Kehidupan yang sihat

Periksa sama ada Botol Minuman Plastik atau Kotak Makan Siang Berbahaya bagi Kesihatan Anda

Apabila makanan atau minuman yang panas, berlemak, berasid atau masin dimasukkan ke dalam bekas plastik, ia akhirnya membolehkan pemindahan bahan kimia dari bungkusan plastik ke dalam makanan atau minuman. Bisphenol A (BPA) dan phthalates adalah dua bahan kimia dari plastik yang sering dikaitkan dengan risiko masalah kesihatan.

Makanan dan minuman yang kita makan hampir selalu bersentuhan dengan plastik, kerana ia dijual di pasar atau pasar raya, kita membawanya pulang, sehingga kita memproses dan menyimpannya. Dalam proses ini, terdapat pemindahan bahan kimia dari pembungkusan plastik ke bahan makanan. BPA dan phthalates dikatakan memindahkan bahan berbahaya ini.

Bahaya BPA dan Phthalates

BPA adalah bahan yang telah lama digunakan untuk mengeraskan plastik, termasuk botol minuman dan kotak makanan yang boleh digunakan semula. Bahan ini juga biasa terdapat dalam tin formula untuk mencegah karat, botol bayi, dan beberapa peralatan balita. BPA dianggap berdampak pada peningkatan risiko penyakit jantung, barah, gangguan hati, diabetes, gangguan otak dan tingkah laku pada anak kecil.

Manakala phthalates adalah bahan kimia yang digunakan untuk menjadikan plastik sukar dan lentur. Selain plastik, bahan ini juga terdapat dalam syampu, sabun, deterjen, cat kuku, dan penyembur rambut. Tetapi sila berhati-hati, phthalatesIa disyaki bahawa ia boleh menyebabkan gangguan endokrin, meningkatkan daya tahan insulin, dan memicu kegemukan pada anak-anak.

Phthalates Ia juga dianggap berisiko menghalang kerja testosteron sehingga mempengaruhi kesuburan dan kesihatan saluran pembiakan lelaki dan organ tubuh yang lain. Pada tahap tinggi, zat ini dianggap berkaitan dengan bilangan dan kualiti sperma lelaki dewasa yang rendah. Bahan ini juga dianggap dapat meningkatkan risiko keguguran pada wanita hamil. Kajian lain mendapati bahawa janin yang terdedah kepada bahan kimia ini berisiko lebih tinggi terkena gangguan asma dan paru-paru.

Selain BPA dan phthalates, bahan kimia melamin dalam plastik juga dianggap tidak baik untuk kesihatan.

Elakkan BPA dan Phthalates

Salah satu penyelesaian termudah untuk mengelakkan bahan kimia ini adalah dengan memeriksa nombor dalam segitiga kitar semula di bahagian bawah bekas plastik. Kod yang dikeluarkan Persatuan Industri Plastik (SPI) berlaku di peringkat antarabangsa untuk mengenal pasti jenis bekas plastik. Bekas dengan nombor berbeza akan dikitar semula secara berasingan. Secara amnya, nombor 1, 2, 4, dan 5 selamat digunakan.

Di samping itu, berikut adalah kaedah mudah yang boleh anda lakukan untuk melindungi diri dan keluarga anda dari bahan berbahaya dari plastik.

  • Elakkan menyimpan atau memanaskan makanan di dalam bekas plastik.
  • Elakkan makanan dan minuman yang sering mengandungi BPA, seperti makanan yang dibungkus dan susu dalam tin.
  • Berhenti menggunakan bekas plastik yang telah tergores dan rosak.
  • Sentiasa basuh bekas plastik yang baru dibeli sebelum digunakan.
  • Pilih bekas plastik yang berlabel 'bebas BPA' atau BPA percuma.
  • Pilih bekas kaca atau semasa memanaskan bahan makanan.
  • Seboleh mungkin elakkan pemberian susu formula (yang biasanya dibungkus dalam tin) kepada bayi. Sekiranya anda ingin memberi susu menggunakan botol bayi, anda harus memilih botol tanpa BPA untuk menjadikannya lebih selamat untuk disterilkan.
  • Sekiranya anda ingin menyimpan makanan dan minuman panas, sejukkan sebelum meletakkannya di dalam bekas plastik.
  • Lebih selamat menggunakan botol bayi kaca daripada plastik. Sekiranya menggunakan botol plastik, elakkan memanaskannya.
  • Buang beg plastik atau bungkusan yang tidak digunakan.

Setelah memahami tahap keselamatan pembungkusan plastik dan risiko di baliknya, tidak ada salahnya menjadi lebih bijak dalam membuat pilihan ketika menggunakan plastik sebagai bekas makanan atau minuman.