Keluarga

Ibu, ketahui senarai sumber vitamin C untuk anak-anak

Vitamin C biasanya dikaitkan dengan buah sitrus. Sebenarnya, selain buah oren ini, ada banyak lagi kamu tahu sumber vitamin C yang boleh diberikan kepada bayi anda. Apa awak? Ayuh, lihat ulasannya di sini.

Vitamin C adalah vitamin penting, iaitu vitamin yang tidak dapat dihasilkan oleh badan sendiri. Oleh itu, perlu mengambil vitamin C dari luar untuk memenuhi keperluan tubuh untuk vitamin ini. Vitamin ini, juga dikenal sebagai asid askorbik, adalah vitamin larut dalam air.

Mengapa Anak Kecil Anda Memerlukan Vitamin C?

Sama seperti orang dewasa, kanak-kanak juga memerlukan pengambilan vitamin C setiap hari. Sebabnya, vitamin C diperlukan untuk membentuk dan memperbaiki sel darah merah, tulang, dan pelbagai tisu badan.

Dengan pengambilan vitamin C yang mencukupi, kesihatan gusi anak akan terjaga, sistem kekebalan tubuh mereka akan meningkat, proses penyembuhan luka akan lebih cepat, dan jangkitan tidak sering mengganggu.

Keperluan vitamin C kanak-kanak berbeza mengikut usia mereka. Berikut adalah jumlah vitamin C yang diperlukan oleh kanak-kanak setiap hari, mengikut umur mereka:

  • Umur 1-3 tahun: 15 mg
  • Umur 4-8 tahun: 25 mg
  • Umur lebih dari 9 tahun: 45 mg

Ini adalah senarai sumber vitamin C untuk si kecil anda

Vitamin C terdapat dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Berikut adalah senarai sumber makanan vitamin C yang boleh anda berikan kepada si kecil:

1. Jambu batu

Jambu batu mengandungi lebih banyak vitamin C daripada buah sitrus. Jeruk mengandungi kira-kira 70 mg vitamin C, sementara satu jambu biji bersaiz sederhana mengandungi sekurang-kurangnya 125 mg vitamin C kamu tahu, Roti.

Selain vitamin C, buah ini dengan banyak biji juga mengandung antioksidan, kalium, serat, zink, vitamin A, vitamin B12, dan asid folik baik untuk kesihatan anak-anak.

2. Kiwi

Dalam 70 g buah hijau ini mengandungi sekurang-kurangnya 65 mg vitamin C. Selain itu, buah manis dan masam ini juga mengandungi vitamin E, magnesium, protein, kalsium, dan asid folik.

Dengan memakan buah kiwi secara berkala, bayi anda dapat mengelakkan masalah pernafasan (contohnya jangkitan pernafasan dan asma) dan gangguan pencernaan (mis. sindrom iritasi usus dan sembelit).

3. betik

Buah ini yang dipercayai dapat mengatasi masalah sembelit juga mengandungi vitamin C kamu tahu, Roti. Dalam 100 g buah pepaya, mengandung sekitar 65 mg vitamin C. Selain itu, pepaya juga mengandungi vitamin A yang baik untuk kesihatan mata anak-anak.

4. Pisang

Dalam 100 g buah kuning ini, sekurang-kurangnya ada 9 mg vitamin C. Pisang juga merupakan sumber serat, kalium, vitamin B6, dan antioksidan yang baik untuk melawan radikal bebas dalam tubuh.

5. Stroberi

Buah-buahan yang mempunyai bahasa Latin Fragaria ananassa Ia adalah sumber vitamin C yang baik untuk kanak-kanak. Dalam 150 g strawberi, mengandungi sekitar 90 mg vitamin C.

Buah merah ini dan mempunyai rasa manis dan masam juga baik untuk menjaga kesihatan jantung, mengawal kadar gula dalam darah, dan mengurangkan risiko barah. Namun, tidak semua anak dapat makan strawberi, kerana buah ini boleh menyebabkan reaksi alergi.

6. Brokoli

Dalam 100 g brokoli, ada sekitar 90 mg vitamin C. Selain vitamin C, sayur-sayuran yang dapat digunakan sebagai makanan ringan yang sihat juga mengandung vitamin A dan K, asam folat, protein, lemak, kalium, dan fosfor. Ibu boleh memproses sayur-sayuran hijau ini dengan menumis atau mengukus.

7. Bayam

Dalam 100 g bayam, sekurang-kurangnya ada 30 mg vitamin C. Pengambilan bayam secara berkala dapat menjaga kesihatan mata, mengurangi risiko barah, dan menurunkan tekanan darah tinggi. Selain itu, bayam rendah karbohidrat dan serat tidak larut, jadi baik untuk pencernaan anak-anak.

Pelbagai sumber makanan vitamin C di atas boleh diberikan kepada si kecil sebagai makanan utama atau makanan ringan. Sekiranya pengambilan vitamin C dari makanan mencukupi, ibu tidak perlu lagi memberi suplemen vitamin C kepada si kecil. Untuk mengetahui sama ada anak anda perlu diberi vitamin C tambahan, anda boleh berjumpa doktor.