Keluarga

Mengenal susu ibu hamil, pemakanan pelengkap untuk wanita hamil

Susu wanita hamil adalah susu yang dibuat khas agar kandungan khasiatnya sesuai dengan keperluan ibu hamil dan janin di dalam kandungan mereka. Susu ini sangat baik untuk menjaga kesihatan ibu hamil dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Tidak sedikit wanita hamil yang mengalami sakit pagi jadi tiada selera makan. Sebenarnya, menerapkan diet yang sihat semasa hamil sangat penting untuk memenuhi pengambilan nutrisi wanita hamil dan janin.

Wanita hamil memerlukan pelbagai nutrien, termasuk vitamin dan mineral, dalam jumlah yang lebih banyak daripada sebelum kehamilan. Oleh itu, agar tidak kekurangan nutrien penting, wanita hamil disyorkan untuk meminum susu ibu hamil, terutamanya jika wanita hamil sukar makan dengan cukup.

Inilah Kelebihan Susu Ibu Mengandung

Seperti yang telah dikatakan sebelumnya, susu ibu hamil memberikan manfaat bukan hanya untuk wanita hamil sendiri, tetapi juga untuk janin di dalam rahim. Berikut adalah pelbagai faedah susu ibu hamil:

Kebaikan untuk wanita hamil

Tubuh wanita hamil mengalami banyak perubahan yang menjadikan keperluan pemakanan tertentu meningkat. Contohnya, keperluan untuk kalsium semasa kehamilan meningkat kepada 2 kali ganda jika dibandingkan dengan ketika tidak hamil. sekarang, susu ibu hamil dapat meningkatkan pengambilan nutrien ini.

Sekiranya pengambilan nutrien tertentu tidak mencukupi untuk janin, nutrien ini akan diambil dari badan wanita hamil untuk memenuhi keperluan janin. Sekiranya ini berlaku secara berterusan, tidak mustahil wanita hamil akan mengalami kekurangan tenaga kronik dan kekurangan nutrisi tertentu yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit, seperti osteoporosis atau anemia.

Di samping itu, kandungan nutrisi susu ibu yang lengkap dapat mengurangkan risiko gangguan atau komplikasi pada kehamilan, seperti preeklamsia dan darah tinggi semasa kehamilan yang dapat dielakkan berkat kandungan kalsium dalam susu ibu hamil.

Manfaat untuk janin di dalam rahim

Janin mendapat khasiat dari ibunya. Sekiranya pengambilan nutrisi ibu hamil tidak mencukupi, misalnya kerana sukar untuk dimakan atau tidak suka makan makanan tertentu, maka janin boleh kekurangan zat makanan.

Dengan mengambil susu ibu hamil, keadaan ini dapat dielakkan kerana susu ini melengkapkan pengambilan nutrien yang memasuki tubuh ibu hamil, baik dari segi kuantiti dan jenisnya.

Sekiranya pengambilan nutrien mencukupi, pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim juga dapat dilakukan secara optimum, sehingga bayi dapat menghindari cacat, kelahiran pramatang, atau berat lahir rendah.

Bukan hanya itu, pengambilan nutrien yang mencukupi semasa janin berada di dalam rahim juga akan menghalangnya daripada mengalami komplikasi terbantut selepas kelahiran, kamu tahu. Pembentukan dan perkembangan organ janin yang optimum semasa kehamilan dapat menjadikannya anak yang kuat, tidak mudah sakit, dan cerdas.

Senarai Nutrien Penting Yang Diperlukan Semasa Kehamilan

Agar bayi dilahirkan dengan sihat, ibu hamil perlu makan makanan berkhasiat dengan kandungan nutrien yang lengkap. Keperluan pemakanan wanita hamil secara amnya terbahagi kepada nutrien makro dan mikro.

Makronutrien diperlukan oleh badan dalam jumlah besar. Contohnya adalah protein dan lemak. Sementara itu, mikronutrien dapat dipenuhi dalam jumlah kecil. Contohnya ialah vitamin dan mineral.

Berikut adalah beberapa nutrien yang perlu ditambah semasa kehamilan:

1. Protein

Protein memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan sel dan tisu janin, termasuk sel otak. Semasa berada di dalam tubuh wanita hamil, protein akan membantu pertumbuhan tisu payudara dan rahim, dan meningkatkan bekalan darah.

Selain susu untuk wanita hamil, wanita hamil boleh mendapatkan pengambilan protein dari daging atau ayam dan hati sapi, tauhu, tempe, dan kacang-kacangan.

2. Lemak

Wanita hamil memerlukan pengambilan lemak yang lebih banyak. Walau bagaimanapun, lemak yang diperlukan adalah lemak yang baik, seperti asid lemak omega-3 dan omega-6. Kedua-dua asid lemak ini memainkan peranan penting dalam pertumbuhan otak, saraf, dan mata bayi, sebelum dan selepas bayi dilahirkan.

