Kesihatan

Kenali Punca Gigi busuk dan Cara Mengubatnya

Kurangnya kesedaran dalam menjaga kebersihan gigi menjadikan seseorang rentan terhadap kerosakan gigi. Keadaan ini tentunya tidak boleh dipandang remeh, kerana jika tidak dirawat, gigi busuk berisiko menyebabkan komplikasi yang lebih serius.

Kerosakan gigi tidak hanya berlaku pada orang dewasa, penyakit ini juga boleh berlaku pada kanak-kanak. Supaya anda mengetahui tentang sebab, faktor pencetus, dan cara merawat gigi busuk, lihat penjelasan berikut.

Inilah Yang Boleh Menyebabkan Gigi Busuk

Plak yang melekat pada gigi mengandungi bakteria. Apabila dicampurkan dengan gula dari makanan yang kita makan, bakteria menghasilkan asid. Asid ini akan memakan gigi, menyebabkan gigi rusa reput dan akhirnya reput.

Beberapa faktor yang boleh menyebabkan kerosakan gigi adalah:

1. Gosok gigi jarang

Kekurangan memberus gigi yang kerap atau jarang adalah pencetus utama kerosakan gigi. Semakin lama plak kekal di gigi, semakin banyak asid yang dihasilkan oleh bakteria akan merosakkan dan menghakis gigi. Oleh itu, untuk menjaga kebersihan gigi dan bebas dari plak gigi, biasakanlah menggosok gigi dengan ubat gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari selama lebih kurang 2 minit.

2. Terlalu banyak pengambilan manis dan masam

Makan terlalu banyak makanan dan minuman yang mengandungi gula atau karbohidrat boleh mencetuskan kerosakan gigi. Begitu juga dengan pengambilan terlalu banyak minuman berasid, seperti minuman ringan dan jus. Ini kerana makanan dan minuman yang terlalu manis dan masam dapat mengikis enamel gigi.

3. Kekurangan air liur

Salah satu fungsi air liur adalah membersihkan gigi dari plak dan bakteria. Oleh itu, jika kelenjar air liur anda tidak dapat menghasilkan air liur yang mencukupi, maka risiko kerosakan gigi akan meningkat.

4. Kelemahan fluorida

Fluorida adalah mineral semula jadi yang berfungsi untuk menguatkan enamel gigi. Jadi jika anda menggosok gigi tanpa menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida, maka tidak ada gunanya kerana risiko mengalami kerosakan gigi tetap ada.

5. Minum susu botol sambil berbaring

Pada kanak-kanak dan bayi yang sudah mempunyai gigi, kebiasaan minum susu botol ketika berbaring dapat meningkatkan risiko gigi reput. Ini kerana susu yang mengelilingi gigi bayi tanpa dibersihkan untuk waktu yang lama akan ditukar oleh bakteria menjadi asid yang akan merosakkan giginya.

Cara merawat gigi busuk

Rawatan kerosakan gigi berbeza-beza, mengikut keparahannya. Sekiranya kerosakan gigi masih pada peringkat awal, doktor akan merawatnya fluoridarawatan untuk menguatkan gigi.

Namun, jika gigi yang sudah reput sudah mencapai tahap lanjut atau sederhana, maka rawatannya tidak mencukupi rawatan fluorida hanya. Doktor akan membuang bahagian gigi yang reput, kemudian meletakkan mahkota pada gigi.

Sementara itu, jika kerosakan gigi teruk dan tidak dapat diperbaiki, maka perawatannya dilakukan dengan pencabutan gigi. Ini untuk menghilangkan saraf dan pulpa yang dijangkiti. Sekiranya pesakit itu dewasa, doktor akan mengganti gigi yang hilang dengan gigi palsu.

Mengendalikan gigi busuk boleh memakan banyak wang, terutama jika keadaannya teruk. Oleh itu, lakukan langkah pencegahan, termasuk menggosok gigi secara berkala dengan pes yang mengandungi fluorida.

Satu perkara lagi yang penting dan anda tidak boleh lupa ialah memeriksa kesihatan gigi anda kepada doktor gigi setiap 6 bulan. Ini sangat digalakkan sebagai langkah antisipasi agar anda tidak mengalami pelbagai penyakit gigi, terutamanya gigi yang busuk.