Keluarga

Apa yang perlu difahami dalam Psikologi Kanak-kanak Awal

Penting bagi setiap ibu bapa untuk memahami psikologi awal kanak-kanak. Ini perlu agar perkembangan keseluruhan kanak-kanak dapat dimaksimumkan, baik dari segi watak, kecerdasan, dan emosi.

Awal kanak-kanak adalah tempoh pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak pada 1000 hari pertama kehidupan sehingga mereka mencapai sekitar 5 hingga 7 tahun. Pada masa ini, kanak-kanak mengalami perkembangan pesat, mulai dari segi fizikal, kognitif, hingga emosi.

Mengetahui Pertumbuhan Kanak-kanak dan Pengaruhnya terhadap Psikologi Kanak-kanak

Terdapat tiga aspek perkembangan awal kanak-kanak yang mempengaruhi psikologi kanak-kanak, iaitu:

1. Pertumbuhan fizikal

Pertumbuhan dan perkembangan kemampuan fizikal kanak-kanak awal sangat dipengaruhi oleh faktor keturunan dan persekitaran. Pada masa ini, penting untuk mewujudkan persekitaran yang merangsang pertumbuhan dengan membiarkan anak-anak meneroka dan mencuba perkara baru.

Pada masa ini juga, ibu bapa perlu menyedari tahap pertumbuhan dan perkembangan kemampuan anak-anak, misalnya pada usia berapa anak-anak dapat bercakap, duduk, berdiri, merangkak, dan berjalan.

2. Perkembangan kognitif

Perkembangan kognitif kanak-kanak mula dikenali ketika mereka dapat belajar dan memahami suara, warna, bentuk objek, dan bahasa yang digunakan dalam kehidupan seharian di sekitarnya.

Pada masa ini, imaginasi dan ingatan anak juga akan terus berkembang. Seiring usia dan perkembangan otak anak-anak, anak-anak juga akan menjadi lebih mahir dalam belajar mengingat, mengenali suara orang di sekeliling mereka, menunjukkan emosi, dan berfikir.

3. Pertumbuhan sosial, budaya dan emosi

Pembangunan sosial, budaya, dan emosi adalah tiga sisi yang saling berkaitan. Perkembangan ini biasanya melibatkan pemerolehan nilai, tabiat, cara hidup, dan kemahiran yang mempengaruhi watak anak sepanjang hidupnya.

Pembangunan sosial dan budaya juga mempengaruhi cara anak-anak berhubungan dengan orang lain, termasuk ibu bapa, ahli keluarga, rakan sebaya, dan masyarakat sekitar. Aspek ini juga sangat dipengaruhi oleh gaya keibubapaan anak.

Waspadalah terhadap Kesan Trauma Psikologi pada Kanak-kanak

Untuk tumbuh dan berkembang secara normal, serta menjadi individu yang sihat dan mempunyai perwatakan yang baik, anak-anak memerlukan sokongan pemakanan, sokongan psikologi, dan gaya keibubapaan yang baik dari ibu bapa mereka.

Sebaliknya, jika anda mengalami trauma psikologi pada usia dini, misalnya kerana kekerasan fizikal, penderaan emosi atau seksual, atau penderaan psikologi, anak anda mungkin mengalami gangguan pada tahap perkembangan mental, emosi, atau fizikal.

Trauma atau penderaan yang mempengaruhi keadaan psikologi anak boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja, termasuk yang paling dekat dengan anak, seperti ibu bapa, adik-beradik, atau penjaga.

Beberapa contoh penderaan psikologi pada kanak-kanak termasuk memanggil anak-anak dengan nama negatif, menghina anak, mengaibkan, mengancam kanak-kanak dengan kekerasan, buli, dan mengabaikan atau mengabaikan kanak-kanak.

Bukan hanya perkembangan mental yang buruk, kesan penderaan psikologi kanak-kanak juga dapat menyukarkan hubungan sosial dengan orang lain, sering mengalami masalah di sekolah, atau bahkan mempunyai tingkah laku yang menyimpang.

Selain itu, trauma psikologi juga dapat membuat anak-anak lebih berisiko menjadi tidak aman dan mengembangkan pelbagai gangguan mental, seperti gangguan kecemasan, tekanan yang teruk, kemurungan, PTSD, dan bahkan cubaan bunuh diri. Jadi, anda tidak boleh memandang rendah penderaan psikologi terhadap kanak-kanak.

Sekiranya anak anda menunjukkan ketakutan atau mengelakkan anda, tidak mahu mendengarkan anda, nampaknya tidak mahu berinteraksi atau kurang bersemangat untuk bersosial dengan orang lain, atau mengalami perubahan tingkah laku secara tiba-tiba, anda harus berjumpa dengan ahli psikologi kanak-kanak.

Masalah psikologi yang lebih awal pada kanak-kanak dikesan, rawatan yang lebih cepat dapat diberikan. Ini penting agar kanak-kanak dapat tumbuh dan berkembang dengan baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found