Keluarga

Menjelang Kelahiran Anak Kedua? Ayuh, luangkan masa yang berkualiti dengan anak pertama

Menjelang kelahiran anak kedua mereka, sebilangan ibu mula fokus pada persiapan kelahiran anak kecil mereka, jadi mereka sering kurang memperhatikan anak sulung mereka. Sebenarnya, menghabiskan masa yang berkualiti dengan Sis sebelum bayi dilahirkan sangat penting, kamu tahu, Roti.

Kehadiran adik perempuan memang boleh menambahkan kebahagiaan dalam keluarga ibu. Namun, jangan biarkan saat ini membuat anda mengabaikan anak pertama anda, okey? Mereka masih memerlukan perhatian dan persiapan untuk menjadi abang yang baik.

Walaupun dia adalah anak sulung, itu tidak bermaksud dia harus bebas secara automatik dan tidak memerlukan perhatian ibumu lagi. Tidak kira berapa usia, bayi anda masih perlu merasa disayangi dan dijaga oleh ibu bapanya, terutama ibunya.

Ianya penting Masa berkualiti dengan Anak Pertama

Menjalani kehamilan kedua ketika anda sudah mempunyai anak kecil tentunya menjadi cabaran, kerana anda harus melalui ini sambil masih menjaga anak pertama anda. Tidak ketinggalan setelah anak kedua dilahirkan kemudian.

Ada juga kemungkinan bahawa kakak perempuan yang mungkin tidak memahami apa yang dimaksudkan oleh adik perempuannya akan merasa cemburu apabila masa dan perhatian Ibu diambil untuk adiknya. Oleh itu, adalah penting bagi ibu untuk memberitahu saudara lelaki yang lebih tua bahawa dia akan segera mempunyai saudara kandung sebelum kelahiran adik lelaki, bahkan pada awal kehamilan.

Tidak kurang pentingnya, Ibu juga mesti memberi perhatian kepada Sis. Walaupun sekarang perhatian anda terbahagi, ingatlah bahawa Sis adalah guru terbaik yang mengajar anda untuk menjadi ibu buat pertama kalinya. Terima kasih kerana pelajaran ini tidak dapat diperoleh begitu sahaja di kelas mana pun.

Ketahuilah bahawa walaupun dia adalah anak sulung, itu tidak bermakna dia sudah dewasa dan dapat menjaga dirinya sendiri. Dia masih seorang anak yang mengidolakan ibu bapanya dan mahukan cinta.

Jangan biarkan kakak meminta perhatian daripada ibu dengan bersikap tidak baik, menyakiti adiknya, atau bahkan menyakiti dirinya sendiri. Ini boleh berlaku dan tentunya akan mengejutkan anda. Namun, Ibu dapat mengelakkannya dengan masih membahagikan masa untuk Sis.

Terus menghabiskan masa yang berkualiti atau masa berkualitibaginya, seperti mendengarkan perbualannya atau bermain dengannya, boleh membuat kakak merasa terabai dan terasing. Dia masih mendapat perhatian Ibu, tidak kekurangan cinta, dan merasa dihargai dengan keberadaannya.

Dengan meluangkan masa dengan Sis, Ibu tahu apa yang dia rasa, fikirkan, dan inginkan. Ini juga dapat menjadikan ikatan emosi antara Ibu dan Adik menjadi lebih kuat, kamu tahu.

Petua untuk Membuat Anak-anak Tertua Bahagia

Anak sulung sering memikul beban sebagai anak tertua. Secara tidak sengaja, mungkin rawatan yang anda laksanakan pada anak pertama anda dapat membuatnya putus asa dan sedih. Berikut adalah petua untuk menjalin hubungan dan membina hubungan baik dengan anak pertama anda:

1. Tidak menuntut banyak

Walaupun dia akan mempunyai adik perempuan, cubalah untuk tidak selalu memerintahkan dan memintanya agar kelihatan sempurna. Walaupun dia adalah anak sulung, dia masih dahagakan pujian dan perhatian Ibu. Oleh itu, jangan lupa untuk terus memberinya kasih sayang, perhatian, dan pujian ketika dia berkelakuan baik.

2. Jadikan saya nostalgia dengan album foto

Menjelang kelahiran adik lelaki, mengajak saudara lelaki yang lebih tua untuk mengenang kembali foto atau video sementara ibu menjaganya boleh menjadi cara baginya untuk tidak merasa ketinggalan. Dia mulai mengetahui bagaimana Ibu dan Ayah menjaganya dengan penuh kasih sayang dan memahami bahawa selepas ini giliran adiknya.

3. Beritahu dia mengenai struktur keluarga

Memberitahu struktur keluarga ibu atau ayah anda kepada saudara anda juga boleh dilakukan sebagai masa berkualiti dengan dia, kamu tahu. Sekiranya anda mempunyai saudara perempuan, ini boleh dijadikan contoh untuknya. Beritahu kakak anda apa yang anda lakukan sebagai kakak, tetapi tentu saja tanpa menuntut.

4. Libatkan kakak yang lebih tua dalam pelbagai aktiviti dengan adik lelaki

Sekiranya anda sudah memahami apa yang dimaksudkan oleh kakak terhadapnya, tidak mengapa melibatkannya sekali-sekala dalam menjaga adiknya kamu tahu, Roti. Kelak dapat dilihat sama ada dia bersemangat dengan kehadiran kakaknya atau tidak. Sekiranya dia teruja, bantu dia mengenali adiknya dengan lebih baik.

Walaupun tidak mudah dilakukan, anda masih harus melakukan dan berusaha memperhatikan kedua bayi anda dengan adil. Walaupun tidak dapat dinafikan, tumpuan Ibu akan diberikan kepada adik perempuan yang baru lahir. Namun, jangan biarkan Big Brother bersendirian, okey?

Walaupun dia sudah menjadi kakak lelaki, itu tidak bermaksud kamu boleh memintanya untuk lebih berdikari, terutama jika dia masih balita. Memaksa dewasa ke atas kanak-kanak boleh mempengaruhi kesihatan mental mereka, kamu tahu.

Sekiranya anda merasakan perubahan tingkah laku yang drastik atau membimbangkan pada saudara lelaki anda yang lebih tua, terutamanya setelah adik lahir, anda harus berjumpa dengan ahli psikologi kanak-kanak untuk mendapatkan rawatan yang tepat.