Keluarga

Kenali Manfaat Bayam untuk Bayi yang Sangat Bermanfaat

Manfaat bayam untuk bayi sangat pelbagai, mulai dari mata yang sihat hingga menguatkan tulang. Oleh itu, jika anak anda sudah mula makan makanan pelengkap atau makanan pejal, anda harus menganggap bayam sebagai salah satu menu.

Apabila bayi berumur 6 bulan atau lebih tua, dia biasanya boleh diberi makanan pelengkap (MPASI) dan diperkenalkan perlahan-lahan ke makanan pejal. Pada masa itu, anda perlu bersikap selektif dalam memilih makanan yang akan dimakan oleh si kecil anda.

Terdapat banyak jenis makanan yang baik untuk Ibu berikan kepada Little One. Salah satunya ialah bayam. Selain mudah diproses dan murah, bayam mempunyai pelbagai nutrien yang sangat berguna untuk membantu bayi tumbuh dan berkembang.

Pelbagai Nutrien yang Terkandung dalam Bayam

Bayam terkenal dengan kandungan seratnya yang banyak. Dalam hidangan bayam untuk bayi atau setara dengan kira-kira 30-50 gram bayam, terdapat kira-kira 0.7-1 gram serat. Angka ini bersamaan dengan 8-9% keperluan serat harian bayi berumur 1 tahun ke bawah.

Walau bagaimanapun, faedah bayam untuk bayi tidak hanya berasal dari serat. Masih terdapat sejumlah nutrien penting lain yang juga banyak terdapat dalam bayam. Berikut ini adalah pelbagai nutrien dan jumlah yang terkandung dalam setiap 50 gram bayam:

 • Protein: 1–1.2 gram
 • Karbohidrat: 1.5-2 gram
 • Folat: 65–90 mcg (mikrogram)
 • Vitamin A: 200-250 mcg
 • Vitamin K: 200-230 mcg
 • Vitamin C: 8.5-10 mg (miligram)
 • Kalsium: 30 mg
 • Zat besi: 0,8-0,9 mg
 • Kalium: 170-200 mg
 • Natrium: 30–35 mg
 • Magnesium: 30–35 mg
 • Fosforus: 15-20 mg

Sebagai tambahan kepada nutrien di atas, bayam juga mengandungi zink, selenium, vitamin E, serta antioksidan, seperti lutein dan zeaxanthin. Kerana pelbagai nutrien ini, faedah bayam untuk bayi tidak perlu diragui.

Beberapa Manfaat Bayam untuk Bayi

Sekiranya dimakan di bahagian yang betul, terdapat banyak faedah bayam untuk bayi yang dapat diperoleh, termasuk:

1. Sihat mata

Berkat kandungan lutein, zeaxanthin, dan vitamin A yang banyak, bayam dapat menjaga kesihatan mata bayi dan mencegah kerosakan mata dari terkena cahaya matahari.

Bukan hanya itu, sejumlah kajian bahkan mendapati kandungan vitamin A, lutein, dan zeaxanthin juga baik untuk mempertajam penglihatan pada bayi.

2. Menentang kesan radikal bebas

Radikal bebas boleh datang dari pelbagai sumber, mulai dari bahan sisa metabolik tubuh hingga terdedah kepada pencemaran, misalnya dari asap kenderaan atau rokok.

Sekiranya terkena radikal bebas dalam jumlah besar, bayi dapat mengalami pelbagai masalah kesihatan, seperti masalah pernafasan, gangguan perkembangan, dan alergi.

Untuk mengelakkan kesan buruk dari radikal bebas, anda boleh memberikan makanan si kecil yang kaya dengan antioksidan. Nasib baik, bayam mengandungi banyak antioksidan seperti vitamin C, lutein, dan beta karoten. Kandungan ini menjadikan bayam baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan bayi.

3. Meningkatkan daya tahan

Vitamin C dalam bayam bukan hanya dapat mengatasi kesan radikal bebas, tetapi juga menguatkan sistem imun bayi.

Di dalam tubuh bayi, vitamin C bertanggung jawab untuk meningkatkan pengeluaran serta keberkesanan sel darah putih yang berperanan melawan kuman, virus, dan parasit yang menyebabkan jangkitan atau bahan berbahaya lain. Oleh itu, bayi tidak mudah diserang penyakit.

Selain itu, sejumlah kajian mendapati bahawa vitamin C juga dapat mempercepat pemulihan luka dan membuat anak-anak pulih lebih cepat ketika mereka mengalami batuk.

4. Mencegah anemia

Sekiranya anak anda mengalami keguguran rambut, ia mungkin disebabkan oleh kekurangan zat besi dan folat. Kekurangan dua nutrien ini boleh menyebabkan anemia. Ini boleh menjadikan bayi kelihatan lemas dan rambut akan lebih gugur.

Tubuh memerlukan folat dan zat besi untuk menghasilkan sel darah merah. Selain itu, folat juga berperanan dalam merangsang pembentukan rambut. Apabila jumlah sel darah merah menurun, jumlah oksigen yang dibawa ke sel rambut akan berkurang. Ini boleh menyebabkan rambut bayi gugur.

Bayam adalah sejenis makanan yang bersumber dari tumbuhan dengan kandungan zat besi dan folat yang tinggi. Oleh itu, dengan memberinya bayam secara berkala, anda dapat mencegah anak anda daripada anemia dan keguguran rambut.

5. Mempercepat pemulihan luka

Bayi sangat mudah mengalami kecederaan, misalnya dari merangkak di lantai yang kasar atau jatuh. Perkara ini biasa berlaku pada bayi dan sangat sukar untuk dicegah sepenuhnya.

Memberi bayam secara rutin akan membantu bayi ketika dia mengalami kecederaan. Sebabnya, kandungan vitamin K yang banyak dalam bayam berperanan dalam proses pembekuan darah sehingga membuat luka sembuh lebih cepat.

6. Menjadikan tulang lebih kuat

Susu bukanlah satu-satunya makanan yang dapat menguatkan tulang kerana kandungan kalsiumnya yang banyak. Sebabnya, kalsium juga boleh didapati dalam jumlah besar dari bayam. Hampir 40% keperluan kalsium harian bayi dipenuhi hanya dengan memakan sekitar 50-60 gram bayam.

7. Melancarkan prestasi sistem pencernaan bayi

Selain pelbagai faedah di atas, bayam juga bermanfaat untuk pencernaan bayi kerana mengandungi serat yang tinggi. Dengan pengambilan serat yang mencukupi, bayi akan terhindar dari sembelit. Pengambilan serat dari bayam atau buah-buahan dan sayur-sayuran lain juga penting untuk menyokong kesihatan sistem pencernaan bayi.

Kerana mengandungi banyak nutrien, terdapat juga banyak manfaat bayam untuk bayi. Sekiranya anak anda enggan makan bayam ketika pertama kali diberikan, jangan putus asa. Cuba beri dia lebih banyak bayam beberapa hari berikutnya atau cuba ubah bayam menjadi makanan lain, seperti bubur penapis atau haluskan.

Sekiranya anak kecil anda masih tidak mahu makan bayam atau sukar makan sehingga menyukarkannya untuk menambah berat badan, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan nasihat mengenai cara memberi makanan ringan kepada si kecil dan meningkatkan selera makannya.