Kehidupan yang sihat

Ini adalah kaedah yang tepat untuk menghilangkan bau badan

Sering merasa tidak selamat kerana masalah bau badan? Jangan risau, sekarang anda tidak perlu risau lagi. Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan bau badan yang berkesan dan anda boleh mencuba. Dengan hilangnya bau badan, anda boleh bergerak dengan lebih selesa dan mendapatkan semula keyakinan anda.

Dalam dunia perubatan, bau badan dikenali sebagai bromhidrosis. Kemunculan bau badan yang tidak menyenangkan umumnya disebabkan oleh pertumbuhan bakteria di permukaan kulit dan ketiak. Bakteria ini akan memproses peluh menjadi asid, menghasilkan bau yang tidak menyenangkan.

Inilah sebab mengapa bau badan dapat muncul lebih kerap apabila badan anda banyak berpeluh.

Mengenali Punca Bau Badan

Peluh dihasilkan oleh kelenjar peluh di kulit. Terdapat 2 kelenjar peluh utama di kulit, iaitu kelenjar ekrin dan kelenjar apokrin. Kelenjar ekrin terletak hampir di seluruh badan dan berada di kawasan terbuka, sementara kelenjar apokrin berada di kawasan berbulu, seperti di pangkal paha dan ketiak.

Kelenjar ekrin akan mengeluarkan peluh dengan komposisi air dan garam apabila suhu badan meningkat. Sementara itu, kelenjar apokrin mengeluarkan cecair berlemak. Tubuh seseorang akan mengeluarkan lebih banyak cecair dari kelenjar ini ketika berada dalam keadaan tertekan.

Apabila dicampurkan dengan bakteria, cairan dari kelenjar peluh kemudian akan mencetuskan pembentukan bau badan.

Pengeluaran peluh badan biasanya akan lebih banyak ketika suhu panas atau selepas bersenam atau melakukan aktiviti fizikal yang berat. Walau bagaimanapun, pengeluaran peluh pada sesetengah orang boleh berlaku secara berlebihan. Keadaan ini dipanggil hiperhidrosis.

Penyebab berpeluh berlebihan dalam badan boleh berbeza-beza, misalnya keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, penyakit ginjal, atau kelenjar tiroid, atau kesan sampingan ubat-ubatan, seperti antidepresan.

Ini caranya Menghilangkan Bau Badan betul

Walaupun tidak berbahaya, bau badan sering menyebabkan seseorang hilang keyakinan diri. Sekiranya anda mengalami bau badan dan merasa terganggu olehnya, ada beberapa cara untuk menghilangkan bau badan yang boleh anda cuba, iaitu:

1. Mandi oleh biasa

Mandi secara teratur sekurang-kurangnya sekali sehari adalah kaedah yang paling tepat dan mudah untuk menghilangkan bau badan. Dengan cara ini, kulit anda akan bebas daripada bakteria, habuk, dan kuman, yang boleh menyebabkan bau badan.

Semasa mandi, pastikan membersihkan bahagian badan yang berpeluh, seperti ketiak, pangkal paha, leher, dan muka, hingga bersih sepenuhnya.

2. Menggunakan sabun antibakteria

Untuk membasmi bakteria pada kulit yang menyebabkan bau badan, anda boleh menggunakan sabun yang mengandungi bahan antibakteria. Walau bagaimanapun, sabun jenis ini mungkin tidak sesuai jika anda mempunyai kulit kering atau sensitif.

Sekiranya kulit anda sering mengalami kerengsaan setelah menggunakan sabun, anda boleh menggantinya dengan sabun yang mengandungi pelembap dan tidak mengandungi wangian, seperti sabun bayi.

3. Keringkan badan dengan betul

Cara seterusnya untuk menghilangkan bau badan adalah dengan memastikan anda sentiasa mengeringkan kawasan penghasil peluh, seperti ketiak dan pangkal paha. Sekiranya kawasan itu kering dan bersih, bakteria yang menyebabkan bau badan akan membiak.

4. Pakai pakaian yang betul

Untuk pakaian sehari-hari, anda boleh memilih pakaian dari bahan yang selesa yang dapat menyerap peluh dengan baik, seperti kain kapas. Untuk sukan, anda boleh memilih bahan yang menyerap peluh dengan lebih mudah, seperti kain sintetik.

Juga, pastikan untuk selalu menukar stoking untuk mengelakkan kaki berbau.

Setelah menjalani aktiviti fizikal atau sukan yang membuat badan anda banyak berpeluh, biasakanlah untuk kerap mengeringkan diri dan jangan lupa mandi.

5. Gunakan deodoran atau antiperbersemangat

Deodoran tidak menghalang peluh keluar, tetapi aroma akan menyekat bau badan yang muncul. Sementara itu, antiperspirant dapat mengurangkan peluh yang keluar dari badan. Produk ini biasanya disyorkan untuk orang yang sering mengeluarkan peluh yang berlebihan.

6. Perhatikan pengambilan makanan

Pengambilan makanan pedas atau berbau kuat, seperti bawang, bawang putih, bawang, lada, dan minuman berkafein dan minuman beralkohol dapat membuat seseorang berpeluh lebih banyak daripada biasanya.

Mengelakkan atau mengurangkan makanan dan minuman ini dapat membantu mengurangkan bau badan.

Sekiranya pelbagai cara untuk menghilangkan bau badan di atas masih tidak berfungsi, ada baiknya berjumpa doktor untuk mengetahui punca bau badan dan mendapatkan rawatan yang betul.

Sebagai contoh, untuk membasmi bakteria pada kulit yang menyebabkan bau badan, doktor anda boleh mengesyorkan menggunakan sabun khas atau ubat antibakteria.

Selain itu, untuk mengurangkan berpeluh berlebihan, doktor juga boleh melakukan suntikan Botox. Fungsi Botox adalah untuk mengurangkan kemampuan kelenjar ekrin menghasilkan peluh.

Sekiranya itu tidak berfungsi untuk bau badan anda, doktor anda mungkin mengesyorkan kaedah lain, iaitu pembedahan kelenjar peluh atau sedot lemak.