Lemak juga diperlukan untuk pertumbuhan plasenta dan tisu badan yang lain. Pengambilan lemak yang mencukupi dapat mengurangkan risiko kelahiran prematur dan kemurungan postpartum baby blues.

Makanan yang merupakan sumber lemak yang baik termasuk kacang, alpukat, dan salmon.

3. Asid folik

Asid folik disyorkan untuk dimakan kerana wanita hamil merancang kehamilan dan semasa kehamilan. Asid folik berperanan dalam pembentukan sel-sel badan sehingga diperlukan semasa kehamilan.

Asid folik dapat mengurangkan risiko kecacatan kelahiran, termasuk kecacatan dalam pembentukan tiub saraf janin yang boleh mempengaruhi otak dan saraf tunjang. Di samping itu, asid folik juga membantu pengeluaran sel darah merah yang meningkat jumlahnya semasa kehamilan.

Wanita hamil boleh mendapatkan asid folik dari bayam, kubis, selada, oatmeal, mangga, oren, strawberi dan tomato. Nutrien ini juga banyak terdapat dalam susu ibu hamil dan susu untuk program kehamilan.

4. Besi

Peranan zat besi untuk meningkatkan jumlah sel darah merah dan mencegah anemia sangat penting semasa kehamilan. Sekiranya wanita hamil mengalami anemia kekurangan zat besi, bayi mereka lebih berisiko dilahirkan sebelum waktunya atau dilahirkan dengan berat lahir rendah.

Beberapa makanan yang kaya dengan zat besi adalah hati ayam dan hati sapi, biji-bijian, oatmeal, dan makanan laut. Namun, biasanya doktor juga akan memberikan makanan tambahan zat besi untuk wanita hamil.

5. Kalsium

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, kalsium mempunyai manfaat yang luar biasa bagi wanita hamil dan bayi mereka yang belum lahir. Selain membantu pembentukan gigi dan tulang bayi, kalsium juga berperanan dalam kerja jantung, saraf, otot, dan hormon bayi.

Sekiranya terdapat kekurangan kalsium, wanita hamil berisiko mendapat osteoporosis dan lebih cenderung kepada patah tulang. Wanita hamil juga sering mengalami kebas atau kesemutan pada jari. Sementara bayi yang kekurangan kalsium dapat mengalami pertumbuhan yang perlahan.

Selain susu, wanita hamil boleh mendapatkan kalsium dari yogurt atau keju, sayur-sayuran hijau, dan kacang-kacangan.

6. Vitamin A

Vitamin A memainkan peranan penting dalam proses pengembangan organ janin di rahim. Bagi wanita hamil, vitamin ini dapat membantu memperbaiki tisu selepas melahirkan dan meningkatkan sistem imun.

Untuk mendapatkan vitamin ini dari makanan, wanita hamil boleh makan wortel, ubi jalar, bayam, mangga, dan brokoli. Wanita hamil juga boleh mendapatkan pengambilan vitamin A dari susu ibu hamil. Walau bagaimanapun, elakkan mengambil makanan tambahan vitamin A, kecuali disyorkan oleh doktor.

7. Vitamin C

Kedua-dua wanita hamil dan janin memerlukan pengambilan vitamin C yang mencukupi setiap hari. Vitamin C berperanan dalam pembentukan kolagen dan membantu protein membentuk tulang yang kuat. Sumber makanan vitamin C yang dapat dikonsumsi oleh ibu hamil termasuk kiwi, jeruk, anggur, strawberi, brokoli, dan bayam.

8. Vitamin D

Vitamin D berperanan menjaga sistem imun dan membantu penyerapan dan metabolisme fosforus dan kalsium dalam badan.

Selain susu ibu hamil, wanita hamil dapat memperoleh vitamin D dengan memakan hati sapi, kuning telur, dan keju.

9. Vitamin E

Vitamin E berfungsi sebagai antioksidan untuk melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan radikal bebas dan untuk menjaga kekebalan tubuh.

Contoh makanan yang kaya dengan vitamin E adalah kacang, biji, sayuran berdaun hijau, dan bijirin yang telah diperkaya atau diperkaya oleh vitamin ini.

Susu ibu mengandung mengandungi pelbagai nutrien penting di atas. Jadi, tidak ada salahnya untuk mula mengambil susu ibu hamil untuk melengkapkan pengambilan nutrisi wanita hamil, kecuali jika dia mempunyai alergi terhadap susu.

Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu ingat bahawa susu ibu hamil hanyalah pelengkap dan tidak dapat menggantikan pengambilan nutrien dari makanan. Wanita hamil masih perlu makan makanan berkhasiat dan kerap mengambil vitamin pranatal yang diberikan oleh doktor.

Selain itu, jangan lupa untuk memeriksa kehamilan anda secara berkala kepada pakar kandungan mengikut jadual yang telah ditentukan, agar kesihatan ibu hamil dan janin di dalam kandungan ibu hamil dapat dipantau dengan baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found