Kesihatan

Kenali Punca Penyakit Kulit pada Bayi untuk Mengetahui Cara Mencegahnya

Terdapat pelbagai penyakit kulit pada bayi yang biasa. Ibu bapa perlu menyedari keadaan ini, kerana kulit bayi masih sangat sensitif dan terdedah kepada gangguan.

Walaupun mampu melindungi tubuh, lapisan epidermis pada kulit bayi di bawah usia satu tahun masih belum dapat berfungsi dengan berkesan. Sehingga kulit bayi lebih rentan terhadap gangguan kulit, yang dapat dicirikan oleh kemerahan kulit, mengelupas, atau bintik-bintik merah atau ruam dan penyakit kulit lain pada bayi.

Pelbagai Penyakit Kulit pada Bayi

Berikut adalah beberapa penyakit kulit pada bayi yang sering berlaku:

 • Panas berduri

  Salah satu penyakit kulit yang paling biasa pada bayi adalah panas yang berduri. Panas berduri dicirikan oleh penampilan lebam merah kecil yang biasanya terdapat di wajah, leher dan punggung. Panas berduri berlaku kerana kulit bayi belum dapat mengatur suhu dengan betul. Oleh itu, elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat, udara lembap dan cuaca panas kerana boleh mencetuskan panas pada kulit bayi.

 • Cacar air

  Cacar air muncul dalam bentuk ruam dan benjolan berisi cecair merah pada kulit di seluruh badan. Nodul merah ini boleh pecah, kemudian kering, dan meninggalkan kerak. Cacar air boleh menyebabkan gatal dan menyebabkan lepuh yang meninggalkan kesan pada kulit jika tercalar. Untuk mengurangkan risiko penularan, disarankan memberi imunisasi cacar air kepada anak anda.

 • Intertrigo

  Intertrigo dicirikan oleh ruam merah yang biasanya terdapat pada lipatan kulit bayi di leher. Bayi yang gemuk dan berumur kurang dari enam bulan berisiko lebih tinggi terkena penyakit kulit ini. Intertrigo disebabkan oleh kulit leher yang terlalu lembap. Air liur yang menetes di leher yang terperangkap di lipatan kulit boleh menjadi penyebab ruam intertrigo muncul.

 • Ekzema

  Sejak usia 3-4 bulan, bayi boleh mengalami simptom ekzema. Ekzema boleh muncul di mana-mana bahagian badan, tetapi lebih biasa pada kulit wajah dan lipatan kulit. Kelainan kulit ini dicirikan oleh kulit kasar yang disertai dengan gatal-gatal. Beberapa pencetus untuk aduan eksim pada bayi, termasuk cuaca panas, cuaca sejuk, deterjen, wangian, dan bahan pakaian yang digunakan.

 • ketuat

  Ketuat boleh berlaku pada bayi dan kanak-kanak kerana jangkitan virus atau orang dewasa yang dijangkiti. Penyakit kulit pada bayi ini sering dijumpai pada jari dan tangan. Umumnya, ketuat tidak menyakitkan, tetapi boleh merebak dengan mudah melalui hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti atau objek yang terdedah kepada virus. Untuk mengelakkan penyebaran, tutup kutil dengan pembalut yang longgar. Beritahu anak anda untuk tidak menggigit kuku atau memetik ketuat.

 • Hubungi dermatitis

  Disebut kerana penyakit kulit ini pada bayi timbul ketika kulit bayi bersentuhan dengan pelbagai pencetus. Contohnya, bahan pakaian, permaidani, sabun, malah rumput atau tanaman di sekitar rumah. Dermatitis kontak dapat dilihat dengan adanya ruam pada bahagian badan yang bersentuhan dengan penyebabnya. Untuk mengelakkannya, elakkan bayi daripada bersentuhan dengan penyebabnya. Sekiranya ruam kelihatan kering, anda boleh menggunakan losyen pelembap seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Ibu bapa dinasihatkan untuk mengetahui faktor-faktor yang boleh menjadi penyebab penyakit kulit pada bayi. Dengan mengetahui faktor pencetus, penyakit kulit pada bayi dapat dicegah sebanyak mungkin. Sekiranya bayi anda nampaknya mengalami gejala penyakit kulit yang mengganggu, anda harus segera berjumpa doktor kulit atau pakar pediatrik untuk mendapatkan rawatan yang betul.