Keluarga

Memerhatikan Bahaya Memakan Makanan Bakar pada Wanita Hamil

Ada pendapat yang mengatakan bahawa wanita hamil dilarang memakan makanan yang dibakar sehingga terbakar, kerana makanan ini berbahaya untuk rahim dan janin. Adakah pendapat ini betul?

Wanita hamil harus lebih berhati-hati dalam memakan makanan dan minuman. Wanita hamil disarankan untuk makan makanan yang bersih dan sihat, kerana semua yang diambil oleh ibu hamil akan diserap oleh janin untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya.

Inilah Bahaya Makanan Terbakar untuk Wanita Hamil

Larangan makan makanan hangus, terutama daging hangus, sebenarnya tidak ditujukan kepada wanita hamil sahaja, tetapi untuk semua orang.

Sekiranya dipanggang atau digoreng dengan api yang sangat panas, daging boleh menjadi hangus atau hangus. Daging yang dibakar akan menghasilkan amina heterosiklik (HCA) dan hidrokarbon poliklik (PAH). Kedua-dua bahan kimia tersebut boleh mencetuskan perubahan atau mutasi DNA yang boleh menyebabkan barah.

Di samping itu, makanan yang mengandungi pati atau kanji, seperti kentang dan roti, yang dibakar atau digoreng pada suhu yang terlalu panas akan menghasilkan acrylamide. Bahan ini juga disyaki menyebabkan bayi dilahirkan dengan berat badan rendah dan lilitan kepala kecil.

Sebenarnya, bukan sahaja makanan hangus, makanan mentah atau matang juga makanan berbahaya dan dilarang untuk wanita hamil.

Sebabnya adalah kerana bakteria dan parasit yang terdapat di dalamnya, seperti Salmonella, E coli, dan Toksoplasma, boleh membuat wanita hamil diracuni atau terkena toxoplasmosis. Toksoplasmosis boleh menyebabkan gangguan perkembangan janin, bahkan keguguran.

Petua Memproses Makanan Sihat

Agar bahan berbahaya di atas tidak terdapat dalam makanan wanita hamil, gunakan petua berikut semasa memasak dan memproses makanan:

  • Keluarkan lemak dari daging yang hendak dimasak. Sekiranya anda ingin menggoreng atau membakar ayam, angkat kulitnya
  • Supaya makanan dapat dimasak dengan sempurna tetapi tidak dibakar, rebus atau masak daging terlebih dahulu dengan ketuhar gelombang mikro sebelum membakarnya.
  • Jangan lupa menghidupkan daging dengan kerap sehingga dimasak di semua bahagian.
  • Sekiranya ada bahagian daging yang hangus, buang.
  • Sekiranya anda ingin menggoreng makanan, cuba gunakan penggoreng udara. Kaedah ini dipercayai dapat mengurangkan jumlah akrilamida dan lemak dalam makanan goreng.

Jangan menjadikan pembatasan diet semasa kehamilan menjadi beban, wanita hamil. Lagipunmasih banyak makanan sedap yang boleh dimakan oleh ibu hamil, betul? Selagi makanan bersih, sihat, dimasak, dan tidak dibakar, ibu hamil tidak apa-apa Macam mana boleh jadi memakannya. Sekiranya wanita hamil ragu-ragu, cuba tanya pakar sakit puan.