Kesihatan

Kenali Punca dan Cara Mengatasi Mual semasa Menstruasi

Selain kekejangan perut,bahagian Wanita akan mengalami loya semasa haid. Walaupun cukup mengganggu keselesaan, keadaan ini biasanya tidak berbahaya, dan anda boleh mengatasinya dengan beberapa cara mudah, kamu tahu.

Semasa haid, badan akan mengeluarkan hormon prostaglandin. Hormon ini dipercayai menyebabkan rasa sakit dan mual ketika wanita haid.

Pelbagai Cara Mengatasi Mual semasa Menstruasi

Selain menimbulkan rasa tidak selesa, loya semasa haid juga berpotensi mengganggu aktiviti, jadi penting untuk mengetahui beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengatasinya. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi loya semasa haid:

1. Minum teh halia

Halia telah lama digunakan untuk merawat loya. Walaupun cara kerjanya tidak diketahui dengan pasti, para pakar percaya bahawa halia mempunyai sifat yang serupa dengan ubat anti mual. Anda boleh membuat teh halia dengan merebus dua keping halia dalam 1.5-2 cawan air, kemudian meminumnya semasa suam.

2. Makan bahagian kecil

Makan sebahagian kecil makanan semasa haid dapat melegakan loya, dan juga berguna untuk menjaga gula darah tetap stabil.

Selain itu, sebisa mungkin hindari makanan yang terlalu pedas dan pilih makanan yang mempunyai tekstur lembut, seperti pisang, nasi, dan roti, untuk mengelakkan rasa mual.

3. Elakkan makan makanan berat sebelum tidur

Untuk mengelakkan loya, anda juga harus mengelakkan memakan makanan yang terlalu berat dan berlemak sebelum tidur. Sebagai gantinya, anda boleh mengambil jus buah, susu suam, dan yogurt.

4. Rutin bersukan

Menstruasi bukan alasan untuk tidak bersenam. kamu tahu. Melakukan senaman secara teratur semasa haid dapat mengatasi rasa tidak selesa, sakit, dan mual yang anda rasakan semasa haid. Anda boleh melakukan senaman ringan, seperti berjalan kaki atau berbasikal.

5. Ambil makanan tambahan

Untuk melegakan loya semasa haid, anda juga boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi vitamin B6, vitamin E, kalsium, vitamin D, asid folik, dan magnesium.

Di samping itu, supaya loya semasa haid tidak bertambah berat, jangan lupa untuk berehat dan cukup tidur, okey?

Sekiranya loya semasa haid mengganggu aktiviti anda, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan memeriksa keadaan anda dan memberikan rawatan yang sesuai.