Keluarga

Mengenal COVID-19 jarak jauh pada kanak-kanak

Bukan hanya orang dewasa, jarak jauh-COVID-19 juga dapat dialami oleh kanak-kanak. COVID-19 jarak jauh pada kanak-kanak dapat membuat mereka masih merasakan gejala jangkitan virus Corona untuk jangka masa yang lebih lama.

COVID-19 jarak jauh adalah keadaan apabila seseorang telah dinyatakan sembuh melalui keputusan ujian COVID-19 negatif tetapi masih merasakan gejala COVID-19 untuk beberapa waktu. Tempoh gejala ini dapat dirasakan hingga beberapa minggu atau bahkan beberapa bulan.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa sekitar 15-60% kanak-kanak yang telah bertahan hidup COVID-19 dapat mengalami COVID-19 jarak jauh.

Punca COVID-19 jarak jauh, pada kanak-kanak dan orang dewasa, masih belum jelas. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang diketahui dapat meningkatkan risiko anak untuk COVID-19 jarak jauh, iaitu sistem imun yang lemah dan kelewatan dalam memberi rawatan COVID-19.

Gejala COVID-19 jarak jauh pada kanak-kanak

Jarak jauh boleh berlaku pada kanak-kanak yang mempunyai gejala COVID-19 ringan atau tidak. Namun, dalam kebanyakan kes, kanak-kanak dengan gejala COVID-19 ringan lebih cenderung mengalami jarak jauh, walaupun dengan aduan yang lebih teruk.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa COVID-19 jarak jauh pada kanak-kanak boleh berlaku selama kira-kira 30-120 hari setelah anak itu dinyatakan pulih dari penyakit ini. Gejala COVID-19 jarak jauh pada kanak-kanak boleh merangkumi:

 • Demam
 • Batuk
 • Keletihan
 • Susah bernafas
 • Sakit sendi dan otot
 • Sakit dada
 • Anosmia
 • Berdebar-debar atau dada yang berbeza
 • Masalah dengan perut, seperti loya dan kembung perut
 • Kurang selera makan
 • Insomnia
 • ruam
 • Gangguan psikologi, seperti kesukaran untuk menumpukan perhatian, kegelisahan, kegelisahan, dan kemurungan

Setiap kanak-kanak dapat menunjukkan simptom jarak jauh COVID-19 yang berbeza. Apabila gejala ini muncul, anak juga mungkin merasa tidak berminat atau enggan menjalankan aktiviti seperti biasa dan mengalami kesukaran untuk melakukan kerja sekolah.

COVID-19 jarak jauh pada kanak-kanak kadang-kadang juga boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius, seperti: sindrom keradangan pelbagai sistem (MIS-C).

Keadaan ini berlaku apabila organ-organ di dalam badan anak mengalami kerosakan akibat keradangan yang disebabkan oleh jangkitan virus Corona. Tanda dan gejala MIS-C dapat meniru penyakit Kawasaki.

Merawat dan Mencegah COVID-19 jarak jauh pada kanak-kanak

Sekiranya Ibu dan Ayah mendapati anak anda mengalami simptom COVID-19 jarak jauh, anda harus segera berjumpa doktor. Untuk menilai keadaan anak kecil anda, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan tambahan, seperti ujian darah, ujian sapu antigen atau PCR, dan sinar-X dada.

Setelah didiagnosis dengan COVID-19 jarak jauh, doktor akan memberi ubat mengikut keadaan anak.

Sekiranya anak anda mempunyai gejala COVID-19 jarak jauh yang ringan, doktor akan memberi ubat untuk melegakannya, seperti parasetamol untuk melegakan demam dan sakit, atau ubat batuk untuk merawat batuk.

Sekiranya simptom COVID-19 jarak jauh kanak-kanak lebih parah atau sudah menyebabkan MIS-C, doktor mungkin perlu merawat anak di hospital.

Untuk merawat keadaan ini, doktor dapat memberikan ubat, seperti kortikosteroid dan IVIG, serta terapi oksigen jika anak mengalami sesak nafas atau penurunan tepu oksigen.

Sehingga kini, cara terbaik untuk mencegah kanak-kanak terkena COVID-19 jarak jauh adalah dengan mengelakkan jangkitan virus Corona. Oleh itu, Ibu dan Ayah perlu mengajar dan membiasakan anak anda dengan disiplin dalam menerapkan protokol kesihatan.

Sekiranya anak anda berumur 12-17 tahun, dia boleh mendapatkan vaksin COVID-19. Jenis vaksin COVID-19 yang disyorkan untuk anak-anak di Indonesia adalah vaksin Sinovac dengan dos 2 kali dan selang 1 bulan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai jarak jauh COVID-19 pada anak-anak atau maklumat mengenai COVID-19, Ibu dan Ayah boleh berbual terus dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER. Melalui aplikasi ini, Ibu dan Ayah juga dapat membuat janji temu dengan doktor di hospital sekiranya anda memerlukan pemeriksaan secara langsung.