Kehidupan yang sihat

Diet Tiada Makan Malam Menjadikan Kurus Dengan Cepat, Betul?

Adakah anda mempertimbangkan diet tanpa makan malam untuk menurunkan berat badan dengan cepat dan kurus? Sebelum memutuskan untuk melakukannya, anda harus terlebih dahulu mengetahui fakta di sebalik diet tanpa makan malam.

Keberkesanan diet tanpa makan malam masih diperdebatkan. Ada yang berpendapat bahawa kaedah ini berkesan untuk menurunkan berat badan, tetapi ada yang tidak.

Keberkesanan Diet Tanpa Makan Malam dalam Menurunkan Berat Badan

Penyelidikan mengenai diet tidak makan malam berkesan menurunkan berat badan dan menjadikan badan lebih kurus sebenarnya masih perlu dikaji semula. Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh melakukannya. Sebabnya, jika dilakukan dengan cara yang betul, penurunan berat badan bukanlah perkara mustahil untuk diperoleh.

Tabiat makan pada waktu malam diketahui berkaitan dengan pola makan yang tidak sihat. Sebilangan besar orang akan memilih makanan ringan yang tinggi kalori dan rendah nutrien, seperti kerepek kentang dan kue, selepas makan malam atau ketika mereka tidak dapat tidur.

Ini tentu bukan perkara yang baik, kerana pengambilan makanan berkalori tinggi secara berlebihan dalam jangka masa panjang dapat membuat anda bertambah berat badan. Untuk mengelakkan ini, peraturan diet jangan makan malam boleh menjadi pilihan yang berkesan.

Lalu, apa lagi yang menjadikan diet tanpa makan malam dianggap berkesan untuk menurunkan berat badan? Berikut adalah beberapa fakta yang perlu anda ketahui:

  • Makanan yang dimakan selepas makan malam tidak boleh dibakar secara maksimum semasa anda tidur, tidak seperti sarapan dan makan tengah hari yang akan dibakar semasa aktiviti.
  • Makan pada waktu malam boleh mengganggu tidur, terutama bagi orang yang menderita GERD, walaupun kekurangan tidur dapat membuat Anda sering lapar dan menurunkan metabolisme, sehingga memicu kegemukan.
  • Tidak makan malam boleh menjadi salah satu kaedah diet puasa (berpuasa sekejap) yang juga dianggap dapat menurunkan berat badan.

Namun, alasan di atas tidak boleh dijadikan rujukan bahawa anda dapat menurunkan berat badan hanya dengan tidak makan malam. Kaedah ini mesti tetap seimbang dengan pengambilan dan perbelanjaan kalori yang seimbang, pemakanan yang mencukupi, dan senaman yang teratur.

Melaksanakan Diet Tanpa Makan Malam yang Sihat

Diet tanpa makan malam yang sihat sebenarnya hanya perlu mengelakkan makanan ringan yang tidak sihat yang tinggi kalori, bukan makan malam itu sendiri. Ini perlu dilakukan dengan penuh disiplin, dan tetap memperhatikan kalori dan nutrien yang anda dapat. Dengan cara itu, selain menurunkan berat badan, badan anda juga akan menjadi lebih sihat.

Berikut adalah langkah-langkah yang dapat anda lakukan dalam menerapkan diet tanpa makan malam:

  • Tentukan masa terakhir anda makan dan sapukannya secara berkala. Cuba makan terakhir anda sebelum jam 7 malam atau 3 jam sebelum tidur.
  • Cobalah untuk selalu bersarapan dengan makanan yang kaya dengan protein, sehingga anda dapat mengawal selera makan anda sepanjang hari.
  • Jangan lewatkan makan tengah hari kerana makanan ini boleh membuat anda kelaparan dan makan banyak pada waktu petang.
  • Sembunyikan atau berikan makanan ringan yang anda ada kepada orang lain, supaya anda tidak tergoda untuk memakannya.
  • Kekal aktif sepanjang hari.
  • Seboleh mungkin lakukan senaman secara teratur, sekurang-kurangnya 20-30 minit setiap hari.
  • Makan makanan ringan yang sihat (maksimum 150 kalori), seperti yogurt, ketika anda benar-benar lapar pada waktu malam. Elakkan makanan pedas dan berkafein yang menyukarkan anda tidur.

Nutrien dan jumlah kalori yang masuk ke dalam badan memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan, tidak kira kaedah diet yang anda ikuti. Sekiranya anda tidak makan malam tetapi anda mengambil lebih banyak kalori pada siang hari daripada yang anda belanjakan semasa aktiviti atau bersenam, penurunan berat badan masih sukar dicapai.

AyuhPerhatikan lebih banyak makanan yang anda makan. Untuk menentukan keperluan kalori dan pemakanan anda, anda juga boleh berjumpa dengan pakar pemakanan, supaya anda lebih memahami cara yang betul untuk menurunkan berat badan.