Kehidupan yang sihat

8 Makanan Pembakar Lemak untuk Berat Badan yang Ideal

Terdapat pelbagai cara untuk mencapai berat badan yang ideal. Salah satunya ialah makan makanan pembakar lemak. Jadi, apakah makanan yang membakar lemak? Ketahui jawapannya dalam perbincangan berikut.

Pada dasarnya, lemak diperlukan oleh tubuh sebagai sumber tenaga, membantu penyerapan vitamin, dan mengekalkan tubuh yang sihat. Namun, tidak semua jenis lemak baik untuk kesihatan.

Pengambilan lemak jahat atau lemak tepu yang berlebihan boleh menyebabkan penumpukan pada saluran darah bahagian tubuh tertentu, seperti paha, punggung, lengan, dan perut. Namun, terdapat juga pelbagai makanan pembakar lemak yang dapat mengekalkan berat badan yang ideal.

Senarai Makanan Pembakar Lemak Badan

Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, terdapat beberapa jenis minuman dan makanan pembakar lemak yang boleh anda makan, iaitu:

1. Teh hijau

Satu kajian menunjukkan bahawa minum teh hijau secara berkala dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan melindungi tubuh daripada pertumbuhan beberapa jenis barah.

Selain itu, teh hijau juga mengandungi sebatian epigallocatechin gallate dalam kuantiti yang mencukupi. Sebatian ini berguna untuk mempercepat pembakaran lemak di dalam badan.

2. Kopi

Selain teh hijau, pengambilan 1-4 cawan kopi juga dipercayai dapat membakar lemak badan tanpa menyebabkan kesan sampingan, seperti insomnia.

Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai kopi sebagai makanan pembakar lemak masih belum pasti keberkesanannya, terutama jika ia dimakan dengan gula tambahan.

3. Cili

Cili dipercayai dapat membakar lemak badan dan menekan selera makan. Sebatian capsaicin terkandung dalam cabai dipercayai dapat membantu proses pembakaran lemak dan metabolisme.

Bukan hanya itu, kandungan antioksidan dalam cili berguna untuk melindungi tubuh dari kerosakan sel, terutama sel saraf.

4. Makanan berserat tinggi

Makanan kaya serat, seperti oatmeal dan beras perang, dapat memberikan kesan penuh lebih lama dan menahan selera makan. Oleh itu, makanan serat sangat baik dimakan sekiranya anda ingin menurunkan berat badan.

5. Produk tenusu rendah lemak

Tidak hanya mengandungi kalsium, produk tenusu juga kaya dengan protein. Protein berfungsi untuk mempercepat proses pembakaran lemak badan, mengekalkan jisim otot, dan membuat anda kurang lapar.

6. Kacang

Kacang-kacangan adalah sejenis makanan pembakar lemak yang sangat baik untuk dimakan sebagai pilihan menu diet, kerana mengandung berbagai nutrien, seperti serat, protein, dan lemak yang baik.

7. Telur

Telur juga termasuk dalam senarai makanan pembakar lemak yang boleh anda makan. Penyelidikan menunjukkan bahawa makan sarapan pagi yang kerap mengandungi telur dapat mengurangkan rasa lapar dan membantu proses pembakaran lemak.

Bukan hanya itu, kandungan protein yang tinggi dalam telur juga dapat meningkatkan metabolisme tubuh.

8. Daging tanpa lemak

Daging adalah sumber protein yang dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama dan meningkatkan pembakaran kalori dalam badan. Sekiranya anda mengikuti program penurunan berat badan, anda disarankan untuk memilih daging tanpa lemak.

Anda tidak boleh mendapatkan berat badan ideal hanya dengan makan makanan pembakar lemak. Untuk mendapatkan hasil yang optimum, seimbangkan dengan penerapan gaya hidup sihat yang meliputi senaman teratur dan istirahat yang mencukupi.

Sekiranya anda ingin mengetahui jenis makanan pembakar lemak lain yang boleh dimakan untuk menurunkan berat badan dan mengikut keperluan anda, berjumpa doktor.