Kehidupan yang sihat

Empat Fakta Berat yang Perlu Anda Ketahui

SeseoOrang yang sering merancang untuk menurunkan berat badan, mengekalkan berat badan normal, atau meningkatkan jisim otot masa menimbang menggunakan skala sebagai kriteria utama. Sebenarnya, skala sebenar sahaja belum tentu menjadi petunjuk yang boleh dipercayai.

Timbangan baik untuk mengukur pergerakan berat badan. Walau bagaimanapun, penggunaan skala yang tidak tepat sebenarnya boleh membuat pengguna tersalah memahami perubahan nombor yang ditunjukkan.

Fakta Ini Menimbang Berat

Fakta berikut tidak semestinya diketahui oleh banyak orang yang menjadikan timbangan sebagai satu-satunya penanda aras dalam mengekalkan berat badan. Lihat panduan berikut untuk menimbang:

 • Tidak perlu menimbang setiap hari

  Perlu diingat bahawa kenaikan atau penurunan berat badan boleh disebabkan oleh banyak faktor, seperti:

- Keadaan cuaca.

- Perubahan hormon yang mencetuskan penumpukan cecair.

- Pengambilan makanan masin atau berkanji.

 • Timbang pada masa yang samaCuba timbang diri anda pada waktu yang sama, iaitu hari dan waktu yang sama setiap minggu, gunakan skala yang sama, dan cuba memakai pakaian yang serupa. Kasut dan pakaian dengan bahan tebal dan berat boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Pagi biasanya adalah masa yang disyorkan untuk menimbang diri anda. Pada masa ini, berat badan relatif tidak dipengaruhi oleh variasi penggunaan makanan cecair dan pepejal sepanjang hari.

  Timbangan digital dapat menunjukkan nombor yang lebih senang dibaca. Sementara itu, skala mekanikal cenderung kurang tepat daripada skala digital dan lebih terdedah kepada kerosakan. Sekiranya anda mempunyai keraguan mengenai ketepatan skala anda, kebanyakan gim, hospital, dan pejabat doktor memberikan skala yang lebih tepat daripada skala rumah.

 • Pberi perhatian pkedudukan imbangan

  Perhatikan kedudukan timbangan. Pastikan skala yang anda gunakan berada di permukaan yang rata. Permaidani tebal, lembut atau lantai yang tidak rata berisiko menyebabkan ketidaktepatan pada gambar yang ditunjukkan.

 • Gunakan cara lain untuk mengukur perubahan berat badan

  Selain timbangan, beberapa pusat kecergasan juga disediakan analisis impedans bioelektrik (BIA) yang mampu mengukur tahap lemak badan. Cara lain untuk mengukur berat badan yang mudah dan sering digunakan adalah melihat apakah pakaian tertentu tidak lagi sesuai atau lebih longgar daripada dua atau tiga bulan sebelumnya.

Pada akhirnya, mengubah berat badan bukanlah tujuan utama latihan atau diet. Daripada terus menimbang berat badan anda dan taksub untuk mengubah berat badan anda, lebih baik anda fokus menjalani gaya hidup sihat. Dengan sendirinya, berat badan yang ideal dapat dicapai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found