Kehidupan yang sihat

Pertolongan Cemas untuk Orang Yang Tercekik

Tercekik berlaku apabila benda asing, makanan, atau cecair menyekat saluran udara atau aliran udara di kerongkong. Untuk mengelakkan akibat yang membawa maut, mari kita fahami pertolongan cemas bagi orang yang tersedak.

Kes tercekik pada amnya bayi atau kanak-kanak kerana mereka suka meletakkan pelbagai objek di dalam mulut mereka. Semasa pada orang dewasa, kes tersedak biasanya berlaku kerana menelan makanan atau minuman secara tergesa-gesa.

Cara melakukan pertolongan cemas bagi orang yang tersedak

Sekiranya tidak teruk, tercekik hanya akan membuat penghidap merasa seperti ada sesuatu yang tersekat di kerongkongnya. Dalam kes ini, anda boleh meminta orang yang tersedak batuk untuk membersihkan penyumbatan di kerongkong. Selain itu, anda juga boleh memintanya untuk menghidupkan kembali objek yang menyumbat saluran pernafasannya.

Tetapi dalam keadaan yang lebih teruk, tercekik dapat menyebabkan penderita tidak dapat berbicara atau bernafas dan mengalami keadaan yang disebut asfiksia. Sekiranya tidak dibantu dengan segera, keadaan ini dapat membuat orang kekurangan oksigen dan kehilangan kesedaran. Sekiranya makanan itu cair, pneumonia aspirasi boleh berlaku dan keadaan ini boleh membahayakan pesakit.

Oleh itu, jika anda menemui keadaan ini, terdapat beberapa cara pertolongan cemas bagi orang yang tersedak yang boleh anda lakukan:

Beri tepukan atau pukulan di belakang punggung

Anda boleh melakukan ini dengan berdiri di belakang orang yang tersedak dan memintanya untuk bersandar ke hadapan. Selepas itu, berikan lima pukulan dengan tumit tangan anda di antara bilah bahu. Ulangi sehingga benda asing yang menyekat dapat keluar dari kerongkong.

Lakukan teknik dorongan perut

Teknik ini juga dipanggil Manuver Heimlich, Ini dilakukan dengan menekan kawasan plexus solar dengan kuat untuk menghilangkan penyumbatan benda asing di kerongkong.

Anda boleh bermula dengan berdiri di belakang orang yang tersedak, kemudian bungkus lengan anda di pinggang dan peluk erat. Seterusnya, buat penumbuk dengan satu tangan tepat di atas solar plexus dan tarik penumbuk dengan tangan yang lain, tekan solar plexus sekeras mungkin. Lakukan ini lima kali, atau ulangi sehingga benda asing tersekat di kerongkong.

Sekiranya orang itu tidak dapat bernafas atau tidak sedarkan diri, segera dapatkan bantuan perubatan, misalnya dengan membawa pesakit ke hospital terdekat atau menghubungi ambulans. Sementara menunggu bantuan perubatan tiba, anda boleh mencuba teknik CPR (resusitasi jantung dan paru-paru). Tetapi jika anda tidak dapat melakukannya, cari seseorang yang berdekatan yang dapat melakukan teknik CPR untuk menyelamatkan nyawa mangsa yang tersedak.

Pengendalian Khas untuk Membantu Bayi Yang Tercekik

Cara menolong bayi yang tersedak tidak sama dengan menolong orang dewasa yang tersedak. Sebilangan teknik di atas tidak boleh dilakukan pada bayi. Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk membantu bayi yang tersedak adalah meletakkan bayi dalam keadaan rawan di pangkuan anda, dengan kepala lebih rendah daripada badan.

Pegang kepala bayi dengan memegangnya di kedua pipi untuk memastikan jalan udara terbuka. Berikan lima tepukan lembut tetapi tegas di antara bilah bahu bayi semasa memeriksa untuk melihat apakah penyumbatan telah dikeluarkan.

Penting untuk segera memberikan pertolongan cemas bagi orang yang tersedak, untuk mengelakkan komplikasi yang boleh mengancam nyawa. Selepas itu, masih bawa pesakit ke hospital untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang diperlukan.