Keluarga

Kanak-kanak Selalunya Bersin di Pagi? Inilah sebabnya dan bagaimana mencegahnya

Apabila kanak-kanak kerap bErsin pada waktu pagi, boleh jadiTanda-tanda bahawa anak anda mempunyai alahan. Nah, aduan ini boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara. Ayo, Bun, cari tahu apa yang menyebabkan kanak-kanak bersin pada waktu pagi dan bagaimana mencegahnya.

Kanak-kanak bersin pada waktu pagi boleh menjadi tanda bahawa dia menghidap rhinitis alergi. Selain bersin, rinitis alergi juga boleh disertai dengan hidung tersumbat atau berair, hidung berair, dan mata gatal. Aduan ini biasanya akan berulang, terutamanya apabila anak terdedah kepada faktor penyebab alergi.

Menyedari Punca Anak Kecil Anda Bersin di Pagi

Rinitis alergi umumnya bermula pada zaman kanak-kanak. Keadaan ini disebabkan oleh sistem imun anak yang terlalu sensitif terhadap alergen atau bahan pencetus alergi yang memasuki hidung. Alergen dapat bervariasi, mulai dari serbuk sari, tungau, debu, bulu binatang, lipas, atau asap rokok.

Pendedahan kepada alergen ini boleh berlaku sepanjang malam ketika anak sedang tidur, tetapi gejala alergi hanya dapat muncul ketika dia bangun. Setiap kanak-kanak boleh mempunyai pencetus alergi yang berbeza. Untuk mengetahui punca alahan, anda boleh membawa anak kecil anda ke doktor sehingga nanti ujian alergi akan dijalankan.

Setelah mengetahui faktor pencetus alergi pada kanak-kanak, doktor akan menerangkan perkara-perkara yang perlu dielakkan oleh si kecil agar gejala alahan tidak berulang. Di samping itu, doktor juga akan memberikan rawatan untuk melegakan simptom alergi yang dialami oleh si Kecil.

Tips PetuagemilangKanak-kanak Selalunya Bersin di Pagi

Sebenarnya, kaedah yang paling berkesan untuk mencegah rhinitis alergi adalah dengan mengelakkan alergen. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan anak anda kerap bersin pada waktu pagi:

1. Jmenjaga kebersihan rumah

Untuk mengurangkan simptom alergi pada kanak-kanak, kebersihan rumah perlu dijaga. Berusaha membersihkan rumah secara berkala, terutama di bilik Little One. Jangan lupa menukar cadar, sarung bantal, dan selimut seminggu sekali.

Ibu juga perlu menukar bantal bayi mereka setiap 2-3 tahun. Selain itu, elakkan tumpukan banyak barang di dalam ruangan, serta penggunaan karpet, bulu kapas, dan boneka berbulu untuk mengurangkan pendedahan kepada debu dan tungau.

2. Bersihkan penghawa dingin dan kipas

Habuk dan kotoran yang tersekat pada penghawa dingin dan kipas boleh mencetuskan reaksi alergi pada si kecil anda. Untuk itu, pastikan AC atau kipas yang digunakan sentiasa bersih, betul, Bun. Pastikan sentiasa membersihkan penghawa dingin atau kipas sekurang-kurangnya sekali setiap 2-3 bulan.  

Bukan hanya itu, jika terdapat banyak pohon di luar, ada baiknya anda selalu menutup tingkap bilik tidur untuk mengelakkan debunga memasuki rumah dan memaksa anak anda kerap bersin pada waktu pagi.

3. Gunakan pelembap

Anda boleh menggunakan pelembap atau melembapkan udara di rumah, terutama di tempat-tempat yang sering dikunjungi anak-anak, seperti ruang permainan dan bilik tidur. Penggunaan alat ini berguna untuk menjaga kualiti udara dan mencegah alahan kanak-kanak menjadi semakin teruk.

4. Tukar pakaian secara berkala

Biasakan anak untuk segera mandi dan menukar pakaian setelah melakukan aktiviti di luar, ya, Bun. Ini berguna agar si kecil anda menghindari alergen yang mungkin melekat pada pakaiannya.

5. Jmelindungi kanak-kanak dari pencemaran dan asap rokok

Pendedahan yang berlebihan terhadap bahan pencemar, seperti asap kenderaan atau asap rokok, boleh mencetuskan reaksi alergi pada kanak-kanak, salah satunya kerap bersin pada waktu pagi. Bukan hanya itu, keadaan ini malah boleh memburukkan lagi penyakit alergi di saluran udara, seperti asma dan rinitis alergi.

Oleh itu, untuk melindungi si kecil dari kuman dan bahan pencemar semasa melakukan aktiviti di luar rumah, anda mesti membiasakan si kecil menggunakan topeng yang sesuai.

6. Ambil ubat

Mengambil ubat juga boleh menjadi salah satu cara untuk mencegah dan merawat aduan kerap bersin akibat rinitis alergi. Ubat yang biasa digunakan untuk menghilangkan gejala rhinitis alergi adalah antihistamin dan dekongestan.

Namun, sebelum memberi ubat alergi pada si kecil, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Sekiranya kanak-kanak sering bersin pada waktu pagi sehingga aktiviti mereka terganggu atau gejala alergi lain yang lebih teruk muncul, seperti gatal, bibir dan mata bengkak, atau sesak nafas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.