Kesihatan

Ketahui 3 Cara Mengelakkan Pembedahan Plastik yang Gagal

Pembedahan plastikk memang boleh pembaikan penampilan. Namun, jika pembedahan plastik gagal, hasilnya tidak hanya mengecewakan, tetapi juga dapat membuat penampilan lebih buruk. Agar itu tidak berlaku, ketahui cara mengelakkan kegagalan pembedahan plastik sebelum anda mengalaminya.

Daripada menjadikan penampilan lebih menarik, pembedahan plastik yang gagal sebenarnya dapat menurunkan keyakinan diri. Kegagalan yang boleh berlaku boleh berbeza-beza, seperti jahitan yang kelihatan tidak kemas, hasil operasi yang menyimpang dari keinginan, atau bahkan bentuk muka atau badan yang tidak teratur.

Cara Mengelakkan Pembedahan Plastik yang Gagal

Berikut adalah 3 cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan pembedahan plastik yang gagal termasuk:

1. Pilih pakar bedah plastik yang betul

Memilih pakar bedah plastik yang cekap dan berpengalaman adalah modal utama untuk mencapai bentuk badan atau wajah yang anda impikan.

Langkah pertama yang perlu diambil untuk mencari pakar bedah plastik yang tepat adalah dengan menentukan sama ada pakar bedah tersebut berdaftar dengan Persatuan Ahli Bedah Plastik Rekonstruktif dan Estetik Indonesia (PERAPI) atau tidak.

Petua lain yang boleh anda lakukan untuk mencari pakar bedah plastik yang tepat adalah mengetahui pengalamannya dalam dunia pembedahan plastik. Anda boleh mempertimbangkan beberapa soalan ini sebagai asas pencarian anda:

 • Berapa lama dia bekerja sebagai pakar bedah estetik?
 • Adakah terdapat pembedahan plastik yang lebih diminatinya? Sekiranya demikian, adakah pengkhususan itu sesuai untuk operasi yang anda inginkan?
 • Berapa banyak kes pembedahan estetik yang telah dilakukannya? Adakah terdapat foto perbandingan sebelum dan sesudah yang dapat anda lihat?
 • Apakah jenis pembedahan plastik yang sering dirawat?
 • Berapakah kos untuk pembedahan dan rawatan seterusnya jika ada?

Anda juga boleh mengemukakan soalan mengenai hasil pembedahan plastik yang akan anda lalui. Pilihlah pakar bedah plastik yang realistik dan tidak menjanjikan hasil yang sempurna.

2. Pastikan anda adalah calon yang tepat untuk pembedahan plastik yang ingin anda lakukan

Setiap orang mempunyai keadaan badan dan kesihatan yang berbeza. Oleh itu, anda tidak semestinya sesuai untuk pembedahan plastik yang mungkin berjaya dilakukan oleh orang lain.

Berikut adalah jenis pembedahan plastik dan kriteria untuk orang yang sesuai dengannya:

 • Pembedahan kelopak mata

Pembedahan kelopak mata adalah pembedahan yang dilakukan untuk meremajakan atau memperbaiki bentuk kelopak mata. Namun, pembedahan ini tidak dapat merawat lingkaran hitam di sekitar mata anda, garis halus, atau kerutan di sekitar mata anda.

Pembedahan ini boleh diterima dan akan mendapat hasil terbaik jika anda mengalami kelopak mata yang terkulai, bengkak, atau bengkak.

Calon terbaik untuk prosedur ini adalah orang yang tidak merokok, mempunyai kesihatan fizikal dan mental yang baik, dan tidak menghadapi masalah mata.

 • Pembedahan hidung

Pembedahan hidung biasanya dilakukan untuk mengubah bentuk hidung. Pembedahan ini sesuai untuk anda yang mempunyai hidung besar, bengkok, tidak simetri, atau mempunyai benjolan.

Operasi ini tidak sesuai untuk orang yang mempunyai kulit tebal. Elakkan juga melakukan operasi ini pada kanak-kanak yang masih dalam proses pertumbuhan dan peminat sukan.

