Kehidupan yang sihat

Faedah Perbincangan Diri Positif dan Cara Melakukannya

Perbincangan diri yang positif adalah dialog dengan diri sendiri menggunakan ayat positif. Walaupun tidak dapat didengar oleh telinga, perbincangan diri yang positif boleh mempengaruhi pemikiran, perasaan, dan tingkah laku seseorang.

Adakah anda sedar bahawa anda sebenarnya banyak bercakap dengan diri sendiri? Tidak jarang perkara dinyatakan dalam bentuk ayat negatif dan buruk tentang diri anda. Ini biasanya berpunca dari pemikiran negatif dan pastinya tidak boleh dibiarkan begitu sahaja.

Untuk mengatasinya, mulai sekarang anda harus membiasakan diri perbincangan diri yang positif. Terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh daripada melakukan ini dan bagaimana melakukannya juga tidak sukar, Macam mana boleh jadi.

Pelbagai Kebaikan Perbincangan Diri Positif

Perbincangan diri yang positif terbukti mempunyai peranan penting dalam prestasi dan kehidupan seharian seseorang. Contohnya, atlet yang biasa melakukan perbincangan diri yang positif cenderung mempunyai prestasi yang lebih baik semasa perlawanan berbanding dengan yang tidak.

Di samping itu, faedah yang juga dapat diperoleh dari perbincangan diri yang positif dalam kalangan yang lain:

1. Bantu diri anda untuk mengambil bahagian positif dari suatu peristiwa

Perbincangan diri yang positif bukan bermaksud berbohong kepada diri sendiri, ya. Ini dilakukan agar seseorang terbiasa melihat semua peristiwa dalam keadaan positif.

Contohnya, apabila kejadian buruk berlaku kerana kesalahan anda, lakukanlah perbincangan diri yang positif akan membantu anda untuk mengambil bahagian positif dalam acara ini. Pada masa akan datang, anda dapat belajar dari kesilapan anda dan melakukan yang lebih baik, bukannya berdiri diam dan menyesali apa yang berlaku pada masa lalu.

2. Membina kekuatan mental

Satu kajian menyatakan bahawa orang yang melakukannya perbincangan diri yang positif cenderung lebih kuat secara mental sehingga mereka lebih terlindung dari kegelisahan, tekanan, dan kemurungan. Perbincangan diri yang positif ia juga dapat membuat seseorang lebih menghargai tubuh dan penampilan, sehingga mencegah atau bahkan merawat gangguan makan.

Di samping itu, orang yang mempunyai mentaliti yang kuat juga akan dapat berfikir dengan jelas dalam menghadapi kesukaran atau cabaran yang dialami. Ini menjadikan mereka tidak mudah turun ketika mereka menjalani percubaan.

3. Meningkatkan kualiti hidup

Biasakan melakukan perbincangan diri yang positif Sebenarnya, ia dapat menjadikan hidup anda lebih berkualiti, kerana anda menjadi lebih yakin dan menghormati diri sendiri. Di samping itu, kebiasaan ini juga dapat menolong anda menanam rasa optimis, harapan, dan kedamaian dalam diri anda dalam pelbagai situasi.

4. Menjaga kesihatan fizikal secara keseluruhan

Selain menjaga kesihatan mental dan meningkatkan kualiti hidup, perbincangan diri yang positif Ia juga baik untuk kesihatan fizikal anda. kamu tahu. Kebiasaan ini menjadikan badan lebih cergas dan mencegah anda daripada menghidap penyakit kardiovaskular. Selain itu, daya tahan badan juga dapat menjadi lebih kuat dengan melakukan senaman yang kerap perbincangan diri yang positif.

Selain daripada faedah di atas, perbincangan diri yang positif juga boleh dilatih pada kanak-kanak. Langkah ini bahkan boleh menjadi salah satu cara untuk membimbing anak-anak supaya mereka dapat tumbuh dan berkembang menjadi individu yang lebih baik dan juga mencegah pembentukan kesempurnaan.

Cara untuk dilakukan Perbincangan Diri Positif

Perbincangan diri yang positif tidak semestinya muncul entah dari mana. Kebiasaan ini mesti dilatih dan dijalankan secara konsisten, terutama bagi anda yang cenderung untuk berfikir negatif tentang diri anda lebih kerap, merasakan bahawa anda tidak layak mendapat kejayaan.sindrom penipu), atau salahkan diri sendiri.

Untuk dilatih untuk melakukan perbincangan diri yang positif, anda mesti dapat menyedari pemikiran negatif yang ada di dalam diri anda. Cuba mulakan perhatian anda dari semasa ke semasa.

Komited untuk mencipta bercakap sendiri yang membina dan menghilangkan semua bentuk pemikiran negatif setiap kali timbul. Abaikan pemikiran negatif dan fokus pada kata-kata positif yang anda katakan. Lakukan ini berulang-ulang kali, secara senyap atau dengan kuat, hingga terbiasa.

Contohnya, jika di masa lalu anda pernah berkata, "Saya selalu gagal dan memalukan diri sendiri," ketika membuat kesilapan, ubah kalimat itu menjadi, "Kesalahan ini adalah sebahagian dari pengalaman saya dan akan menjadi pelajaran yang akan menjadikan saya lebih baik dalam masa depan. "

Atau jika anda sering berfikir, "Saya tidak pernah melakukan ini sebelumnya. Saya pasti akan mengecewakan semua orang, "ubah kalimat menjadi," Ini adalah peluang yang luar biasa bagi saya. Saya akan memanfaatkan sepenuhnya dan memberikan yang terbaik. "

Perbincangan diri yang positif boleh memberi kesan yang baik terhadap kesihatan mental dan fizikal, dan meningkatkan kualiti hidup anda. Namun, perlu diingat, tabiat ini perlu dilatih dan mesti dilakukan secara konsisten, ya.

Sekiranya anda sukar untuk menerapkannya dan masih sering diatasi oleh pemikiran negatif, jangan malu untuk meminta bantuan psikologi atau psikiatri. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan rawatan yang tepat untuk mengatasinya.