Kehidupan yang sihat

Ketahui Ini Sebelum Melakukan Sulaman Kening

Salah satu prosedur kecantikan yang cukup popular sekarang ini di kalangan wanita adalah sulaman alis. Sulaman alis bertujuan untuk memperbaiki bentuk kening dan menjadikan wajah kelihatan berbeza dan lebih menarik.

Keputusan untuk melakukan sulaman alis untuk mendapatkan alis cantik ada di tangan anda. Namun, sebelum melakukan ini, adalah idea yang baik untuk mengetahui apa itu sulaman alis, dan untuk mempertimbangkan faedah dan risiko prosedur sulaman alis.

Teknik Sulaman Kening dan Prosedur Kerja

Teknik sulaman alis adalah salah satu teknik kecantikan yang bertujuan untuk memperbaiki atau memangkas bentuk kening. Harap maklum bahawa prosedur sulaman alis ini mesti dilakukan oleh pakar kecantikan atau profesional.

Proses pembuatan sulaman alis dilakukan dengan menggunakan alat khas yang dilengkapi dengan jarum halus dan tinta khas. Alat ini digunakan untuk membuat pukulan atau tusukan kecil mengikut alur alis semula jadi anda.

Selepas itu, dakwat khas akan ditanamkan dengan alat tersebut ke dalam sayatan atau pukulan yang serupa dengan rambut alis yang telah terbentuk sebelumnya.

Proses ini secara amnya akan menyebabkan kesakitan. Walau bagaimanapun, kesakitan secara beransur-ansur akan hilang ketika tempoh rawatan selepas prosedur sulaman alis dilakukan.

Rawatan Selepas Prosedur Sulaman Kening

Jika dilakukan dengan alat yang tidak disterilkan atau tidak oleh pakar, goresan atau sayatan yang terbentuk ketika membuat sulaman alis berisiko terkena jangkitan. Bukan hanya itu, risiko jangkitan juga lebih tinggi jika anda tidak menjaga alis anda dengan baik setelah menjalani sulaman alis.

Oleh itu, agar sulaman alis tetap sesuai dengan hasil yang diinginkan dan dapat menghindari risiko jangkitan, berikut adalah beberapa petua yang dapat anda lakukan:

  • Pastikan kawasan di sekitar alis kering sekurang-kurangnya 10 hari selepas sulaman alis dilakukan. Anda juga disarankan agar wajah anda tetap kering semasa mandi.
  • Elakkan menggunakan solekan pada kening sekurang-kurangnya seminggu.
  • Elakkan menyentuh atau menggaru kawasan di sekitar kening.
  • Cuba jangan biarkan rambut anda menyentuh alis anda yang baru bersulam.
  • Elakkan aktiviti yang boleh menyebabkan wajah anda banyak berkeringat atau basah, seperti sukan, berenang, memasak terlalu lama, dan sauna, sehingga kawasan alis yang baru bersulam sepenuhnya sembuh.
  • Elakkan cahaya matahari langsung untuk mengelakkan munculnya bintik-bintik gelap atau hiperpigmentasi di kawasan sekitar alis bersulam.

Sebagai tambahan kepada petua di atas, jurusolek yang melakukan sulaman alis juga akan menggunakan krim atau salap ke kawasan alis bersulam untuk mencegah jangkitan.

Kesan Sampingan Prosedur Sulaman Kening

Walaupun dapat mencantikkan penampilan anda, sulaman alis juga dapat membawa beberapa risiko, yaitu:

Tindak balas alahan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, teknik sulaman alis menggunakan dakwat khas dalam prosesnya. Bahan-bahan dalam dakwat khas ini boleh menyebabkan reaksi kulit alergi. Oleh itu, anda harus melakukan ujian alergi terlebih dahulu sebelum menjalani prosedur sulaman alis, terutamanya jika anda mempunyai sejarah alahan.

Jangkitan

Tidak hanya itu, sulaman alis juga dapat menyebabkan jangkitan akibat luka setelah prosedur sulaman alis dilakukan. Jika dilakukan di tempat yang tidak bersih atau tidak oleh pakar, alat yang digunakan untuk membuat sulaman alis mungkin tidak disterilkan dengan betul, sehingga dapat menyebabkan jangkitan, seperti hepatitis dan HIV / AIDS.

Oleh itu, anda harus mencari jurusolek atau profesional yang benar-benar pakar dalam sulaman alis.

Di samping itu, terdapat beberapa keadaan kesihatan yang membuat anda tidak boleh melakukan atau menangguhkan prosedur sulaman alis, termasuk:

  • Adakah mengandung
  • Adakah anda pernah menerima pemindahan organ?
  • Mempunyai sistem imun yang lemah (imunokompromi)
  • Menghidap penyakit kulit tertentu, seperti eksim, rosacea, dan keloid

Sekiranya selepas sulaman alis anda mengalami pembengkakan alis, kudis muncul di alis setelah 2 minggu, terasa sakit berterusan, dan jika alis kelihatan nanah atau berdarah, segera berjumpa doktor.

Ini mungkin menunjukkan bahawa alis yang baru disulam mempunyai jangkitan dan perlu dirawat. Sulaman alis, secara estetik dapat meningkatkan penampilan, tetapi perlu mengetahui risiko untuk kesihatan. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan khas, alergi, atau gangguan kulit, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum melakukan sulaman alis.