Kehidupan yang sihat

5 Khasiat Cempedak untuk Kesihatan

Di sebalik rasa manis dan sedap dimakan, terdapat banyak faedah cempedak yang dapat kita perolehi. Berbagai kandungan nutrisi dalam cempedak menjadikan buah ini sangat baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan.

Cempedak (Integer Artocarpus) adalah salah satu jenis buah yang mudah dijumpai di Indonesia. Pada pandangan pertama buah ini sangat mirip dengan nangka. Perbezaannya ialah ukuran buah cempedak cenderung lebih kecil, lebih manis, gurih, dan lebih lembut daripada buah nangka.

Bukan hanya sebagai makanan enak, cempedak adalah sumber tenaga semula jadi dan sering digunakan untuk meningkatkan kesihatan serta merawat pelbagai penyakit.

Kandungan Pemakanan Cempedak

Dalam 100 gram cempedak mengandungi sekitar 115 kalori. Berikut adalah pelbagai nutrien yang terdapat di cempedak:

  • 25 gram karbohidrat
  • 2.5 gram protein
  • 0.4 gram lemak
  • 3.5 gram serat
  • 40 miligram kalsium
  • 1 miligram besi
  • 18 miligram vitamin C

Buah Cempedak juga mengandung vitamin B1, vitamin B2, serta berbagai sebatian antioksidan, seperti flavonoid, karoten dan xanthones. Salah satu jenis flavonoid unik yang dimiliki oleh cempedak adalah sebatian artoindonesianin.

Pelbagai Khasiat Cempedak

Berkat kandungan khasiatnya, terdapat banyak manfaat kesihatan dari cempedak, termasuk:

1. Merawat penyakit malaria

Ekstrak buah Cempedak terkenal sebagai ubat malaria yang berkesan. Manfaat ini berasal dari kandungan sebatian artoindonesianin bersama dengan antioksidan semula jadi lain yang terdapat dalam daging buah cempedak.

Dalam sebuah kajian, terbukti bahawa ekstrak buah cempedak dapat membunuh parasit yang menyebabkan malaria, yaitu: Plasmodium falciparum. Namun, penggunaan buah cempedak sebagai ubat utama untuk malaria masih tidak selamat dilakukan.

2. Mengurangkan risiko barah

Sebatian artoindonesianin dalam buah cempedak dapat membunuh parasit malaria kerana aktiviti sitotoksik (pembunuhan sel) mereka. Dengan aktiviti yang sama, sifat ini juga dianggap mempunyai kesan yang serupa pada sel barah.

Satu kajian menunjukkan bahawa sebatian artoindonesianin berpotensi untuk menghambat sel barah darah leukemia. Walau bagaimanapun, mekanisme tindakan sebatian ini belum diketahui sehingga tidak dapat dikembangkan lebih jauh.

3. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Manfaat cempedak seterusnya adalah mengurangkan risiko penyakit jantung. Ini kerana buah cempedak kaya akan serat, kalium, vitamin C, dan antioksidan yang berperan besar dalam kesehatan jantung.

Nutrien ini mampu mencegah tekanan darah tinggi (hipertensi) dan mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah, yang merupakan 2 faktor risiko utama penyakit jantung.

4. Menjaga kesihatan pencernaan

Cempedak berguna untuk menjaga kesihatan pencernaan. Kandungan serat dalam cempedak diketahui dapat meningkatkan kerja usus dalam menyerap nutrien dan menjaga keseimbangan bakteria baik (probiotik) di dalam usus.

Selain serat, khasiat cempedak yang satu ini juga disokong oleh kandungan mineral, vitamin, dan antioksidan xanthones yang diketahui dapat meningkatkan kesihatan sistem pencernaan, misalnya dengan membantu menyembuhkan ulser saluran pencernaan.

5. Mengawal tahap gula dalam darah

Manfaat cempedak bukan hanya berasal dari daging, tetapi juga dari biji. Biji cempedak diketahui diproses menjadi tepung dan digunakan sebagai alternatif untuk tepung gandum.

Dibandingkan dengan tepung biasa, tepung biji cempedak memiliki lebih banyak serat dan nutrien, dan memiliki indeks glisemik yang lebih rendah daripada tepung roti. Dengan cara itu, tepung biji cempedak dapat menjadi pilihan yang lebih sihat, terutama bagi penderita diabetes atau obesiti.

Memandangkan rasanya yang enak, pelbagai faedah cempedak di atas pastinya terlalu sedap untuk dilewatkan. Namun, untuk mendapatkannya, anda harus memperhatikan bahagian penggunaan cempedak dan cara memprosesnya.

Di Indonesia, cempedak sering dihidangkan digoreng dengan adunan tepung. Cara menghidangkan cempedak ini sebenarnya akan meningkatkan kandungan kolesterol, lemak, gula, dan indeks glisemik, sehingga menghilangkan manfaat cempedak itu sendiri.

Mengonsumsi cempedak secara langsung akan lebih bermanfaat untuk kesihatan dan tentunya lebih praktikal. Sekiranya anda ingin mencuba menu baru, anda boleh membuatnya menjadi campuran jus, topping untuk oatmeal, atau makanan ringan dengan coklat gelap.

Selain makan cempedak, jangan lupa untuk memenuhi keperluan pemakanan anda dengan memakan pelbagai makanan berkhasiat lain.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah kesihatan cempedak dan bagaimana menambahkan buah ini ke dalam diet anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.