Keluarga

Bagaimana Anda Boleh Mengandung Menggunakan Pil Pengawalan Kelahiran?

Pil kawalan kelahiran mempunyai kadar kejayaan yang tinggi dalam mencegah atau melambatkan kehamilan. Walau bagaimanapun, masih ada kemungkinan anda boleh hamil semasa mengambil pil perancang ini. Risiko kehamilan juga akan lebih tinggi sekiranya pil kawalan kelahiran tidak digunakan dengan kerap atau tidak mengikut arahan penggunaan.

Pil kawalan kelahiran adalah alat kontraseptif yang digunakan oleh mulut, atau juga dikenali sebagai kontraseptif oral. Pil kawalan kelahiran mengandungi hormon sintetik untuk mencegah kehamilan.

Terdapat dua jenis pil kawalan kelahiran, iaitu pil kombinasi dan pil mini. Pil gabungan mengandungi dua hormon, iaitu estrogen dan progestin. Sementara itu, pil mini hanya mengandungi hormon progestin atau hormon sintetik progesteron.

Untuk mencegah atau melambatkan kehamilan, pil kawalan kelahiran berfungsi dengan beberapa cara, termasuk:

  • Mencegah ovulasi setiap bulan
  • Menjadikan serviks atau serviks menghasilkan lendir yang lebih tebal dan tebal, sehingga sperma tidak mudah memasuki rahim
  • Menjadikan lapisan dalaman dinding rahim lebih nipis, sehingga embrio atau janin masa depan tidak dapat melekat pada dinding rahim setelah persenyawaan telur oleh sperma

Pil kawalan kelahiran mempunyai kadar kejayaan yang tinggi, iaitu sekitar 92-99% untuk mencegah kehamilan. Walau bagaimanapun, risiko anda hamil masih ada semasa menggunakan pil kawalan kelahiran.

Sebab Kejadian Kehamilan Semasa Menggunakan Pil Kawalan Lahir

Sekiranya pil kawalan kelahiran tidak digunakan dengan betul, persenyawaan boleh berlaku dan anda masih boleh hamil. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko kehamilan walaupun anda mengambil pil kawalan kelahiran:

1. Tidak dimakan tepat pada waktunya

Ambil pil kawalan kelahiran pada masa yang sama setiap hari. Melupakan atau tidak mengambil pil kawalan kelahiran pada masa yang sama dapat meningkatkan risiko kehamilan.

Pil kawalan kelahiran dirancang untuk mengekalkan tahap hormon yang berterusan di dalam badan. Sekiranya anda melewatkan satu dos, tahap hormon dapat berubah, yang dapat meningkatkan risiko ovulasi dan tidak teratur.

2. Cara penyimpanan yang salah

Untuk mengekalkan keberkesanan pil kawalan kelahiran, simpan pil kawalan kelahiran pada suhu bilik. Elakkan menyimpan pil ini di dalam bekas atau bilik yang panas dan lembap, seperti bilik mandi. Di samping itu, pil kawalan kelahiran juga mesti disimpan dalam bungkusan asalnya. Sekiranya pil telah dikeluarkan dari bungkusan, ia harus segera diminum.

3. Kopengambilan alkoh terlalu banyak

Pengambilan alkohol sebenarnya tidak mempengaruhi keberkesanan atau prestasi pil kawalan kelahiran. Walau bagaimanapun, pengambilan alkohol yang berlebihan boleh membuatkan anda mabuk dan lupa minum pil kawalan kelahiran anda tepat pada waktunya. Oleh itu, keberkesanan pil kawalan kelahiran dapat dikurangkan.

4. Muntah sselepas mminum hlmil KB

Muntah setelah 3 jam mengambil pil kawalan kelahiran menjadikan tubuh tidak mempunyai cukup masa untuk menyerap hormon dalam pil kawalan kelahiran. Di samping itu, pil kawalan kelahiran juga tidak berkesan, jika anda mengalami cirit-birit selama lebih dari 48 jam semasa menggunakan alat kontraseptif.

5 .  Ambil pil kawalan kelahiran pada masa yang sama dengan ubat atau suplemen lain

Mengambil pil kawalan kelahiran pada masa yang sama dengan ubat atau suplemen tertentu boleh menjadikan pil kawalan kelahiran tidak berkesan.

Terdapat beberapa jenis ubat dan suplemen yang boleh mengganggu kerja pil kawalan kelahiran, termasuk antibiotik, ubat antituberculosis rifampicin, ubat penenang, ubat epilepsi, ubat HIV, dan suplemen yang mengandungi St. John's wort .

Lakukan ini jika anda hamil semasa mengambil pil kawalan kelahiran

Sekiranya terdapat tanda-tanda kehamilan walaupun anda sudah menggunakan pil kawalan kelahiran, anda boleh menjalani ujian kehamilan dengan pek ujian . Sekiranya keputusan ujian menunjukkan bahawa anda hamil, segera berjumpa pakar sakit puan.

Doktor anda akan mengesyorkan anda berhenti mengambil pil kawalan kelahiran dan mula mengambil vitamin pranatal untuk menyokong perkembangan dan pertumbuhan janin di dalam rahim.

Anda tidak perlu risau tentang kesan pil kawalan kelahiran yang anda ambil sebelumnya pada keadaan janin, kerana pil kontraseptif tidak membahayakan rahim, selagi penggunaannya dihentikan serta-merta.

Cara Mengekalkan Keberkesanan Pil Pengawalan Kelahiran

Agar jadual pengambilan pil kawalan kelahiran tidak terlepas, anda boleh menetapkan penggera di telefon bimbit anda sebagai peringatan. Di samping itu, anda juga dapat membiasakan diri dengan mengambil pil kawalan kelahiran semasa melakukan aktiviti rutin, misalnya ketika makan siang atau makan malam.

Sekiranya anda terlupa mengambil pil kawalan kelahiran, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

  • Segera ambil pil kawalan kelahiran apabila anda masih ingat
  • Terus minum pil seterusnya pada masa yang sama
  • Sekiranya anda tidak mengambil pil kawalan kelahiran selama 2 atau lebih hari berturut-turut, gunakan kondom semasa hubungan seks atau jangan melakukan hubungan seks selama 1 minggu hingga 1 bulan berikutnya
  • Rujuk doktor kerana ada kemungkinan anda perlu mengulang pil kawalan kelahiran sejak awal

Pil kawalan kelahiran berkesan untuk mencegah kehamilan jika diambil dengan betul. Namun, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai keberkesanan pil kawalan kelahiran atau ingin mengetahui jenis pil kawalan kelahiran yang sesuai untuk anda gunakan, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar obstetrik anda.