Kehidupan yang sihat

Ketahui jenis pelincir untuk hubungan seksual dan cara menggunakannya

Pelincir untuk hubungan seksual boleh digunakan untuk menjadikannya lebih selesa semasa melakukan persetubuhan. Nah, terdapat pelbagai jenis pelincir yang terdapat di pasaran. Agar tidak memilih yang salah, ketahui jenisnya dan perbezaan serta cara menggunakannya.

Organ seks wanita sebenarnya dapat menghasilkan pelincir semula jadi yang berfungsi untuk memudahkan penembusan, iaitu masuknya zakar ke dalam faraj semasa melakukan hubungan seksual.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan kekurangan pengeluaran pelincir semula jadi di dalam vagina. Keadaan ini yang menjadikan vagina kering dapat menyebabkan rasa sakit semasa melakukan hubungan seksual, baik di vagina dan di zakar.

Untuk mengatasinya, pelincir buatan dapat digunakan agar organ intim tidak cedera dan jengkel, melakukan hubungan seks terasa lebih selesa, dan tentunya kepuasan seksual dapat dicapai.

Mengenal Pelincir untuk Seks

Dalam hubungan seksual, pelincir digunakan untuk mengurangkan rasa sakit atau kerengsaan ketika zakar memasuki vagina. Selain itu, pelincir juga sering digunakan semasa melancap, seks dubur, atau penggunaan mainan seks.

Pelincir yang mengandungi manjakani juga dapat memberikan sensasi yang lebih kuat pada otot vagina, sehingga meningkatkan keseronokan ketika berhubungan seks. Dan pelincir yang mengandungi L-Arginine juga dapat meningkatkan aliran darah, keadaan ini berpotensi untuk meningkatkan kepuasan semasa hubungan seksual dan meningkatkan libido.

Pada masa ini, pelincir untuk hubungan seksual banyak dijual secara bebas, baik di farmasi dan pasar raya. Walaupun begitu, anda tidak boleh membeli dan menggunakan pelincir ini secara sembarangan, kerana terdapat pelbagai jenis pelincir dengan bahan dan kegunaan yang berbeza.

Pelbagai Jenis Pelincir Seksual

Berikut adalah beberapa jenis pelincir yang biasanya terdapat di pasaran dan anda boleh memilih mengikut keperluan anda:

1. Pelincir berasaskan air

Pelincir berasaskan air adalah jenis pelincir yang paling biasa digunakan. Pelincir jenis ini juga diketahui selamat digunakan dengan kondom mainan seks.

Selain itu, pelincir berasaskan air juga mudah dibersihkan, lembut pada kulit, tidak meninggalkan noda, dan mampu mengurangkan risiko kerosakan kondom ketika digunakan.

2. Pelincir berasaskan minyak

Pelincir jenis ini mempunyai dua kebaikan. Selain digunakan sebagai pelumas semasa hubungan seksual, anda juga dapat menggunakannya sebagai minyak untuk mengurut. Ini tentu dapat meningkatkan keakraban hubungan seksual anda dengan pasangan anda.

Walau bagaimanapun, pelincir jenis ini lebih sukar dibersihkan, dan perlu diketahui bahawa pelincir berasaskan minyak tidak boleh digunakan dengan kondom kerana ia meningkatkan risiko pecah kondom.

Selain itu, ada juga kajian yang menghubungkan penggunaan pelumas berasaskan minyak dengan peningkatan risiko jangkitan kelamin, seperti vaginosis bakteria.

3. Pelincir berasaskan silikon

Pelincir berasaskan silikon disyorkan untuk orang yang mempunyai keadaan kulit sensitif. Pelincir berasaskan silikon juga dapat digunakan oleh wanita pascamenopause, kerana biasanya vagina menjadi lebih kering setelah menopaus sehingga penembusan akan terasa kurang nyaman.

Kelebihan pelincir jenis ini adalah bahawa ia lebih halus dan tahan lebih lama, jadi anda tidak perlu menggunakannya berulang kali semasa hubungan seksual. Selain itu, pelincir berasaskan silikon juga boleh digunakan dengan kondom.

4. Pelincir berasaskan semula jadi

Terdapat juga banyak pelincir berasaskan semula jadi yang tersedia, seperti minyak kelapa dan lidah buaya. Pelincir jenis ini diketahui tidak mengandungi paraben, jadi lebih selamat digunakan.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa pelincir berasaskan semula jadi mempunyai jangka hayat yang lebih pendek sehingga habis lebih cepat.

Cara dan Peraturan Menggunakan Pelincir untuk Seks

Untuk lebih selesa semasa berhubungan seks menggunakan pelincir, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, termasuk:

  • Letakkan tuala sebagai alas untuk mengelakkan noda dari pelincir.
  • Panaskan pelincir di tangan anda sebelum menggunakannya.
  • Sapukan jumlah pelincir yang mencukupi sebelum penembusan.

Sentiasa perhatikan senarai ramuan yang tertera pada bungkusan pelincir sebelum anda membeli atau menggunakannya. Pastikan pelincir yang anda gunakan mempunyai keasidan (pH) 3,5–4,5 agar sesuai dengan pH normal vagina. Dan pilih produk yang telah mendapat izin pengedaran dari BPOM.

Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor mengenai penggunaan pelincir untuk hubungan seksual, terutamanya jika anda merasakan keluhan pada organ intim anda atau reaksi alergi setelah menggunakan pelincir.