Kehidupan yang sihat

Cara Mencegah Rongga pada Anak dengan Betul

Sakit gigi yang disebabkan oleh rongga boleh menghalang banyak aktiviti kanak-kanak, termasuk makan, belajar, dan juga berehat. Oleh itu Oleh itu, adalah mustahak untuk mengelakkan rongga agar anak-anak sentiasa aktif, ceria, dan sihat.

Kanak-kanak dan kanak-kanak sangat mudah mengalami rongga. Salah satu pencetus adalah kecenderungan mereka untuk makan makanan dan minuman manis, alias kandungan gula tinggi. Sekiranya digabungkan dengan corak menjaga kesihatan gigi yang tidak biasa, risikonya pasti lebih tinggi.

Cara Mencegah Rongga pada Kanak-kanak

Berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan rongga pada kanak-kanak yang perlu anda ketahui:

1. Bersihkan gigi anak sejak awal

Bayi tumbuh gigi pertama biasanya ketika berusia 6 bulan. Gigi pertama yang muncul adalah dua gigi depan (gigi seri) pada gusi bawah. Pada masa ini, anda disarankan untuk selalu membersihkan giginya 2 kali sehari, menggunakan air dan sikat gigi bayi yang lembut.

Ingat juga bahawa sepanjang kanak-kanak berusia di bawah 2 tahun, jangan sekali-kali cuba menggunakan ubat gigi yang mengandungifluorida, kecuali atas nasihat doktor.

2. Lakukan pemeriksaan gigi pertama

Ketika anak berusia 1 tahun, anda juga disarankan untuk membawanya ke doktor gigi pediatrik untuk pemeriksaan pergigian pertamanya. Ini bertujuan untuk mengetahui tanda-tanda masalah pergigian yang mungkin ada dan mengatasinya lebih awal.

3. Amengajar anak crajah mgosok gigi

Apabila anak anda berumur 3-4 tahun, anda boleh mula mengajarnya cara menggosok giginya dengan memberikan contoh semasa mempraktikkannya. Pada awalnya, bantu anak dengan memegang berus gigi dan mengarahkan tangannya.

Pada usia ini, kanak-kanak dibenarkan menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida mengenai saiz kacang. Namun, sebelum berumur 6 tahun, kanak-kanak perlu diawasi semasa menggosok gigi. Ingatkan dia untuk tidak menelan ubat gigi dan menyemburkannya. Ajar dan awasi juga ketika anak berkumur.

4. Ajar anak-anak tabiat memberus gigi yang baik

Apabila anak anda dapat menggosok gigi sendiri, ingatkan dia tentang tabiat memberus gigi yang baik, seperti menggosok giginya setiap pagi dan sebelum tidur. Berikut adalah beberapa petua untuk mengajar anak-anak menggosok gigi dengan betul:

  • Biarkan anak anda memilih warna berus gigi kegemaran mereka sendiri dan gunakan sikat gigi manual dan bukannya berus gigi elektrik.
  • Buat aktiviti menyikat anak yang menyeronokkan, misalnya dengan menyanyi bersama atau bercerita.
  • Tukar berus gigi anak anda setiap 3-4 bulan dan cegah orang lain menggunakan berus gigi.
  • Ajar anak menyimpan berus gigi dalam keadaan berdiri, di dalam bekas yang kering dan terbuka.

5. Biasakan anak makan makanan berkhasiat

Hadkan memberi makanan dan minuman bergula kepada anak-anak, seperti gula-gula, kek dan biskut, coklat, dan minuman ringan, kerana ini sangat mudah untuk mencetuskan rongga.

Sebagai gantinya, biasakan anak anda makan makanan sihat yang dapat menyokong gigi yang sihat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandung banyak serat, serta susu, keju, dan sayur-sayuran. yogurt sebagai sumber kalsium.

6. Jangan membuat kanak-kanak takut kepada doktor gigi

Lawatan berkala ke doktor gigi penting untuk mengesan dan mencegah kerosakan gigi, termasuk rongga. Oleh itu, jangan menakutkan anak anda dengan ancaman kepada doktor gigi ketika dia malas untuk menggosok gigi atau tidak mahu berhenti makan makanan manis.

Sebaliknya, beritahu anak anda tentang kerosakan apa yang boleh terjadi pada giginya jika dia tidak menjaga giginya. Selain itu, beritahu bahawa doktor gigi adalah orang yang dapat membantunya menjaga kesihatan pergigiannya, sehingga anak itu tidak takut pergi ke doktor gigi.

Mencegah rongga pada kanak-kanak tidak hanya berkaitan dengan gigi dan mulut yang sihat, tetapi juga tubuh anak yang sihat. Sebabnya, rongga boleh menjadi sumber masalah kesihatan lain yang lebih serius dan mengganggu, seperti sakit teruk, jangkitan, dan malas makan yang boleh menyebabkan penurunan berat badan.

Perkara paling penting yang perlu anda ingat dalam menerapkan kaedah di atas adalah menjadikan diri anda sebagai contoh. Sekiranya anda tidak menggosok gigi secara berkala, makan makanan bergula dengan kerap, atau terburu-buru ketika menggosok gigi, anak anda mungkin mengikutinya dan akhirnya meremehkan pentingnya menjaga gigi yang sihat.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai rongga atau cara menghalangnya, anda boleh meminta doktor gigi anda dengan mudah berbual dalam aplikasi ALODOKTER. Namun, jika anak anda mempunyai rongga, anda harus segera berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.