu dilakukan oleh semua golongan umur, termasuk orang yang selalu bersenam. Mengurangkan lama duduk dan meningkatkan pergerakan aktif bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung.

Petua untuk Menyesuaikan Kedudukan Duduk

Sekiranya pekerjaan anda memerlukan duduk untuk jangka masa yang panjang, petua berikut mungkin dapat membantu anda mengelakkan kecederaan kerana duduk dengan postur yang salah.

 • Pastikan skrin monitor berada pada paras mata

  Jarak yang disyorkan dari monitor ke mata anda adalah panjang lengan anda. Pastikan juga bahagian atas monitor sejajar dengan mata anda, ini supaya anda tidak perlu membungkuk atau mendongak untuk membuat leher anda sakit. Selain itu, sesuaikan juga cahaya dari monitor agar tidak terlalu terang atau terlalu gelap.

 • Gunakan sokongan belakang

  Sesuaikan juga ketinggian dan belakang kerusi supaya dapat menyokong bahagian bawah belakang. Kedudukan duduk yang baik adalah jika ketinggian lutut sedikit di bawah pinggang.

 • Sesuaikan ketinggian kerusi dan meja

  Sesuaikan ketinggian meja dan kerusi sehingga kedudukan siku sehingga jari lurus semasa menaip.

 • Gunakan alas kaki

  Untuk menjadikan duduk lebih selesa, anda boleh menggunakan alas kaki. Anda juga disarankan untuk meletakkan kaki di lantai, tidak berjinjit, dan tidak melintang kaki anda.

 • Perhatikan jarak jauh papan kekunci

  Jarak papan kekunci yang ideal adalah kira-kira 10-15 cm dari tepi meja. Ini bertujuan agar pergelangan tangan tidak sakit. Bukan itu sahaja, jarak tetikus disyorkan tidak terlalu jauh dari badan anda. Sekiranya perlu, gunakan pergelangan tangan jika kekerapan penggunaan tetikus cukup kerap.

Selain mengelakkan duduk terlalu lama, posisi duduk yang betul dapat mengurangkan risiko masalah kesihatan yang berkaitan dengan postur seperti sakit belakang atau leher.

Sekiranya pekerjaan atau aktiviti anda memerlukan anda duduk terlalu lama dan menyebabkan masalah kesihatan, disarankan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.