Keluarga

Tanda dan Gejala Kehamilan Normal yang Perlu Anda Ketahui

Kerana banyak perubahan yang berlaku di dalam badan semasa kehamilan, banyak wanita hamil sukar untuk membezakan antara tanda kehamilan normal dan tidak normal. Agar tidak salah menafsirkannya, wanita hamil perlu mengetahui apakah tanda dan gejala kehamilan yang normal, serta tanda dan gejala apa yang harus diperhatikan.

Perubahan yang berlaku semasa kehamilan tidak hanya berlaku secara fizikal, tetapi juga secara emosional. Ini disebabkan oleh perubahan hormon normal yang berlaku semasa kehamilan. Perubahan yang dirasakan semasa mengandung adalah usaha tubuh wanita hamil untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin dan mempersiapkan diri untuk menjalani proses persalinan kelak.

Gejala dan Tanda Kehamilan Biasa

Berikut adalah beberapa gejala dan tanda kehamilan normal yang biasa dan sering dirasakan oleh wanita hamil:

1. Pendarahan faraj ringan

Wanita hamil cenderung merasa panik apabila terdapat bintik-bintik darah dari faraj, walaupun pendarahan faraj semasa kehamilan tidak selalu sinonim dengan keguguran. Pendarahan ringan yang dialami oleh wanita hamil mungkin normal dan merupakan tanda kehamilan yang normal.

Titik darah yang keluar dari faraj pada awal kehamilan menunjukkan bahawa janin atau embrio masa depan telah melekat pada dinding rahim dan siap tumbuh. Titik ini disebut pendarahan implantasi dan biasanya disertai dengan kekejangan ringan yang meniru gejala haid.

Selain pendarahan implantasi, pendarahan vagina ringan semasa kehamilan juga boleh disebabkan oleh hubungan seksual semasa kehamilan atau pemeriksaan ultrasound transvaginal.

Pendarahan faraj ringan biasanya berlangsung 1-2 hari atau hanya beberapa jam. Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu berwaspada dan harus segera berjumpa doktor sekiranya pendarahan vagina tidak berhenti dalam beberapa hari, pendarahan banyak, atau disertai dengan sakit dan demam yang teruk.

Pendarahan jenis ini tidak normal dan mungkin merupakan tanda keadaan serius, seperti keguguran, kehamilan ektopik, atau kelainan pada plasenta, seperti plasenta previa dan gangguan plasenta.

2. Sakit pagi

Sakit pagi atau mual dan muntah semasa mengandung adalah tanda kehamilan yang biasa dialami oleh banyak wanita hamil. Keadaan ini sering disertai dengan keluhan kerap meludah. Tanda-tanda kehamilan normal ini sering muncul pada trimester awal kehamilan, namun sebilangan wanita hamil masih mengalami simptom sakit pagi sehingga akhir trimester kedua.

Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh mengambil minuman bergas hangat, mengambil vitamin kehamilan yang mengandungi vitamin B6, dan makan makanan kecil tetapi kerap.

Sakit pagi termasuk dalam tanda kehamilan yang normal jika tidak terlalu parah dan tidak menjadikan ibu hamil lemah kerana kurang makan dan minum.

Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu berjumpa doktor dengan segera sekiranya rasa mual dan muntahnya cukup teruk atau berterusan sepanjang hari untuk menjadikan mereka lemah akibat dehidrasi. Keadaan ini boleh menjadi tanda hiperemesis gravidarum yang mesti segera dirawat oleh doktor agar tidak mengganggu kesihatan wanita hamil dan janin.

3. Perubahan pada payudara

Salah satu tanda kehamilan normal yang dirasakan oleh hampir setiap wanita hamil adalah payudara yang menjadi tegap dan lebat, dan kadang-kadang terasa sakit ketika disentuh.

Perubahan payudara semasa kehamilan boleh disebabkan oleh peningkatan kadar hormon kehamilan dan aliran darah ke tisu payudara semasa kehamilan. Perubahan ini juga boleh berlaku kerana payudara mula menghasilkan susu.

4. Pergerakan janin

Apabila wanita hamil normal dan sihat, wanita hamil biasanya akan mula merasakan pergerakan janin ketika memasuki trimester kedua atau tepat pada usia kehamilan 16-25 minggu. Janin yang bergerak secara berkala adalah tanda bahawa janin berada dalam keadaan sihat.

Wanita hamil disarankan untuk memantau pergerakan janin setiap hari. Sekiranya wanita hamil merasakan janin tidak aktif seperti biasa, cubalah makan makanan atau minuman sejuk untuk merangsang janin bergerak semula.

Segera berjumpa doktor jika janin kurang aktif dan berlaku berulang kali, atau jika janin tidak bergerak dalam jangka masa yang lama. Ini mungkin menunjukkan bahawa janin sedang mengalami kelahiran mati.

5. Peningkatan berat badan secara beransur-ansur

Tanda kehamilan normal yang juga penting bagi wanita hamil adalah kenaikan berat badan secara beransur-ansur. Peningkatan berat badan normal wanita hamil adalah 1-2 kg pada trimester pertama dan terus meningkat sekitar 0,5-1 kg pada setiap minggu berikutnya.

Semasa mengandung, kenaikan berat badan normal wanita hamil boleh mencapai 12-15 kg, sementara kenaikan berat badan yang disyorkan untuk wanita hamil dengan kembar berkisar antara 15-20 kg.

Sebagai tambahan kepada beberapa tanda dan gejala di atas, wanita hamil juga mungkin mengalami tanda-tanda kehamilan yang normal, seperti:

  • keputihan
  • Sakit kepala ringan
  • Kekejangan ringan dan bengkak di kaki
  • Cahaya kehamilan
  • Kerap membuang air kecil
  • Sakit belakang
  • Penat cepat
  • Nafas terasa lebih berat

Selagi simptom-simptom ini ringan dan tidak berlaku secara berterusan atau tidak mengganggu aktiviti, wanita hamil tidak perlu terlalu risau kerana ini boleh menjadi tanda dan gejala kehamilan yang normal.

Namun, untuk memastikan kehamilan berjalan lancar, wanita hamil tetap disarankan untuk melakukan pemeriksaan kehamilan secara rutin seperti yang disarankan oleh pakar sakit puan.

Semasa berunding dengan doktor, wanita hamil boleh bertanya kepada doktor apakah gejala yang dirasakan oleh wanita hamil adalah tanda kehamilan normal atau tidak.