Kesihatan

Jenis Jangkitan Mata dan Cara Mengatasinya

Jangkitan mata boleh dicirikan oleh mata merah, sakit, penyiraman, pelepasan, dan kepekaan terhadap cahaya. Selain itu, gejala lain yang sering diadukan oleh penderita adalah seperti sesuatu yang tersekat pada mata dan penglihatan kabur.

Terdapat pelbagai jenis jangkitan mata, mulai dari ringan hingga parah, dan dengan pelbagai penyebab yang berbeza. Walaupun tidak semua jangkitan mata berbahaya, anda masih harus mengetahui keadaan ini.

Punca Jangkitan Mata

Mata adalah salah satu deria yang mudah dijangkiti. Biasanya, jangkitan mata berlaku kerana adanya mikroorganisma (mikroba) yang tumbuh dan membiak di mata. Beberapa jenis mikroorganisma yang boleh menyebabkan sakit mata adalah:

  • Virus
  • Bakteria
  • Acuan
  • Parasit

Semua mikroorganisma ini akan menyebabkan masalah mata, seperti mata merah, luka, mata berair, dan juga gangguan penglihatan.

Penyakit Mata Yang Boleh Muncul Kerana Jangkitan Mata

Terdapat pelbagai penyakit mata yang boleh timbul akibat jangkitan pada mata, bergantung pada bahagian mata yang diserang dan mikroorganisma yang menyebabkannya. Berikut adalah beberapa jangkitan mata yang biasa:

1. Stye

Jangkitan mata ini biasanya timbul disebabkan oleh penumpukan minyak, sel kulit mati, dan kotoran yang menyumbat kelenjar minyak di sekitar bulu mata, sehingga bakteria akhirnya dapat berkembang biak di sana.

Untuk merawat stye, anda boleh memampatkan kelopak mata dengan air suam selama 5-10 minit. Ulangi kaedah ini sekurang-kurangnya 3-4 kali sehari. Selain itu, elakkan juga menggunakan kanta lekap yang salah dan solekan di kawasan mata sebentar.

2. Konjungtivitis

Konjungtivitis adalah jangkitan pada konjungtiva, yang merupakan lapisan yang menutupi bahagian putih bola mata dan bahagian dalam kelopak mata. Walaupun tidak serius, jangkitan mata ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa.

Penyebab utama konjungtivitis adalah jangkitan virus dan bakteria. Konjungtivitis akibat jangkitan bakteria dapat dirawat dengan antibiotik, baik dalam bentuk titisan mata atau salap mata. Sementara itu, konjungtivitis virus biasanya hilang dengan sendirinya setelah beberapa hari.

3. Keratitis

Keratitis adalah radang kornea mata yang boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, parasit, atau jamur.

Kerana penyebab keratitis berbeza, rawatan yang diberikan juga akan berbeza, bergantung pada penyebabnya. Sebagai contoh, keratitis akibat jangkitan yis akan dirawat dengan ubat antijamur, sementara keratitis akibat herpes simplex atau herpes zoster akan dirawat dengan ubat antivirus.

4. Dacryoadenitis

Dacryodenitis adalah jangkitan mata yang menyebabkan keradangan pada saluran air mata (kelenjar lakrimal). Terdapat banyak perkara yang boleh mencetuskan munculnya dacrodenitis, tetapi yang paling biasa adalah jangkitan virus dan bakteria.

Rawatan untuk dacryoadenitis juga harus disesuaikan dengan penyebabnya. Pada dacryoadenitis akibat jangkitan virus, misalnya, kerana dapat menyembuhkan dirinya sendiri tanpa rawatan khas, doktor hanya akan menasihati pesakit untuk berehat secukupnya dan memampatkan mata secara rutin menggunakan air suam untuk menghilangkan keluhan.

5. Blepharitis

Blepharitis juga merupakan sejenis jangkitan mata. Blepharitis adalah keradangan pada kelopak mata, jadi kelopak mata. Keadaan ini boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria, reaksi alergi, penyumbatan kelenjar minyak di folikel bulu mata, atau juga boleh dipicu oleh dermatitis seborrheic dan eksim. rosacea.

Seperti jangkitan mata yang lain, rawatan untuk blepharitis harus disesuaikan dengan penyebabnya. Salah satu cara untuk mengobati blepharitis adalah memampatkan kelopak mata yang bengkak dengan kompres hangat dan membersihkannya dengan lembut, supaya minyak dan kotoran yang berlebihan yang menyumbat folikel bulu mata dapat diangkat.

Jangkitan mata boleh menyebabkan rasa tidak selesa di mata, malah boleh membuat penglihatan kabur. Sekiranya tidak diperiksa, beberapa jangkitan mata boleh menyebabkan gangguan yang lebih teruk atau merebak ke bahagian lain. Oleh itu, jika anda mengalami jangkitan mata, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.