Kesihatan

Mengenal penumpu oksigen, alternatif baru untuk alat bantu pernafasan

Pekat oksigen adalah bantuan perubatan yang digunakan dalam terapi oksigen. Terapi ini diberikan kepada orang yang mengalami kesukaran bernafas atau tidak dapat mendapatkan oksigen sendiri kerana penyakit, seperti radang paru-paru, asma, kegagalan jantung, atau COVID-19.

Pekat oksigen berfungsi dengan menangkap udara di dalam bilik ke dalam enjin. Di dalam mesin, udara akan ditapis untuk meninggalkan hanya oksigen. Oksigen kemudian disalurkan menggunakan tiub untuk dihirup melalui hidung atau dimasukkan terus ke kerongkong.

Jika dibandingkan dengan silinder oksigen, harga penumpu oksigen relatif lebih berpatutan. Selain itu, pemekat oksigen juga tidak perlu diisi semula.

Jenis Pemusat Oksigen

Secara umum, terdapat dua jenis penumpu oksigen yang paling sering digunakan, iaitu:

Pekat oksigen biasa

Pekat oksigen biasanya digunakan dengan bantuan elektrik atau bateri. Beratnya sekitar 23 kg dan biasanya mempunyai roda untuk pengangkutan yang mudah. Sekiranya anda mempunyai konsentrator oksigen biasa, disarankan agar anda mempunyai sumber oksigen sandaran. Sekiranya berlaku gangguan elektrik, pemekat oksigen biasa tidak dapat digunakan.

Pekat oksigen mudah alih

Pekat oksigen mudah alih berat 1-9 kg menjadikannya senang dibawa ke mana sahaja. Alat perubatan jenis ini juga dapat diaktifkan menggunakan elektrik atau bateri.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Menggunakan Pekat Oksigen

Pada masa ini, banyak pemekat oksigen dijual secara percuma. Walau bagaimanapun, penggunaan alat perubatan ini harus dan hanya boleh digunakan atas nasihat doktor.

Konsentrator oksigen memang disarankan untuk terapi oksigen untuk pesakit COVID-19, dengan kemampuan untuk menyampaikan oksigen antara 5-10 liter per minit.

Walau bagaimanapun, menggunakan konsentrator oksigen tanpa nasihat doktor boleh menyebabkan masalah serius, seperti keracunan oksigen kerana menyedut terlalu banyak oksigen.

Selain harus melalui persetujuan doktor, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika menggunakan penumpu oksigen, yaitu:

  • Elakkan menggunakan pemekat oksigen di dekat api yang menyala atau semasa merokok.
  • Letakkan pemekat oksigen di tempat terbuka supaya enjin tidak terlalu panas (terlalu panas) dan menjadikan alat tersebut gagal berfungsi.
  • Elakkan meletakkan objek di dekat pemekat oksigen agar tidak menyekat udara memasuki mesin dan mempengaruhi prestasi alat.
  • Periksa pemekat oksigen secara berkala untuk memastikan ia berfungsi dengan betul atau jika ia rosak.

Sekiranya anda atau keluarga anda menderita COVID-19 atau gangguan pernafasan lain dan memerlukan penumpu oksigen sebagai alat pernafasan, berjumpa doktor terlebih dahulu.

Doktor akan memeriksa keadaan anda atau keluarga anda untuk menentukan berapa banyak oksigen yang anda perlukan dan berapa lama penumpu oksigen harus digunakan. Elakkan melakukan perubahan pada konsentrator oksigen sendiri, kerana ini menimbulkan risiko masalah kesihatan.

Sekiranya terdapat perubahan tahap pernafasan atau oksigen setelah menggunakan penumpu oksigen, berjumpa dengan doktor anda sekali lagi supaya doktor dapat menyesuaikan alat ini mengikut keadaan anda.