Kehidupan yang sihat

Khasiat Buah Ciplukan untuk Kesihatan Tubuh

Selain memiliki rasa manis, buah ciplukan juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Manfaat buah ciplukan bermula dari meningkatkan daya tahan tubuh, hingga mencegah pertumbuhan sel barah.

Pelbagai nutrien yang terkandung dalam buah ciplukan, seperti vitamin C, vitamin A, tiamin, riboflavin, polifenol, niasin, zat besi, dan fosfor, dapat menyokong dan menjaga kesihatan.

Pelbagai Khasiat Buah Ciplukan

Beberapa kelebihan buah ciplukan untuk kesihatan tubuh adalah:

1. Meningkatkan daya ketahanan badan

Pengambilan buah ciplukan dapat membantu meningkatkan sistem imun dan membantu tubuh melawan jangkitan. Ini kerana kandungan polifenol dan vitamin C cukup tinggi di dalamnya.

2. Menyokong kesihatan tulang

Manfaat buah ciplukan seterusnya adalah untuk menyokong kesihatan tulang. Kandungan vitamin K dalam buah ini memainkan peranan penting dalam metabolisme tulang, meningkatkan kepadatan tulang, dan mengurangkan risiko patah tulang.

3. Menyokong kesihatan mata

Selain tinggi kandungan vitamin K, buah ciplukan juga mengandung vitamin A. Kandungan vitamin A yang terdapat dalam buah ciplukan mampu menjaga kesihatan mata.

Selain vitamin A, buah ciplukan juga mengandungi lutein dan karotenoid. Makan makanan yang mengandungi lutein dan karotenoid dapat mengurangkan risiko kerusakan makula yang boleh menyebabkan kebutaan.

4. Mencegah barah

Manfaat lain dari buah ciplukan adalah ia mampu mencegah dan menghalang pertumbuhan sel barah. Ini kerana buah ciplukan mengandungi antioksidan yang tinggi. Kandungan antioksidan ini mampu menangkal radikal bebas yang mencetuskan kerosakan sel di dalam badan.

Selain itu, buah ciplukan juga mengandungi sebatian withanolida yang mempunyai kesan anti-radang atau anti-radang, yang dipercayai dapat melawan barah usus.

Penyelidikan lain menunjukkan bahawa buah ciplukan mengandungi sebatian yang dapat menghambat pertumbuhan sel barah paru-paru dan kanser mulut. Walaupun begitu, kajian lebih lanjut diperlukan untuk menentukan keberkesanannya.

Untuk mendapatkan faedah ciplukan, makan buah yang sudah masak atau oren. Elakkan memakan buah ciplukan yang masih mentah, kerana dapat meningkatkan risiko gangguan pencernaan, kekejangan, dan cirit-birit.

Walaupun mempunyai pelbagai manfaat yang baik untuk kesihatan, jika Anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memakan buah ciplukan.