Kehidupan yang sihat

Mengenai Pencahayaan Gas dan Tanda-tandanya dan Cara Mengatasinya

Lampu gas adalah bentuk manipulasi dalam hubungan yang menjadikan mangsa selalu merasa bersalah dan meragui dirinya sendiri. Keadaan ini boleh memberi kesan fizikal dan psikologi yang serius kepada mangsa. Ayuh, kenali tanda-tandanya lampu gas jadi anda tidak terjebak dalam hubungan beracun ini.

Istilah lampu gas berasal dari filem tahun 1938 yang dipanggil Lampu gas. Filem ini mengisahkan seorang suami yang sering memanipulasi dan menyeksa dan meyakinkan isterinya bahawa dia telah kehilangan kewarasan atau tidak siuman.

Tindakan manipulasi ini menjadikan pelaku dapat mengawal dan mengawal mangsa, baik secara emosional maupun dalam tindakan. Kesannya, mangsa akan selalu menyoal dirinya dan selalu merasa bersalah.

Lampu gas adalah salah satu bentuknya hubungan beracun itu boleh berlaku dalam hubungan. Walaupun lebih sering berlaku dalam hubungan perkahwinan, keadaan ini juga dapat terjadi dalam persahabatan, keluarga, atau ruang kerja.

Tanda-tanda Lampu Gas

Terdapat beberapa bentuk lampu gas Perkara biasa yang berlaku dalam hubungan termasuk:

 • Meremehkan emosi mangsa dan menuduhnya bertindak balas berlebihan
 • Menolak pelawaan mangsa untuk berbincang
 • Tolak semua perkara yang dituduh oleh mangsa
 • Meyakinkan orang lain bahawa mangsa adalah orang yang mudah keliru, suka membuat sesuatu, dan sukar mengingat sesuatu
 • Alihkan perbualan ketika mangsa membangkitkan topik sensitif

Kelakuan lampu gas Ini juga dapat dikesan dari beberapa ayat yang sering diucapkan oleh pelaku, seperti:

 • "Kamu tidak tahu apa yang anda bicarakan. "
 • "Anda mesti gila. Itu sebenarnya bukan apa yang berlaku. "
 • "Hanya bergurau. Jangan terlalu sensitif, okey? "
 • "Anda membuatnya terlalu banyak."

Apabila pelakunya lampu gas Mengucapkan beberapa ayat ini, mangsa mungkin merasa bingung dan tertanya-tanya apa yang salah dengannya. Bukan hanya itu, mangsa juga dapat menunjukkan berapa banyak tanda yang tidak biasa, seperti:

 • Minta maaf dengan kerap
 • Rasa cemas dan kurang yakin
 • Merasakan bahawa ada sesuatu yang salah, tetapi tidak dapat mengenal pasti kesalahannya
 • Merasakan dirinya terlalu sensitif
 • Jadilah orang yang berbeza dari sebelumnya
 • Rasa terpencil daripada mereka yang terdekat dengan anda, seperti rakan dan keluarga
 • Rasa semakin sukar untuk membuat keputusan
 • Tidak mahu memberi maklumat mengenai pasangan mereka kepada ahli keluarga dan rakan rapat
 • Mempertahankan pasangan yang menjadi pelaku lampu gas

Dari tanda-tanda di atas, pelakunya lampu gas nampaknya mempunyai kawalan sepenuhnya terhadap tingkah laku dan perasaan mangsa. Keadaan ini menjadikan mangsa tidak dapat menentukan apa yang harus dilakukan dan bergantung kepada pelaku.

Cara Mengendalikan Pencahayaan Gas

Tidak perlu menyalahkan diri sendiri semasa seseorang melakukannya lampu gas kepada anda, kerana pelakunya memang melakukan manipulasi dengan tujuan membuat anda merasa bersalah.

Sekiranya anda menjadi mangsa lampu gas, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya, iaitu:

1. Kenali tingkah laku sebagai lampu gas

Bagi sesetengah orang, tindakan manipulasi yang dilakukan oleh pelaku sering kali tidak disedari sebagai bentuk lampu gas. Oleh itu, anda harus berwaspada jika seseorang secara konsisten memanipulasi dan membuat anda meragui diri sendiri dan bahkan memberi kesan negatif terhadap harga diri anda.

2. Kumpulkan bukti interaksi dengan pelaku

Untuk membantu anda mengetahui apa yang sebenarnya berlaku, cubalah mendokumentasikan semua interaksi dengan pelaku. Apabila dia mula menolak percakapan atau peristiwa yang berlaku, anda boleh menunjukkan kebenarannya.

3. Buat sempadan

Buat batas yang jelas antara anda dan pelakunya. Ini dapat dilakukan dengan mengehadkan percakapan atau menjauh ketika penyalahgunaan mula membuat anda merasa ragu dan cemas.

4. Jangan takut untuk bercakap

Pelaku lampu gas sering menggunakan pembohongan, kritikan negatif, dan penghinaan untuk memanipulasi mangsa mereka. Oleh itu, jika pelakunya mulai bertindak, jangan takut untuk bersuara atau bersikap bersih. Ini akan membuatnya merasa terpojok dan akhirnya meninggalkan anda.

5. Elakkan berdebat

Pelaku lampu gas akan sentiasa berusaha membuat mangsa merasa bersalah. Sekiranya anda terus membuktikan bahawa anda betul dan dia salah, ini boleh menjadi sangat mengecewakan. Oleh itu, seboleh-bolehnya elakkan hujah dan menjauhkan diri dari pelaku lampu gas.

6. Sayangi diri anda

Kelakuan lampu gas Ia boleh menguras fizikal dan mental untuk anda. Sebenarnya, penyelidikan menunjukkan bahawa lampu gas boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan badan dan meningkatkan risiko mangsa terkena PTSD.

Oleh itu, kurangkan tekanan disebabkan lampu gas dengan mencintai diri sendiri. Contohnya, dengan melakukan aktiviti atau hobi yang anda suka, seperti berkebun, melancong, atau melakukan rawatan badan.

Terlepas dari itu semua, selalu ingat bahawa anda tidak salah dalam hubungan apa pun lampu gas. Anda juga tidak bertanggungjawab untuk mengubah semua yang telah dilakukan oleh pelaku lampu gas.

Jangan merasa sendirian, kerana anda dapat memberitahu orang terdekat anda tentang masalah yang anda hadapi. Sebaliknya, jika anda mengetahui seseorang yang dekat dengan anda adalah mangsa lampu gas, cuba menerimanya dan menjadi pendengar yang baik.

Sekiranya lampu gas apa yang anda alami mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan emosi anda dan mengurangkan produktiviti harian anda, segera berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang tepat.