Keluarga

Suami, Ayuh, Bantu Isteri Anda Mengatasi Mood Buruk Semasa Kehamilan

Suami perlu lebih sabar dengan perubahan mood yang dirasakan oleh isteri semasa mengandung. Perubahan mood yang berlaku semasa kehamilan boleh membuat wanita merasa mudah marah, menangis, dan marah.

Wanita hamil mungkin mengalami mood yang tidak baik atau mood buruk dari trimester pertama kehamilan. Tetapi setelah memasuki trimester kedua, wanita hamil mungkin sudah mula mengawal mood mereka.

Pelbagai Punca Mood Bad pada Wanita Hamil

Salah satu faktor yang boleh membuat pengalaman isteri anda mood buruk Semasa kehamilan adalah perubahan hormon. Semasa mengandung, hormon estrogen dan progesteron dalam badan akan meningkat dengan ketara. Inilah yang mempengaruhi neurotransmitter (bahan kimia di otak) yang mengatur mood.

Sebagai tambahan kepada perubahan hormon, faktor lain yang boleh mempengaruhi mood wanita hamil adalah:

  • Tekanan.
  • Keletihan.
  • Perubahan metabolisme badan.
  • Ketidakselesaan semasa kehamilan, seperti: sakit pagi, kelembutan payudara, dan sembelit.
  • Fikiran yang tidak menentu, seperti apakah dia akan menjadi ibu bapa yang baik, sama ada bayi akan dilahirkan dengan sihat, atau bagaimana rasanya melahirkan.

Cara Mengatasi Rasa Mood Buruk Apa yang berlaku pada isteri anda?

Bahagia semasa mengandung sangat penting. sekarang, sebagai suami yang baik, bantulah isteri anda untuk mengatasi perubahan mood yang meletup dan tidak terkawal ini. Ini caranya:

1. Bersembang

Apabila mood tidak menentu, salah satu kaedah terbaik untuk kembali mood wanita hamil adalah mengajaknya berbual. Anda boleh membuka sesi mempercayai, agar si isteri mencurahkan semua fikiran dan hatinya.

Semasa isteri sedang bercakap, dengarkan dengan penuh perhatian. Jangan mengkritik perubahan sikapnya, kerana itu dapat membuatnya merasa tidak berpengetahuan. Dengarkan keluhannya dengan sabar.

2. Ppastikan isteri anda cukup tidur

Mood sukar dikawal ketika ibu hamil keletihan atau kurang tidur. Oleh itu, pastikan isteri anda mendapat rehat yang cukup. Sekiranya isteri anda tidak tidur nyenyak pada waktu malam, biarkan dia terus tidur pada waktu pagi atau ingatkan dia untuk mencuba tidur pada siang hari.

3. Jemput melakukan aktiviti yang menyeronokkan

Lakukan perkara-perkara yang membuatnya merasa senang, seperti membawanya dalam perjalanan, pergi bercuti, menonton filem di pawagam, makan malam di restoran romantis, atau memintanya melakukan perkara yang dia sukai. Aktiviti menggembirakan ini dapat membuatnya bebas dari tekanan, kamu tahu!

4. Tmelakukan senaman

Ajaklah isteri anda bersenam, kerana aktiviti ini dapat menjadikan moodnya lebih baik. Lakukan senaman ringan, seperti berjalan-jalan santai pada waktu pagi atau petang. Di samping itu, anda juga boleh mengambilnya berenang atau mengikuti kelas yoga untuk wanita hamil.

5. Bmemberi sentuhan penuh kehangatan

Selain mengurangkan rasa mood buruksentuhan, dalam bentuk urutan ringan dan lembut dari anda dapat menjadikan hubungan lebih mesra, kamu tahu! Isteri juga akan merasa dijaga dan disayangi. Selain urutan ringan, anda juga boleh mencium dan memeluknya.

Lakukan beberapa petua di atas untuk membantu mengatasi rasa mood buruk apa yang dirasakan oleh isteri hamil anda. Tetapi jika setelah melakukan petua di atas, moodnya kekal atau bertambah buruk, anda boleh berjumpa pakar sakit puan.