Kesihatan

Adakah penyapu antigen diperlukan selepas pengasingan diri?

Terdapat banyak maklumat yang beredar mengenai perkara-perkara yang perlu dilakukan setelah pengasingan diri. Salah satunya adalah melakukan semula sapuan antigen setelah tempoh pengasingan diri berakhir. Adakah benar bahawa pemeriksaan ini perlu dilakukan?

Seperti PCR, persoalan sama ada atau tidak melakukan sapuan antigen setelah pengasingan diri masih berlanjutan. Ada yang memberitahu bahawa ujian ini perlu dilakukan, ada yang mengatakan tidak perlu selagi pesakit tidak lagi mengalami gejala dan telah melaksanakan protokol pengasingan diri dengan betul.

Pengasingan diri secara amnya dilakukan selama 10 hari, jika anda tidak mengalami sebarang gejala. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami gejala, pengasingan diri diperlukan selama 10-14 hari ditambah 3 hari tanpa gejala.

Contohnya, jika anda mengalami gejala demam, batuk, atau hidung berair kerana COVID-19, anda perlu mengasingkan diri selama 10-14 hari. Sekiranya pada hari ke-10 anda bebas dari gejala, anda masih perlu mengasingkan diri selama 3 hari berikutnya. Sekiranya dalam 3 hari ini anda tidak bergejala, pengasingan diri yang baru dianggap lengkap.

Adakah perlu melakukan sapuan antigen setelah pengasingan diri?

Setelah menjalani masa karantina 10–14 hari dan tidak lagi mengalami gejala, kini anda dapat menghubungi orang lain tanpa mengabaikan protokol kesihatan.

Penyapu antigen setelah pengasingan diri selesai tidak perlu lagi dilakukan. Sebabnya adalah kerana ketepatan swab antigen tidak sebaik PCR, jadi ada kemungkinan hasil dari swab antigen adalah positif atau negatif.

Bagaimanapun, walaupun anda telah pulih, sisa-sisa zarah virus Corona yang tidak aktif atau tidak lagi menular mungkin masih berada di dalam badan selama berminggu-minggu. Sebenarnya, virus yang mati ini juga boleh kekal di dalam tubuh pesakit sehingga 3 bulan setelah dijangkiti COVID-19.

Ini boleh menyebabkan keputusan ujian antigen atau ujian PCR masih positif, walaupun pesakit sebenarnya telah pulih dan tidak lagi dapat menyebarkan COVID-19.

Sapu antigen selepas pengasingan diri tidak diperlukan, tetapi jika diperlukan untuk tujuan lain, misalnya untuk kembali ke pejabat atau pergi ke bandar lain, anda boleh melakukannya. Namun, perlu diingat, anda tidak disarankan untuk melakukan swab antigen sendiri di rumah, ya.

Walaupun anda telah dijangkiti virus Corona dan dinyatakan sembuh dan tidak perlu menjalani ujian PCR atau antigen semula, anda masih harus melaksanakan protokol kesihatan dengan ketat dan menjaga kekebalan tubuh anda dengan baik. Sebabnya, anda masih boleh mendapat COVID-19, walaupun jangkitan berulang COVID-19 agak jarang berlaku.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai jangkitan virus Corona, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi ALODOKTER. Sekiranya perlu, anda juga boleh membuat temu janji untuk berjumpa doktor secara langsung dan menjalani pemeriksaan untuk memastikan bahawa anda telah pulih dari COVID-19.