Kehidupan yang sihat

Kenali Punca dan 4 Cara Mengatasi Bibir Kering

Bibir kering bukan sahaja boleh mengganggu penampilan, tetapi juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Untuk mengatasinya, ada cara mengatasi bibir kering yang boleh anda cuba, sama ada melalui rawatan luaran atau dalaman.

Tidak seperti bahagian kulit yang lain, kulit di bibir cenderung sensitif kerana tidak mempunyai melanin, iaitu pigmen pewarna kulit yang melindungi kulit dari sinar matahari.

Kulit bibir juga tidak mempunyai kelenjar yang dapat menghasilkan pelincir semula jadi untuk melembapkannya. Inilah yang menyebabkan bibir kering lebih senang daripada bahagian kulit yang lain.

Pelbagai Punca Bibir Kering

Bibir kering boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, mulai dari tabiat harian dan faktor persekitaran. Berikut adalah beberapa penyebabnya:

Cahaya matahari

Bukan hanya kulit badan yang mesti dilindungi dari sinar matahari, tetapi juga bibir. Sekiranya tidak dilindungi, paparan sinar UV dari sinar matahari juga boleh menjadikan bibir kering dan juga lecet.

Tabiat menjilat bibir

Apabila bibir anda kering, anda secara tidak sedar akan menjilat bibir anda dengan tujuan untuk membasahi mereka agar tidak kering. Sebenarnya, tabiat ini sebenarnya menjadikan bibir lebih kering.

Ini kerana kandungan enzim dalam air liur sebenarnya dapat menghilangkan kelembapan semula jadi bibir.

Pmelembapkan bibir dengan perasa

Balsem bibir dengan perasa, seperti strawberi, ceri, atau jeruk, mempunyai aroma yang bagus. Namun, menggunakan pelembap dengan perasa sebenarnya boleh menyebabkan bibir anda kering, kerana boleh memicu anda membasahi bibir berulang kali, menjadikannya kering dan pecah-pecah.

Bahan kimia merengsa

Sebilangan orang boleh mengalami bibir kering apabila terkena bahan kimia yang menjengkelkan. Kerengsaan boleh menyebabkan kulit bibir menjadi rosak dan meradang sehingga bibir mudah kering. Bahan-bahan ini biasanya terdapat dalam pewarna, minyak wangi, atau sabun yang keras.

Penggunaan dadah

Pengambilan ubat atau makanan tambahan tertentu juga dapat memicu bibir kering dan pecah-pecah, termasuk vitamin A, retinoid, litium, kortikosteroid, dan ubat barah.

Kebiasaan menggigit objek logam

Sebilangan orang mempunyai kebiasaan menggigit klip kertas, jepit rambut, jerami besi, dan perhiasan logam. Nah, jika anda salah satu daripadanya, cubalah menghentikan kebiasaan itu, kerana ia dapat memperburuk keadaan bibir kering.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, keadaan perubatan tertentu juga boleh menyebabkan bibir kering, seperti dehidrasi, kekurangan zat besi dan vitamin B, jangkitan, keadaan autoimun, dan alergi.

Cara Mengatasi Bibir Kering

Bibir kering dapat diatasi dengan mudah, iaitu dengan menjalani gaya hidup sihat yang meliputi:

1. Penuhi keperluan cecair anda dengan minum air

Keperluan cecair yang mencukupi sangat penting untuk mengelakkan tubuh menjadi tidak mengalami dehidrasi atau dehidrasi. Keadaan ini dapat dicirikan oleh pelbagai gejala dan salah satunya adalah bibir kering. Nah, dengan minum air dengan kerap, anda akan mengelakkan bibir kering.

2. Ambil makanan yang kaya dengan vitamin B

Kekurangan vitamin B boleh menyebabkan kerengsaan pada pinggir bibir (cheilitis sudut). Oleh itu, makan makanan yang kaya dengan vitamin B, seperti telur, daging, ikan, tempe, tahu, sayur-sayuran berdaun hijau, dan beras perang, dapat mengatasi bibir kering yang anda alami.

3. Gunakan balsem bibir

Bibir tidak mempunyai kelenjar minyak, jadi mereka tidak dapat melembapkan diri. Oleh itu, sangat penting untuk menggunakan lip balm setiap hari, terutama ketika melakukan aktiviti di luar rumah. Gunakan balsem bibir dengan SPF untuk mengelakkan bibir pecah dari terkena cahaya matahari

Anda juga boleh menggunakan produk lip balm yang mengandungi petroleum. mentega koko, mentega shea, minyak zaitun, minyak kelapa, atau lilin lebah. Di samping itu, pilih balsem bibir tanpa wangian dan perasa.

4. Pastikan udara sentiasa lembap

Udara kering adalah salah satu penyebab bibir kering. Sekiranya udara di sekitar anda terasa kering sehingga menyebabkan kulit dan bibir kering, anda boleh mencuba menggunakan pelembap atau pelembap untuk menjaga kelembapan udara.

Cara mengatasi bibir kering boleh dimulakan dengan pelbagai cara mudah di atas. Namun, jika bibir kering dan pecah-pecah tidak bertambah baik setelah beberapa hari, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang betul.