Kesihatan

COVID-19 lebih berbahaya bagi warga tua berusia lebih dari 70 tahun

Jumlah penderita dan kes kematian akibat COVID-19 terus meningkat setiap hari. Walaupun virus Corona menjangkiti tanpa mengira usia, sejauh ini telah dicatatkan bahawa kadar kematian tertinggi di dunia akibat COVID-19 berlaku pada orang tua berusia lebih dari 70 tahun.

COVID-19 adalah penyakit yang menyerang sistem pernafasan. Gejala umum keadaan ini adalah demam, batuk, dan sesak nafas. Selain itu, terdapat juga gejala seperti selesema, seperti hidung berair, sakit otot, dan sakit tekak.

Jangkitan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, dari bayi, kanak-kanak, orang dewasa, hingga orang tua. Walau bagaimanapun, penyakit yang disebabkan oleh virus SARS-CoV-2 lebih mudah diserang dan menyebabkan gejala yang teruk pada orang tua (warga tua), terutama mereka yang berumur lebih dari 70 tahun.

Kadar Kematian Kerana COVID-19 pada Warga Emas Lebih 70 Tahun

Di seluruh dunia, diperhatikan bahawa kadar kematian akibat COVID-19 atau kadar kematian kes (CFR) pada usia 50-69 tahun adalah sekitar 0.31-1%. Sementara pada usia 70-79 tahun, angka kematian meningkat menjadi 2,95%, dan pada usia 80-89 tahun, angka kematian dapat mencapai 4,47%.

Berdasarkan data ini, kadar kematian bagi orang tua yang berusia lebih dari 70 tahun kerana pandemi ini adalah 2 kali lebih tinggi daripada usia yang lebih muda.

Di China, kadar kematian akibat COVID-19 adalah 8% untuk orang berusia 70 tahun ke atas dan 14.8% untuk orang berusia lebih dari 80 tahun. Ini juga dapat dilihat di negara lain, seperti Itali, usia rata-rata pesakit COVID-19 yang meninggal adalah sekitar 80 tahun. Di Indonesia sahaja, kadar kematian (kadar kematian) pada kumpulan umur di atas 60 tahun adalah sekitar 17%.

Angka kematian dalam kumpulan umur ini memang paling tinggi berbanding dengan kumpulan umur yang lain. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa jumlah orang yang terkena COVID-19 sebenarnya lebih banyak daripada yang direkodkan. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari kekurangan alat pemeriksaan, hasil pemeriksaan yang tidak tepat, hingga ketakutan orang ramai untuk pergi ke hospital untuk pemeriksaan.

Dengan mengandaikan bahawa jumlah orang tua yang menderita COVID-19 sebenarnya lebih banyak dari yang dicatat, angka kematian bagi orang tua di Indonesia akibat penyakit ini dapat lebih rendah dari 17%.

Mencegah COVID-19 pada Warga Emas Lebih dari 70

Seperti disebutkan di atas, COVID-19 sebenarnya boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Namun, seiring bertambahnya usia, sistem kekebalan tubuh cenderung melemah, jadi risiko orang tua menghidap penyakit ini akan menjadi lebih besar.

Di samping itu, orang tua yang dijangkiti virus Corona juga lebih cenderung mengalami gejala yang lebih teruk yang boleh menyebabkan kematian, terutama orang tua dengan komorbiditi yang dapat memperburuk gejala COVID-19, seperti COPD atau penyakit jantung. Menurut penyelidikan, kira-kira 70% keadaan ini dialami oleh orang tua lebih dari 70 tahun.

Oleh itu, usaha untuk melindungi warga tua dari COVID-19 perlu dijalankan dengan lebih disiplin. Beberapa langkah pencegahan penting yang dikenakan pada orang tua adalah:

  • Tinggal di rumah jika tidak ada keperluan mendesak.
  • Hadkan perjumpaan dengan orang lain atau menerima tetamu ke rumah anda.
  • Basuh tangan anda dengan kerap.
  • Memohon jarak fizikal, walaupun hanya di rumah.
  • Menguruskan tekanan dengan baik.
  • Makan makanan berkhasiat.
  • Minum ubat secara berkala untuk penyakit yang dihidapi.
  • Menunda berjumpa doktor untuk pemeriksaan kesihatan, kecuali keadaannya bertambah buruk. Sekiranya perlu, lakukan telekonsultasi dengan doktor untuk memantau keadaan kesihatan.

Populasi warga tua, terutama mereka yang berusia lebih dari 70 tahun, adalah kumpulan yang paling terdedah kepada COVID-19. Sistem kekebalan tubuh yang lemah dan kehadiran penyakit kronik dapat meningkatkan risiko orang tua mendapat COVID-19 dan mengalami gejala yang lebih teruk yang boleh membawa maut.

Sekiranya anda berusia lebih dari 70 tahun atau mempunyai keluarga di rumah yang berusia lebih dari 70 tahun, ambil langkah untuk mencegah COVID-19 secara berdisiplin seperti yang dijelaskan di atas. Sekiranya orang tua disyaki mengalami simptom COVID-19, segera hubungi talian panas COVID-19 di 119 Samb. 9 untuk arahan selanjutnya.

Di samping itu, anda juga dapat memanfaatkan kemudahan konsultasi di talian dalam aplikasi ALODOKTER untuk mengemukakan soalan mengenai kesihatan orang tua atau bagaimana menjaga orang tua semasa pandemik COVID-19. Melalui aplikasi ini, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital sekiranya diperlukan.