Keluarga

5 Cara Menjaga Kebersihan dan Merawat Tali Pinggang Bayi

Tali pusat atau tali pusat akan dipotong sejurus selepas bayi dilahirkan hanya tinggal sebahagian kecil. Selebihnya tali pusat perlu dijaga kebersihannya sehingga terkeluar dengan sendirinya. Jadi, bagaimana merawat tali pusat bayi? Lihat artikel berikut untuk mengetahui jawapannya.

Semasa dalam kandungan, janin mendapat makanan dan oksigen dari plasenta atau plasenta yang melekat pada dinding rahim. Kedua-dua pengambilan disalurkan melalui tali pusat yang disambungkan ke badan janin.

Selepas bayi dilahirkan, tali pusat dan tali pusat tidak lagi diperlukan dan akhirnya dipotong. Proses pemotongan ini meninggalkan tali sepanjang 2-3 cm yang dilekatkan pada butang perut bayi.

Biasanya, tali pusat yang tersisa ini akan kering secara beransur-ansur dan jatuh sendiri dalam masa 10-14 hari atau lebih lama lagi.

Namun, sebelum tali pusat melepaskan, penting untuk selalu menjaga kulit sekitarnya bersih dan kering untuk mengelakkan jangkitan dan membantu tali pusat jatuh dan sembuh lebih cepat.

Cara Menjaga Kebersihan dan Merawat tali pusat bayi

Proses mengeringkan tali pusat untuk melepaskannya memerlukan masa yang lama. Selama itu, anda mesti membersihkannya dengan betul dan berhati-hati untuk mengelakkan jangkitan di kawasan sekitar tali pusat.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat dan membersihkan tali pusat:

1. Bersihkan kawasan di sekitar tali pusat sekurang-kurangnya sekali sehari

Pastikan anda membersihkan kulit di sekitar tali pusat bayi anda sekurang-kurangnya sekali sehari, terutamanya ketika menukar lampin atau memandikannya. Ibu boleh menggunakan kapas yang telah direndam dalam air suam dan sabun bayi yang terbuat dari lembut.

Selepas itu, jangan lupa untuk selalu mengeringkan kulit si kecil dengan menepuknya dengan kain lembut.

2. Elakkan membersihkan tali pusat dengan alkohol

Anda mungkin pernah mendengar nasihat untuk membersihkan sisa tali pusat menggunakan alkohol setiap kali menukar lampin. Namun, kini para penyelidik mendakwa bahawa pusar dapat dilepaskan dan sembuh lebih cepat jika dibiarkan begitu sahaja.

Sekiranya sisa tali pusat kotor atau melekit, anda boleh membersihkannya dengan air, kemudian keringkan dengan kain yang mudah menyerap air. Anda juga boleh mengeringkannya menggunakan kipas.

Selain itu, elakkan membersihkan sisa tali pusat dengan antiseptik, kerana membuat tali pusat sukar dikeringkan dan memerlukan waktu lebih lama untuk keluar.

3. Perhatikan penggunaan lampin pada bayi

Sekiranya bayi anda memakai lampin, pastikan hujung lampin berada di bawah tali pusat atau tidak menutupi pusar. Sekiranya lampin terlalu panjang, potong atau lipat hujung lampin agar perut tidak terkena udara.

Selain bertujuan untuk menjaga pusar tetap kering, ini juga dapat mencegah pusar terkena kotoran atau air kencing dari popok yang dapat menyebabkan kerengsaan.

4. Mandi bayi dengan berhati-hati

Selagi tali pusat belum terlepas, jaga paras air di bawah pusar semasa memandikan anak kecil anda. Anda mesti menggunakan ini sehingga tali pusat keluar dan sembuh.

Ibu juga boleh menggunakan span atau kain lap untuk mengelap badan si kecil agar tali pusat tidak terkena air secara langsung. Bayi biasanya hanya boleh mandi dengan teliti atau dengan badan yang terendam setelah seluruh tali pusat dilepaskan.

5. Pakai pakaian yang sesuai untuk bayi

Biarkan anak kecil anda hanya memakai lampin dan t-shirt yang longgar jika cuaca panas. Ini dilakukan supaya peredaran udara dikekalkan dan mempercepat pengeringan sisa tali pusat. Elakkan berpakaian si kecil dengan pakaian model pakaian dalam badan atau menutup seluruh badan.

Selain itu, elakkan menggunakan minyak, serbuk, ramuan, atau ramuan herba tertentu di sekitar tali pusat bayi kerana boleh meningkatkan risiko jangkitan.

Tali pusat akan jatuh dengan sendirinya, jadi anda tidak perlu mencabutnya. Apabila sisa tali pusat keluar, akan ada sedikit darah di pusar si kecil.

Namun, anda tidak perlu risau, kerana ini adalah perkara biasa yang berlaku. Di samping itu, kadang-kadang terdapat cecair yang jelas atau kekuningan dan sisa-sisa tisu umbilik yang dipanggil granuloma umbilik. Tisu yang tinggal ini boleh hilang sendiri atau dirawat oleh pakar pediatrik.

Sekiranya si kecil menangis ketika kulit di sekitar pusarnya tersentuh atau gejala jangkitan tali pusat muncul, seperti demam, butang perut berdarah atau nanah, dan kemerahan dan pembengkakan kulit di sekitar pusar, segera bawa anak anda ke doktor untuk rawatan.