Kesihatan

Ingin menjadikan payudara anda tegap dan padat, inilah caranya

Seorang wanita pasti ingin mempunyai payudara yang tegas dan padat agar kelihatan lebih menarik. Lihat cara mudah menjadikan payudara tegap dan lebat yang boleh anda praktikkan di rumah.

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan payudara yang kencang dan lebat. Bermula dari melakukan gerakan sukan tertentu yang dipercayai dapat menegangkan payudara, menggunakan krim khas, hingga melakukan pembedahan untuk menegangkan payudara.

Pengangkatan payudara dengan pembedahan mastopexy ia memberikan hasil yang lebih pantas daripada senaman. Tetapi perlu diingat, pembedahan mempunyai risiko yang cukup besar, dan tidak memerlukan sedikit wang.

Payudara tegas dan lebat dengan senaman

sekarangSekiranya anda ingin menegangkan payudara tanpa kesan sampingan, anda boleh melakukannya dengan bersenam, kerana ia akan memberikan lebih banyak manfaat kesihatan. Beberapa pergerakan di bawah ini dipercayai menjadikan payudara tegap dan lebat:

 • Tolak ke atas

  Tidak terlalu sukar, tetapi tidak terlalu mudah. Pergerakan ini dapat anda lakukan tanpa memerlukan alat dan diyakini dapat mengencangkan dada, kerana salah satu otot yang menjadi sasaran tolak naik adalah otot pektoral.

  Pertama, badan berada dalam keadaan rawan dengan telapak tangan ke lantai dan lengan diluruskan, kaki dilanjutkan ke belakang. Badan bawah terletak di telapak kaki, sementara bahagian atas badan disokong oleh kedua tangan. Bengkokkan siku dengan perlahan dan turunkan bahagian atas badan anda dengan kaki lurus. Kemudian, angkat badan anda kembali ke kedudukan permulaan. Lakukan ini sebanyak 15 kali, ingat untuk mengetatkan perut dan lurus punggung, sepanjang pergerakan ini.

 • Lalat dada

  Untuk melakukan gerakan ini, anda memerlukan dua dumbbell atau barbell dengan berat 1 hingga 2 kg, bergantung pada kemampuan anda. Kedudukan pertama, berbaring di lantai, bengkokkan lutut sehingga kaki anda berada di atas lantai. Luruskan lengan anda ke kanan dan kiri, dengan telapak tangan memegang dumbbell menghadap ke atas. Kemudian, angkat dumbbell ke atas dada anda dan kembali ke posisi awal. Pastikan tangan anda sesuai dengan bahu anda, baik ketika diregangkan ke sisi dan diangkat. Lakukan pergerakan ini sebanyak 15 kali.

 • penekan dada

  Sebagai lalat dadaPergerakan ini bertujuan untuk membina otot di dada, sehingga diyakini dapat membantu mengatasi payudara yang kendur dan menjadikan payudara lebih kencang dan pekat.

  Posisi permulaan seperti di lalat dada, tetapi dengan siku dibengkokkan pada sudut 90 darjah. Pastikan kedua tangan memegang dumbbell, dengan telapak tangan menghadap kaki anda, sama dengan posisi memegang hendal basikal. Kemudian, angkat tangan anda lurus di depan dada anda dan kembali ke posisi awal. Pastikan lengan anda sesuai dengan bahu anda ketika berehat di lantai atau ketika mengangkat dumbbell. Ulangi pergerakan ini 15 kali.

Menjadikan payudara tegap dan padat tidak harus dilakukan dengan menggunakan krim khas yang tidak mempunyai kesan sampingan yang diketahui, atau bahkan dengan menjalani pembedahan yang boleh berisiko dalam jangka panjang. Lakukan beberapa pergerakan di atas secara berkala, maka anda akan mendapat badan yang lebih sihat, membakar kalori, dan menjadikan payudara anda lebih kencang dan pekat.

Anda juga boleh menggunakan minyak zaitun secara kerap pada payudara anda. Minyak semula jadi ini dipercayai dapat menegangkan dan membesarkan payudara, serta melembapkan kulit payudara. Semoga berjaya!