Kesihatan

Inilah Perbezaan antara Ujian Antibodi Kualitatif dan Ujian Antibodi Kuantitatif untuk COVID-19

Ujian antibodi kualitatif dan ujian antibodi kuantitatif adalah sama boleh digunakan untuk mengesan antibodi ke Virus korona. Walaupun begitu, terdapat perbezaan antara ujian antibodi kualitatif dan ujian antibodi kuantitatif yang memerlukan dikenali.

Ujian antibodi kualitatif dan ujian antibodi kuantitatif dilakukan dengan mengambil sampel darah, kemudian diuji di makmal untuk menentukan keberadaan antibodi tubuh terhadap virus, termasuk virus Corona.

Walaupun kedua-duanya dapat menunjukkan adanya zat imun terhadap penyakit tertentu, ujian antibodi kualitatif dan ujian antibodi kuantitatif mempunyai sejumlah perbezaan. Salah satu perbezaannya ialah antibodi sasaran yang dikesan.

Berbeza Tes Ujian Antibodi Kualitatif dan Kuantitatif

Ujian antibodi kualitatif bertujuan untuk mengesan antibodinukleokapsid atau protein yang terdapat di dalam pelindung inti virus Corona, sementara ujian antibodi kuantitatif mengesan jumlah antibodi terhadap protein spike di permukaan virus Corona.

Ujian antibodi kualitatif dapat dilakukan untuk menentukan reaksi antibodi badan terhadap COVID-19. Ujian ini boleh digunakan sebagai saringan atau pemeriksaan awal untuk mengetahui sama ada seseorang dijangkiti virus Corona atau tidak, misalnya ujian antibodi cepat untuk COVID-19.

Sementara itu, ujian antibodi kuantitatif dapat mengesan jumlah antibodi yang telah terbentuk. Dalam pemeriksaan COVID-19, ujian ini dapat menjadi salah satu penanda aras untuk menilai sejauh mana tindak balas imun badan terbentuk sebagai tindak balas terhadap jangkitan virus Corona.

Jenis antibodi yang terbentuk ketika tubuh baru dijangkiti virus Corona atau menerima vaksin COVID-19 adalah imunoglobulin A (IgA) dan imunoglobulin M (IgM).

Selepas beberapa minggu, bilangan IgM dan IgA akan berkurang dan badan akan membentuk jenis antibodi lain, iaitu IgG. Antibodi ini dapat bertahan di dalam badan selama beberapa bulan.

Ujian antibodi kualitatif dapat mengesan kehadiran antibodi ini dan hasilnya boleh menjadi negatif atau positif. Sementara itu, ujian antibodi kuantitatif dapat menunjukkan berapa banyak antibodi yang terbentuk dan hasilnya akan dalam unit berangka.

Namun, hingga kini belum ada cadangan yang menyatakan bahawa ujian antibodi kualitatif dan kuantitatif perlu dilakukan pada orang yang telah menerima vaksin COVID-19.

Ujian Antibodi Kualitatif dan Ujian Antibodi Kuantitatif untuk Penyakit Lain

Ujian antibodi kualitatif dan ujian antibodi kuantitatif tidak hanya dapat digunakan untuk mengesan kehadiran virus Corona, tetapi juga dapat mengesan virus dan bakteria lain, seperti hepatitis B.

Dalam penyakit hepatitis B, kaedah ujian antibodi kualitatif dan kuantitatif dapat digunakan untuk mendiagnosis hepatitis B, baik akut dan kronik, serta tindak balas imun seseorang setelah menerima vaksin hepatitis B dalam keadaan tertentu.

Ujian ini juga dapat dilakukan untuk mengetahui tindak balas orang dengan hepatitis B terhadap rawatan dan kadar keberhasilan rawatan hepatitis B.

Itulah perbezaan antara ujian antibodi kualitatif dan ujian antibodi kuantitatif untuk COVID-19 yang perlu anda ketahui. Kesimpulannya, sehingga kini ujian antibodi kualitatif dan kuantitatif tidak disarankan untuk dilakukan setelah vaksinasi COVID-19.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai ujian antibodi kualitatif dan kuantitatif untuk COVID-19, anda boleh berjumpa doktor melalui aplikasi ALODOKTER.