Kehidupan yang sihat

Lindungi Mata dari Sinaran dengan Kacamata Anti Radiasi

Sinaran dari cahaya matahari atau penggunaan alat Terlalu banyak boleh menyebabkan kerengsaan mata. Oleh itu, penting untuk menggunakan kacamata anti-radiasi untuk melindungi kesihatan mata, terutamanya jika anda sering melakukan aktiviti di bawah terik matahari atau menggunakannya alat dalam masa yang lama.

Mata adalah organ yang sangat penting untuk kehidupan. Dengan sepasang mata, seseorang dapat melihat dunia di sekelilingnya. Sekiranya tidak dirawat dan dijaga dengan baik, mata boleh rosak dan menyebabkan masalah penglihatan. Oleh itu, kita perlu memastikan mata kita sentiasa sihat dan terlindung.

Jenis Sinaran Yang Boleh Merosakkan Mata

Sinaran adalah gelombang tenaga atau zarah berkelajuan tinggi, yang boleh berlaku secara semula jadi atau buatan. Berikut adalah jenis sinaran yang berbahaya bagi kesihatan mata:

Cahaya ultraviolet

Sinaran ultraviolet dari matahari adalah salah satu penyebab utama kerosakan mata. Cahaya ultraviolet terbahagi kepada tiga jenis, iaitu UVA, UVB, dan UVC. Jenis sinaran ultraviolet yang boleh menyebabkan kesan negatif pada penglihatan adalah UVA dan UVB.

Mata yang terlalu kerap terkena kedua-dua jenis sinaran matahari boleh mengalami pelbagai penyakit, seperti photokeratitis (radang kornea mata kerana pendedahan cahaya matahari yang berlebihan), pterygium, barah mata, katarak, dan degenerasi makula.

Komputer dan alat

Lampu biru atau lampu biru yang berasal dari skrin komputer, komputer riba, atau alat Yang lain dianggap menyebabkan masalah mata. Terlalu lama di hadapan skrin peranti elektronik ini dapat membuat anda berkedip lebih sedikit dan menyebabkan mata kering dan keletihan mata.

Beberapa kajian juga menyebutkan bahawa cahaya biru dari alat Lama kelamaan, ia boleh menyebabkan kerosakan pada kornea, lensa, dan retina mata. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

Sinaran nuklear

Sinaran nuklear banyak digunakan dalam dunia perubatan untuk merawat dan mendiagnosis penyakit tertentu. Sinaran nuklear ini digunakan dalam sinar-X dan CT scan, serta terapi radiasi untuk merawat barah.

Walau bagaimanapun, pendedahan berlebihan atau terlalu kerap terhadap radiasi nuklear boleh menyebabkan bahaya kesihatan, seperti barah, gangguan perkembangan pada anak-anak, dan kerosakan pada tisu dan sel di dalam badan, termasuk sel kulit dan mata.

Petua Memilih Kacamata Anti Radiasi

Produk kacamata anti-radiasi di pasaran biasanya hanya untuk menyekat sinar ultraviolet dan radiasi alat. Walaupun gelas radiasi anti-nuklear dan foto sinar-X tidak dijual secara bebas dan umumnya digunakan oleh kakitangan perubatan yang bekerja di dekat mesin pemancar radiasi nuklear.

Cermin mata anti-radiasi direka khas, jadi ia berbeza dengan lensa kaca mata biasa. Berikut adalah beberapa petua dalam memilih kacamata anti-radiasi yang baik:

1. Mampu menyekat sinaran

Kanta plastik atau kaca pada dasarnya hanya menyekat sejumlah kecil sinar ultraviolet, tetapi menambahkan lapisan khas pada lensa adalah salah satu cara untuk menyekat sinar ultraviolet sepenuhnya.

Oleh itu, semasa memilih cermin mata hitam, anda mesti memastikan bahawa ia dilengkapi dengan lapisan khas yang dapat menangkal sinaran ultraviolet. Utamakan lapisan yang boleh melawan sinaran sebanyak 99-100 peratus atau berlabel 400 nm.

2. Dibuat dengan lensa yang baik

Pastikan lensa kaca mata anti-radiasi dirancang dengan betul. Sangat mudah untuk diuji. Pakai cermin mata dan tahan gelas pada jarak ideal dari pandangan anda dan perhatikan corak kotak atau garis lurus sambil menutup sebelah mata.

Gerakkan gelas perlahan dari sisi ke sisi, dan ke atas dan ke bawah. Sekiranya garis tetap kelihatan lurus, maka lensa anda adalah lensa kaca mata yang baik.

3. Mempunyai lensa terpolarisasi

Kaca mata dengan lensa terpolarisasi (polakanta bersaiz) dapat membantu mengurangkan silau dari cahaya matahari yang memantulkan kaca, cermin, jalan, atau genangan air. Oleh itu, untuk aktiviti yang selesa pada waktu siang, disarankan untuk menggunakan cermin mata anti-radiasi dengan lensa terpolarisasi.

4. Mempunyai bingkai dan lensa yang besar

Selain memastikan bahawa cermin mata yang anda beli dapat menangkal sinaran ultraviolet, anda juga harus mempertimbangkan bingkai dan ukuran cermin mata yang anda pilih. Kaca mata dengan bingkai dan lensa yang lebih besar dianggap dapat menutupi kawasan di sekitar mata dengan baik.

Melindungi mata dari pendedahan radiasi yang berlebihan adalah salah satu cara untuk menjaga kesihatan mata. Selain mengehadkan penggunaan alat dan merehatkan mata anda dari semasa ke semasa semasa bekerja di hadapan skrin komputer, anda juga disyorkan untuk menggunakan cermin mata anti-radiasi ketika anda berada di luar pada siang hari.

Sekiranya anda masih keliru memilih jenis kacamata anti-radiasi, anda boleh berjumpa dengan pakar oftalmologi. Doktor akan mencadangkan pilihan cermin mata yang sesuai dengan keadaan mata dan aktiviti harian anda.