Kehidupan yang sihat

Jenis Makanan untuk Diabetes dan Cara Memakannya

Mengatur makanan untuk pesakit diabetes bertujuan untuk mengawal gula darah dan mencegahberlaku komplikasi. Caranya adalah menetapkan jadual Makan jumlah dan jenis makanan yang betul.

Seseorang dikatakan menghidap diabetes jika tahap gula darahnya> 126 mg / dL dalam keadaan berpuasa, atau> 200 mg / dL ketika tidak berpuasa. Ia adalah penyakit kronik (berpanjangan) dan boleh mengakibatkan komplikasi seperti gangguan penglihatan, kegagalan buah pinggang, penyakit jantung, dan gangguan neurologi. Pada tahun 2017, Indonesia menduduki tempat ke-6 untuk negara dengan jumlah penderita diabetes tertinggi di dunia, dan jumlahnya terus meningkat.

Diabetes atau diabetes umumnya berlaku kerana kekurangan aktiviti fizikal dan diet yang salah. Oleh itu, dalam menangani diabetes, sangat penting untuk mengamalkan gaya hidup sihat, selain mengambil ubat secara berkala.

Salah satu gaya hidup sihat yang perlu dilakukan adalah melakukan senaman secara teratur, 3-5 kali seminggu, masing-masing selama 30-45 minit, dengan jumlah sekurang-kurangnya 150 minit seminggu. Contoh sukan yang disyorkan ialah berjalan santai, berjalan pantas, berjoging, berbasikal, dan berenang.

Selain berolahraga, penderita diabetes juga disarankan untuk berhenti merokok dan mengatur diet mereka. Dalam menguruskan menu makanan, penderita diabetes harus memperhatikan jumlah pengambilan dan keteraturan jadual makan, serta jenis makanan yang baik untuk dimakan.

Jumlah pengambilan dan Jadual Makanan untuk Diabetes

Jumlah pengambilan yang dimaksudkan adalah jumlah kalori yang dimakan. Jumlah kalori yang disyorkan ialah 25-30 kalori per kilogram berat badan ideal, setiap hari. Sebagai contoh, seseorang dengan berat badan ideal 50 kg, memerlukan 1,250-1,500 kalori dalam sehari.

Tetapi, ingat dengan baik, berat badan ideal bukan berat semasa. Bagi pesakit diabetes yang juga gemuk, sangat disarankan untuk menurunkan berat badan untuk mencegah komplikasi. Jumlah kalori yang disyorkan untuk orang gemuk dikira dari analisis pengambilan sebelumnya, tolak 500 kalori sehari.

Selain jumlahnya, jadual makan yang telah ditentukan oleh pakar pemakanan juga harus dipatuhi, untuk menjaga kadar gula darah dalam keadaan stabil dan tidak berubah-ubah. Pesakit kencing manis digalakkan makan tiga kali makan besar sehari, dan makanan kecil atau kecil 2-3 kali sehari. Jarak antara makanan besar dan selingan antara 2.5 hingga 3 jam.

Jenis Makanan untuk Diabetes

Pesakit kencing manis perlu menentukan jenis makanan yang baik untuk dimakan, dan makanan mana yang harus dielakkan. Diet ini penting untuk dijalani setiap hari, atau ketika anda ingin melakukan perjalanan.

Untuk karbohidrat, bahagian yang disyorkan adalah 45-65% daripada jumlah kalori, atau minimum 130 gram sehari. Pilih sumber karbohidrat kompleks yang tinggi serat, seperti kentang, sayur-sayuran, buah, biji-bijian, jagung, dan kacang. Elakkan karbohidrat sederhana atau makanan yang meningkatkan gula darah dengan mudah, seperti jus buah, gula, dan gula-gula, serta produk tepung halus, seperti pastri atau kek. Gula pasir masih boleh dimakan, maksimum 5% daripada jumlah kalori (kira-kira 4 sudu teh) sehari. Pemanis tiruan rendah kalori, seperti stevia atau lo han kuo, selamat digunakan, selagi tidak melebihi had selamat.

Jumlah pengambilan serat yang disyorkan ialah 14 gram setiap 1000 kalori, atau minimum 5 hidangan sayur dan buah (1 hidangan bersamaan dengan 1 mangkuk kecil). Bagi protein, disyorkan 10-20% daripada jumlah kalori. Pilih sumber protein yang baik, seperti ikan, telur, ayam tanpa kulit, daging lembu tanpa lemak, tahu, tempe, kacang, dan produk tenusu rendah lemak.

Bahagian pengambilan lemak yang disyorkan adalah 20-25% daripada jumlah kalori. Pilih makanan yang mengandung lemak baik, seperti lemak ikan atau tumbuhan, dan elakkan lemak tepu yang banyak terdapat dalam makanan goreng dan lemak haiwan.

Kolesterol tinggi dan hipertensi juga menyumbang untuk mempercepat munculnya komplikasi pada penderita diabetes, jadi pengambilan kolesterol dan garam juga perlu dikurangkan. Untuk mengurangkan pengambilan kolesterol, anda boleh mengurangkan pengambilan makanan goreng, daging merah, dan jeroan. Untuk garam, hanya maksimum 1 sudu teh garam meja dibenarkan dalam satu hari, atau bersamaan dengan 2,300 mg natrium sehari. Elakkan makanan yang mengandungi natrium tersembunyi, seperti vetsin, dan makanan yang diawetkan atau ditambah pengawet.

Diabetes adalah penyakit yang berpotensi menyebabkan banyak komplikasi dan dapat mengurangkan kualiti hidup penghidapnya. Sudah tentu ini dapat dicegah dengan menjaga kadar gula darah dalam batas normal. Caranya bukan hanya dengan mengambil ubat diabetes secara berkala, tetapi juga dengan menerapkan gaya hidup sihat, termasuk diet yang sihat.

Ditulis oleh:

dr. Monique C. Widjaja, MGizi, SpGK