Kehidupan yang sihat

Manfaat Fenugreek untuk Rawatan Diabetes

Walaupun masih terdengar asing di telinga, manfaat kesihatan fenugreek tidak dapat diragukan. Tumbuhan ini dipercayai dapat mencegah dan merawat keadaan perubatan tertentu dan salah satunya adalah diabetes.

Fenugreek atau fenugreek sering digunakan sebagai bumbu untuk memasak di berbagai wilayah, seperti Timur Tengah, India, dan Mesir. Di Indonesia sahaja, tumbuh-tumbuhan dengan nama Latin Trigonella foenum-graecum ia diproses secara meluas menjadi teh, makanan tambahan, dan produk penjagaan kulit, seperti sabun, syampu, dan losyen.

Biji Fenugreek berwarna coklat dapat diproses menjadi ubat herba untuk merawat pelbagai penyakit. Manfaat ini diduga berasal dari kandungan nutrisi di dalamnya, seperti karbohidrat, serat, protein, lemak, dan mineral, seperti zat besi, mangan, dan magnesium.

Ketahui Kebaikan Fenugreek untuk Diabetes

Biji Fenugreek telah lama digunakan untuk merawat diabetes. Manfaat ini diduga berasal dari kandungan serat dan sebatian kimia lain yang dapat memperlambat penyerapan karbohidrat dan gula di dalam badan.

Tuntutan ini disokong oleh penyelidikan yang menunjukkan bahawa pengambilan makanan yang dicampur dengan biji fenugreek dapat menurunkan dan mengawal kadar gula dalam darah. Inilah yang menjadikan fenugreek baik untuk pesakit kencing manis.

Terdapat juga kajian lain yang menunjukkan bahawa makan makanan yang terbuat dari tepung fenugreek dapat mencegah ketahanan insulin dan mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

Bukan itu sahaja, fenugreek juga dipercayai dapat meningkatkan metabolisme gula dalam badan dan meningkatkan jumlah insulin yang dihasilkan.

Selain mengawal kadar gula dalam darah, fenugreek juga dipercayai dapat merawat berbagai penyakit lain, seperti kolesterol tinggi, ulser perut, sembelit, gout, dan arthritis.

Kandungan antioksidan dalam fenugreek dapat melindungi tubuh dari kerosakan tisu yang disebabkan oleh radikal bebas. Tumbuhan ini juga mengandungi sebatian antivirus yang dapat merawat selesema dan sakit tekak. Fenugreek juga sering digunakan sebagai makanan tambahan herba untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Walau bagaimanapun, pelbagai tuntutan untuk faedah fenugreek di atas masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk memastikan keberkesanan dan jumlah pengambilan yang selamat untuk dimakan.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Mengonsumsi Fenugreek

Walaupun mempunyai banyak manfaat kesihatan, fenugreek tidak boleh dimakan secara sembarangan. Fenugreek yang dimakan sebagai suplemen herba dianggap menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk perut kembung, sakit perut, dan cirit-birit.

Wanita hamil juga disarankan agar tidak memakan fenugreek kerana berisiko menyebabkan kontraksi rahim dan menyebabkan kecacatan janin. Sekiranya pengambilan fenugreek bertujuan untuk meningkatkan pengeluaran susu, disarankan agar anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Di samping itu, orang dengan gangguan kesihatan tertentu, seperti orang dengan penyakit hati dan penyakit ginjal yang sedang menjalani rawatan, disarankan untuk tidak mengambil suplemen fenugreek untuk mengelakkan interaksi ubat.

Namun, untuk mencegah dan mengubati diabetes, jangan hanya bergantung pada fenugreek. Anda juga disarankan untuk menjalani gaya hidup yang sihat, seperti makan sayur-sayuran dan buah-buahan dan bersenam secara teratur.

Sekiranya anda menderita atau mempunyai sejarah diabetes, lakukan pemeriksaan perubatan secara berkala dengan doktor anda untuk memastikan gula darah anda terkawal dan mencegah komplikasi. Di samping itu, anda juga boleh bertanya lebih lanjut kepada doktor mengenai faedah fenugreek untuk diabetes.