 • Operasibibir

Operasi ini secara amnya dilakukan untuk menjadikan bibir kelihatan lebih kenyang. Operasi ini paling baik dilakukan pada orang yang lebih muda. Namun, jika anda sudah tua, anda boleh melakukan pembedahan ini jika bibir anda benar-benar nipis.

Pembedahan ini tidak digalakkan untuk orang yang mengalami alergi, menderita diabetes, herpes, atau mempunyai penyakit autoimun seperti lupus.

 • Operasi mengangkat dahi atau kening

Ini adalah pembedahan yang dilakukan untuk memperbaiki kulit yang kendur di dahi, alis, dan kelopak mata atas. Oleh itu, orang yang sesuai untuk pembedahan ini adalah mereka yang mempunyai kerutan di dahi, atau mempunyai garis-garis berkerut.

 • Implan pipi

Prosedur ini dilakukan untuk mengubah kontur wajah agar kelihatan lebih seimbang. Implan pipi sesuai untuk orang yang mempunyai tulang pipi rata atau pipi kendur pramatang. Elakkan prosedur ini jika kulit anda terlalu longgar kerana dirawat dengan lebih baik melalui prosedur facelift atau lukisan wajah.

 • Facelift

Pembedahan ini dilakukan untuk menarik kulit wajah dan / atau leher agar kelihatan lebih muda. Calon terbaik untuk prosedur ini adalah mereka yang mempunyai kulit wajah dan leher yang kendur dan berkedut, atau mempunyai lemak dagu yang berlebihan.

Lebih baik mengelakkan prosedur facelift jika kulit anda tidak elastik atau anda gemuk.

 • Implan Dagu

Ini adalah prosedur yang dilakukan untuk mengimbangkan bahagian hidung dan dagu. Pembedahan ini biasanya disarankan oleh doktor kepada orang yang pernah menjalani rhinoplasty. Orang yang mempunyai masalah pergigian biasanya tidak digalakkan menjalani prosedur ini.

Oleh itu, sebelum memutuskan untuk melakukan apa-apa jenis pembedahan plastik, pastikan anda adalah calon yang tepat untuk prosedur ini.

Juga, pastikan anda telah menyampaikan semua yang anda mahukan mengenai hasil pembedahan plastik anda. Dengan cara itu, doktor dapat menilai sama ada perkara-perkara ini boleh dicapai atau tidak. Sekiranya tidak, sekurang-kurangnya doktor anda akan memberitahu anda di hadapan supaya anda lebih realistik.

3. Ikut semu cadangansebelum dan selepas obersih hlmplastik

Sebelum menjalani pembedahan plastik, pakar bedah pasti akan memberi anda beberapa siri cadangan. Untuk mendapatkan hasil pembedahan plastik yang memuaskan, anda perlu melalui semua perkara yang disyorkan oleh doktor kepada anda, tanpa kecuali.

Contohnya, jika anda seorang perokok, kemungkinan besar anda akan diminta berhenti merokok sekurang-kurangnya 2–4 ​​minggu sebelum dan selepas pembedahan. Anda juga mungkin diminta untuk menjaga berat badan anda sekurang-kurangnya 6-12 bulan sebelum pembedahan plastik.

Penting bagi anda untuk mengingat, jangan "merombak" badan di salon kecantikan, misalnya untuk suntikan silikon, kerana prosedur itu mungkin dilakukan oleh orang yang tidak mempunyai kompetensi untuk melakukan tindakan ini. Ini menjadikan risiko pembedahan plastik gagal, malah menyebabkan kematian, sangat tinggi.

Juga, jangan terburu-buru ketika anda memutuskan anda mahu pembedahan plastik. Pertama, cari seberapa banyak maklumat mengenai pembedahan plastik dengan meminta beberapa pakar bedah plastik. Dengan begitu, risiko anda untuk menjalani pembedahan plastik yang gagal dapat dikurangkan.