Kehidupan yang sihat

Mengenal Keperibadian ENTP, Berdebat Ekstroversi

Orang yang mempunyai keperibadian ENTP dikenali sebagai individu yang inovatif, pintar, dan kreatif. Dia juga terkenal memiliki semangat tinggi dalam berdebat, jadi dia sering mendapat julukan 'Debat'.

ENTP bermaksud ekstrovert, intuitif, berfikir, memahami. Keperibadian ini adalah salah satu daripada 16 jenis keperibadian menurut Myers-Briggs Type Indicator (MBTI).

Ujian MBTI dikembangkan oleh Isabel Myers dan ibunya, Katherine Briggs, pada tahun 1940-an. Secara amnya, ujian dapat menentukan sama ada seseorang mempunyai jenis keperibadian ekstrovert atau introvert. Ujian sekarang boleh dilakukan secara langsung di talian dan percuma di pelbagai laman web.

Ciri Personaliti ENTP

David Keirsey, ahli psikologi dari Amerika Syarikat, menyatakan bahawa sekitar 2-5 peratus populasi manusia di dunia mempunyai jenis keperibadian ENTP. Berikut adalah ciri-ciri seseorang yang mempunyai keperibadian ENTP:

1. Suka bersosial

Sebagai ekstrovert, ENTP menikmati berkomunikasi dan kurang selesa bersendirian untuk jangka masa yang panjang.

Tidak menghairankan bahawa mereka mudah bersosial dan berinteraksi dalam pelbagai kalangan sosial, seperti rakan, keluarga, dan rakan sekerja. Inilah yang menjadikan rangkaian rakan mereka sangat luas.

2. Suka berdebat

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, keperibadian ENTP disebut pendebat, terutama mengenai isu semasa.

Ini menjadikan gaya komunikasi mereka sering mencabar orang lain, yang boleh menimbulkan konflik sekiranya mereka mendapati seseorang yang mudah tersinggung atau tidak berminat untuk berdebat.

3. Kreatif

Orang yang mempunyai keperibadian ENTP juga sering mempunyai idea yang hebat dan kreatif. Tetapi, sayangnya, idea hebat ini sering kali tidak disertakan dengan tindakan konkrit. Ini membuat mereka kelihatan bersemangat di awal, tetapi tidak menyelesaikan idea hingga akhir.

4. Pengasih

Dalam hubungan romantis, ENTP terkenal bebas. Mereka juga penyayang, penyayang, ramah, dan memahami kehendak pasangan mereka. Namun, ENTP cenderung bersifat impulsif, termasuk ketika membuat keputusan penting.

Sebagai tambahan kepada empat sifat di atas, terdapat beberapa sifat keperibadian ENTP, termasuk:

  • Berminat untuk belajar dan menyerap perkara baru dengan cepat
  • Tidak suka rutin yang dijadualkan
  • Tidak suka berada di bawah kawalan orang lain
  • Sering merasa risau dan menarik diri ketika berada dalam keadaan tertekan
  • Perubahan emosi sering kelihatan melampau

Pekerjaan Sesuai untuk Personaliti ENTP

Keperibadian ENTP menyukai persekitaran kerja yang memberikan cabaran dan kebebasan berfikir. Mereka suka berkongsi penyelesaian atau idea dengan orang lain. Di samping itu, keperibadian ENTP juga lebih suka teori dan perkara abstrak kerana elemen intuitif dalam keperibadian mereka.

Bidang pekerjaan yang sesuai untuk seseorang dengan keperibadian ENTP adalah ahli perniagaan, peguam, wartawan, dan psikologi.

Dari penjelasan di atas, adakah anda mendapati keperibadian ENTP dalam diri anda? Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh melakukan ujian melalui laman web Myers-Briggs Type Indicator rasmi untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat.

Ujian MBTI mempunyai banyak faedah, mulai dari memahami diri sendiri dan orang lain, mencari corak komunikasi yang tepat, hingga mengurangkan konflik di persekitaran kerja.

Walau bagaimanapun, ujian MBTI dianggap kurang sah untuk menggambarkan jenis keperibadian seseorang secara umum, terutama bagi orang yang mengalami gangguan keperibadian.

Oleh itu, untuk menilai keperibadian seseorang, masih perlu dilakukan penilaian langsung oleh ahli psikologi. Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai keperibadian ENTP atau ujian MBTI, anda boleh berjumpa pakar psikologi untuk penjelasan lebih lanjut.