Kesihatan

Ketahui Perbezaan Antara Bronkitis dan Pneumonia

Walaupun kedua-duanya menyebabkan batuk dan sesak nafas, bronkitis dan radang paru-paru adalah 2 keadaan yang berbeza. Perbezaan antara bronkitis dan radang paru-paru bukan hanya terletak pada lokasi keradangan, tetapi juga penyebab, keparahan gejala, dan rawatan.

Keradangan saluran udara boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, atau kulat. Walau bagaimanapun, bronkitis hampir selalu disebabkan oleh virus, terutamanya virus penyebab selesema (selsema) dan virus influenza, sedangkan kebanyakan kes radang paru-paru terjadi kerana jangkitan bakteria.

Perbezaan Antara Bronkitis dan Pneumonia Berdasarkan Lokasi Keradangan

Saluran pernafasan manusia bermula dari hidung, tekak, trakea, bronkus, hingga paru-paru. Bronchi berbentuk seperti paip dan bercabang menjadi bahagian yang lebih kecil di paru-paru. Cabang bronkus kecil akan berkomunikasi dengan alveoli. Alveolus adalah tisu di paru-paru yang berbentuk seperti beg dan dipenuhi udara. Di alveoli, terdapat pertukaran oksigen dari udara ke aliran darah.

Dalam kes bronkitis, keradangan berlaku pada bronkus dan menyebabkan dinding bronkus menghasilkan banyak cecair. Akibatnya, orang dengan bronkitis mengalami kesukaran bernafas, sesak nafas, dan batuk.

Sedangkan pada radang paru-paru, keradangan berlaku di alveoli, sehingga kantung alveolar yang harus diisi dengan udara benar-benar diisi dengan cairan atau nanah. Ini menyukarkan oksigen memasuki aliran darah, dan membuat penderita radang paru-paru mengalami sesak nafas dan batuk.

Perbezaan Antara Bronkitis dan Pneumonia dari segi Gejala

Bronkitis cenderung menyebabkan gejala yang lebih ringan daripada radang paru-paru. Beberapa gejala yang menandakan bronkitis adalah:

 • Batuk kahak dengan kahak yang jelas, kekuningan, atau kehijauan
 • Demam ringan
 • Sesak nafas atau rasa kenyang di dada
 • Hidung tersumbat dan berair
 • Sakit tekak
 • Lemah, letih, lesu
 • Sakit kepala

Sementara itu, radang paru-paru sering menyebabkan gejala yang lebih serius. Ini kerana pengisian alveoli dengan cecair atau nanah boleh merumitkan pertukaran oksigen dari udara ke darah. Akibatnya, tisu dan organ tubuh akan kekurangan oksigen. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan kematian.

Beberapa contoh gejala radang paru-paru adalah:

 • Batuk kahak dengan kahak kekuningan, kehijauan, atau berdarah
 • Demam tinggi (400C atau lebih) dengan menggigil
 • Sesak nafas atau pernafasan yang sangat cepat
 • Peluh sejuk
 • Sakit dada, terutama ketika menarik nafas dalam atau batuk
 • Pening dan muntah
 • Kekeliruan berlaku, terutama pada pesakit tua

Bronkitis umumnya akut, iaitu, ia tiba-tiba muncul dan memburuk dengan cepat. Keadaan ini biasanya akan sembuh sendiri dalam 1-2 minggu.

Walaupun radang paru-paru biasanya berlangsung lebih lama. Seseorang harus mengesyaki bahawa bronkitisnya telah berkembang menjadi radang paru-paru jika dia batuk selama lebih dari 3 minggu.

Perbezaan Antara Bronkitis dan Pneumonia dari segi Rawatan

Rawatan bronkitis dan radang paru-paru akan disesuaikan dengan penyebab jangkitan. Bronkitis dan radang paru-paru yang disebabkan oleh jangkitan bakteria akan dirawat dengan antibiotik, sementara yang disebabkan oleh jangkitan virus biasanya hanya memerlukan rawatan dengan ubat penurun demam, pengambilan cecair yang mencukupi untuk mencegah dehidrasi, dan banyak rehat.

Oleh kerana kebanyakan kes bronkitis disebabkan oleh jangkitan virus, rawatan tidak memerlukan antibiotik. Ini berbeza dengan radang paru-paru. Sebilangan besar jenis radang paru-paru disebabkan oleh jangkitan bakteria dan memerlukan antibiotik.

Itulah perbezaan antara bronkitis dan radang paru-paru. Kedua-duanya menyebabkan gejala batuk dengan kahak dan sesak nafas. Walau bagaimanapun, gejala pneumonia pada amnya lebih parah dan disertai dengan demam tinggi, menggigil, berpeluh sejuk, dan sakit dada.

Beberapa kes bronkitis juga boleh berkembang menjadi radang paru-paru, jadi seseorang mungkin mengalami bronkitis dan radang paru-paru pada masa yang sama.

Sekiranya anda mengalami batuk dengan kahak disertai demam tinggi, sesak nafas, dan sakit dada, anda harus segera berjumpa doktor. Sekiranya doktor mengatakan bahawa anda menghidap bronkitis atau radang paru-paru, semasa menjalani rawatan dari doktor, berehat secukupnya, minum banyak air, dan jika boleh, gunakan pelembap (pelembap udara).

Ditulis oleh:

Irene Cindy Sunur