Keluarga

Pelbagai Vaksin untuk Wanita Hamil dan Faedahnya

Ramai yang bertanya, adakah wanita hamil perlu diberi vaksin? Jawapannya adalah ya. Vaksin untuk wanita hamil diperlukan kerana ibu mengandung berisiko dijangkiti boleh mempengaruhi keadaan janin, seperti kelainan kongenital, keguguran, kelahiran pramatang,dan berat lahir rendah.

Pada prinsipnya, vaksin akan memberi manfaat kepada janin dan bayi baru lahir melalui pemindahan imuniti pasif (antibodi) melalui plasenta (plasenta). Vaksin juga dapat melindungi wanita hamil dari penyakit berbahaya yang disebabkan oleh jangkitan, seperti tetanus, difteria, pertusis, pneumokokus, meningokokus, dan hepatitis.

Vaksinasi yang perlu diberikan sebelum hamil

Vaksinasi sebenarnya tidak hanya disyorkan untuk wanita hamil, tetapi juga untuk wanita yang merancang kehamilan. Vaksinasi yang disyorkan pada fasa ini adalah vaksin influenza yang tidak aktif.

Vaksin influenza dapat mencegah wanita hamil mendapat jangkitan pernafasan yang disebabkan oleh virus influenza. Ini penting kerana demam pada wanita hamil akibat jangkitan, termasuk influenza, boleh menyebabkan bahaya pada janin, bahkan kecacatan.

Selain itu, vaksin influenza pada wanita hamil juga melindungi bayi mereka dari influenza pada beberapa bulan pertama setelah kelahiran, di mana vaksin ini tidak dapat diberikan secara langsung kepada bayi.

Vaksinasi yang Disyorkan untuk Wanita Hamil

Untuk melindungi wanita hamil dan janin mereka dari penyakit, terdapat beberapa jenis vaksin yang disarankan untuk diberikan semasa kehamilan, iaitu vaksin tetanus toxoid - difteria toxoid - acellular pertussis (Tdap), pneumococcal, meningococcal, hepatitis A, dan hepatitis B.

Vaksin Tdap disyorkan diberikan pada kehamilan 27-36 minggu untuk memaksimumkan tindak balas imun dan meningkatkan pemindahan antibodi ke janin. Di kawasan terpencil dengan kemudahan vaksin yang tidak lengkap, vaksin tetanus toxoid dapat diberikan 2 kali, selang 4 minggu.

Vaksin pneumokokus, meningokokus, hepatitis A dan B diberikan kepada wanita hamil yang mempunyai faktor risiko tertentu, seperti menghidap HIV, mempunyai penyakit hati kronik, atau berisiko dijangkiti penyakit menular seksual.

Walaupun vaksinasi masih perlu dilakukan semasa kehamilan, tidak semua vaksin harus diberikan kepada wanita hamil. Salah satunya adalah vaksin papillomavirus manusia (HPV) untuk mencegah jangkitan dengan virus HPV yang boleh menyebabkan barah serviks. Vaksin HPV baru boleh diberikan selepas melahirkan atau semasa menyusui.

Vaksin lain yang tidak disyorkan untuk wanita hamil adalah vaksin yang mengandungi kuman hidup, seperti Mumps-Campak-Rubella (MMR), varicella (cacar air), dan vaksin influenza aktif.

Vaksinasi untuk wanita hamil dapat melindungi wanita hamil dan janin dari penyakit. Tetapi ingat, tidak semua vaksin selamat diberikan kepada wanita hamil. Oleh itu, berjumpa dengan pakar obstetrik anda untuk mengetahui vaksinasi apa yang perlu anda lalui semasa kehamilan, bersama dengan jadual pentadbiran.

 Tertulis oleh:

dr. Aditya Prabawa, SpOG

(pakar sakit puan)