Kehidupan yang sihat

Susu Fermentasi, Jenis dan Faedah untuk Pencernaan

Kebanyakan orang mungkin tahu susu yang ditapai sebagai yogurt. Sebenarnya, ada jenis susu fermentasi lain yang tidak kurang bermanfaat untuk kesihatan.

Bagi anda yang sering mengalami gangguan pencernaan, pengambilan susu fermentasi yang mengandungi probiotik boleh menjadi penyelesaian. Probiotik berperanan dalam meningkatkan jumlah bakteria baik di saluran pencernaan, sehingga membawa pelbagai manfaat untuk kesihatan dan daya tahan tubuh.

Jenis Susu Fermentasi

Susu fermentasi adalah susu yang diproses yang ditapai oleh bakteria baik, seperti Lactobacillus atau Bifidobakteria. Terdapat pelbagai jenis susu fermentasi, termasuk:

Yogurt

Yogurt dibuat dari susu fermentasi dan mengandungi probiotik. Pengambilan yogurt baik untuk saluran pencernaan dan membawa pelbagai manfaat kesihatan.

Walau bagaimanapun, faedah ini hanya dapat diperoleh jika yogurt yang anda makan mengandungi probiotik aktif dan aktif. Dalam beberapa produk, probiotik dalam yogurt telah mati kerana proses pembuatannya. Oleh itu, disarankan untuk membaca semula label pembungkusan yogurt sebelum anda membelinya.

Minuman probiotik

Sama seperti yogurt, minuman probiotik juga dibuat dari susu fermentasi. Terdapat pelbagai minuman probiotik, salah satunya adalah minuman probiotik yang ditapai oleh bakteria Lactobacillus casei Ketegangan Shirota. Minuman probiotik jenis ini lebih mudah dicerna oleh badan, walaupun pada orang yang mengalami alahan susu atau intoleransi laktosa.

Minuman probiotik yang mengandungi L. casei Strain Shirota baik untuk menjaga kesihatan saluran pencernaan. Minuman ini mengandungi bakteria baik yang dapat bertahan ketika melewati asid perut, sehingga kandungan probiotik dapat memasuki seluruh saluran pencernaan.

Kelebihan Susu Fermentasi

Pelbagai manfaat kesihatan susu fermentasi yang anda dapat dengan meminumnya secara teratur adalah:

1. Menambah bilangan bakteria baik di saluran pencernaan

Kandungan probiotik yang terdapat dalam susu fermentasi dapat merangsang pertumbuhan bakteria baik dan menekan pertumbuhan bakteria jahat di saluran pencernaan. Kesannya, kesihatan gastrousus akan lebih terjaga.

2. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Kerana probiotik yang terkandung dalam susu fermentasi dapat menjaga kesihatan saluran pencernaan, sistem kekebalan tubuh secara tidak langsung akan bertambah baik. Sekiranya saluran pencernaan sihat, nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik, termasuk pelbagai nutrien yang diperlukan untuk menguatkan sistem ketahanan badan.

3. Membantu mengatasi masalah sembelit

Pengambilan susu fermentasi secara berkala dapat mengatasi masalah sembelit atau sembelit. Dengan mengambil susu fermentasi yang mengandungi probiotik Lactobacillus selama 4-8 minggu, gejala sembelit yang merangkumi pergerakan usus yang sukar, sakit perut, dan perut kembung juga dapat diatasi.

4. Membantu mengatasi cirit-birit

Pengambilan susu fermentasi dapat mencegah cirit-birit, terutama setelah mengambil antibiotik. Selain mencegah cirit-birit, pengambilan probiotik juga dapat melegakan gejala sindrom iritasi usus (IBS).

5. Menurunkan kadar kolesterol

Probiotik yang terkandung dalam susu fermentasi dapat menurunkan kadar kolesterol pada orang dengan kolesterol tinggi. Ini kerana probiotik dapat mengikat kolesterol dalam usus, sehingga menghentikan penyerapannya. Probiotik juga dapat membantu menghasilkan asid hempedu atau garam yang berfungsi memecah lemak dan kolesterol.

6. Kurangkan toksin

Seperti yang telah dikatakan sebelumnya, susu fermentasi dapat menjaga saluran pencernaan yang sihat. Saluran pencernaan yang sihat mampu menyaring dan mengurangkan penyerapan toksin atau bahan kimia berbahaya yang sering dijumpai dalam makanan.

7. Mengandungi asid laktik dan asid asetik

Sebilangan susu fermentasi mengandungi asid laktik dan asid asetik. Asid laktik dalam susu yang ditapai mampu mengatasi cirit-birit yang disebabkan oleh bakteria atau virus. Sementara asid asetik dalam susu yang ditapai L. casei Strain Shirota mampu melawan bakteriaC. Jejuni yang menyebabkan cirit-birit.

Susu yang diperam mempunyai banyak faedah untuk kesihatan anda. Walau bagaimanapun, pastikan susu fermentasi yang anda makan mengandungi probiotik aktif. Supaya anda dapat merasakan manfaatnya, konsumsi susu fermentasi dengan kerap.