Kesihatan

Ayuh, atasi kepanasan berdarah pada kanak-kanak dan mencegahnya kembali

Panas berduri adalah salah satu daripada keadaan yang biasa berlaku pada kanak-kanak. Walaupun kelihatan sederhanana, panas berduri boleh mengganggu keselesaan si kecil kamu tahu, Roti. Ayuh, ketahui cara mengatasi dan mencegahnya.

Panas berduri berlaku kerana penyumbatan pada saluran peluh, sehingga membentuk lebam merah kecil yang juga boleh menyebabkan gatal-gatal dan ketidakselesaan pada kulit. Panas berdarah pada kanak-kanak biasanya muncul di leher, dada, dan belakang.

Kaedah Mmengatasi Bang Kingat Amahu

Panas berdarah pada kanak-kanak boleh dicetuskan oleh beberapa perkara, termasuk cuaca panas, aktiviti berlebihan, dan pakaian yang tidak menyerap peluh. Penggunaan ubat dalam bentuk salap juga dapat menyebabkan panas pada anak-anak, kerana salap dapat menyekat saluran peluh.

Biasanya haba berduri akan hilang dengan sendirinya dalam 3-4 hari. Walau bagaimanapun, anda dapat menolong anak anda mengatasi ketidakselesaan yang disebabkan oleh panas berdarah dengan cara berikut:

  • Sekiranya panas berduri tersebar di kawasan yang luas, anda boleh memandikan anak anda dengan air sejuk tanpa menggunakan sabun, selama kira-kira 10 minit, tiga kali sehari. Sekiranya badan anak kecil anda kotor, mandi dengan sabun yang terbuat dari lembut dan tanpa minyak wangi.
  • Sekiranya panas berduri hanya tersebar di kawasan kecil, anda boleh memampatkannya dengan kain lap basah yang dicelupkan ke dalam air sejuk.
  • Jangan gunakan salap ke kawasan yang mempunyai panas berdarah, kerana dapat menyumbat saluran peluh.
  • Sekiranya boleh, anda boleh menghidupkan penghawa dingin atau kipas angin di bilik tidur dan ruang permainan si kecil.
  • Gunakan tuala kapas sebagai tempat tidur, untuk menyerap peluh anak semasa dia tidur.

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan krim hidrokortison 1% untuk merawat gatal-gatal kerana kepanasan. Tetapi sebelum itu, jangan lupa untuk selalu berjumpa dengan pakar pediatrik, Ibu.

Petua Menghalang haba hlmada anak

Agar panas anak kecil anda tidak kembali, anda boleh menghalangnya dengan cara berikut:

1. Hadkan masa bermain kanak-kanak di bawah terik matahari

Bermain di luar adalah baik untuk kanak-kanak. Tetapi untuk mengelakkan panas terik, anda harus menghadkan masa bermain anak kecil anda di bawah terik matahari. Sekiranya anak kecil anda banyak berpeluh, ganti pakaiannya dan bawa dia ke tempat yang teduh terlebih dahulu.

2. Keperluan cecair yang mencukupi

Semasa anak kecil anda bermain di tempat yang panas, pastikan keperluan cecair mencukupi. Ibu dapat memenuhi keperluan cecair si kecil dengan sering memberinya air untuk diminum semasa dia bermain. Ini berguna untuk mengelakkan si kecil anda mengalami dehidrasi yang boleh mencetuskan kepanasan.

3. Beri pakaian yang menyerap peluh

Berikan pakaian anak kecil anda dengan bahan yang menyerap peluh, seperti kapas. Bahan yang mudah menyerap peluh akan menjadikan kulit anak anda sejuk dan kering, sehingga mengurangkan risiko panas berparut.

Lakukan cara-cara di atas untuk mengatasi dan mencegah haba berdarah pada kanak-kanak. Walaupun itu bukan penyakit yang serius, anda harus berjumpa dengan anak anda jika anak panas tidak hilang selepas seminggu, bertambah teruk, atau jika panas berdarah disertai demam atau gejala lain.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found