Kesihatan

Inilah faedah minum air selepas bangun tidur

Salah satu kebiasaan setelah bangun tidur yang sangat disyorkan adalah minum air. Sebabnya adalah kerana kebiasaanSederhana ini mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ingin tahu apa faedah minum air selepas bangun tidur? Lihat penjelasan berikut.

Air adalah bahan penting yang membentuk 50% - 60% komposisi badan anda. Di dalam tubuh, air memiliki berbagai fungsi, mulai dari memperbaiki pencernaan, menjaga keseimbangan suhu tubuh, hingga membantu ginjal membersihkan sampah dari tubuh.

Secara amnya, semua organ tubuh memerlukan air untuk berfungsi dengan baik. Itulah sebabnya, anda mesti memenuhi keperluan cecair badan dengan minum banyak air. Salah satu masa terbaik untuk minum air adalah tepat selepas bangun tidur.

Kebaikan Minum Air Selepas Bangun

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, kita perlu minum air secukupnya agar keperluan cairan tubuh dapat dipenuhi dan organ tubuh dapat berfungsi dengan baik. Malangnya, banyak orang tidak minum air secukupnya.

Sebab yang paling biasa adalah lupa, tidak dikenali, atau terlalu sibuk. Nah, dengan membiasakan diri minum air ketika bangun tidur, anda tidak akan lupa minum di pagi hari.

Di samping itu, masih banyak faedah minum air selepas bangun untuk kesihatan anda, termasuk:

1. Membuang toksin dalam badan

Salah satu faedah minum air selepas bangun tidur adalah membantu membuang toksin dari metabolisme pada waktu malam dari badan. Racun akan dikeluarkan dalam air kencing.

2. Menjaga kesihatan dan kecantikan kulit

Minum air selepas bangun tidur dapat membantu menjaga kesihatan tubuh dan kulit anda. Sebenarnya, tabiat ini dipercayai dapat mencegah munculnya jerawat dan menjaga kelembapan kulit.

3. Mengawal keinginan untuk makan

Selepas bangun tidur, anda mungkin sering merasa lapar. Ini wajar, kerana perut anda kosong sepanjang malam. Walaupun begitu, rasa lapar ini dapat mendorong anda untuk makan terlalu banyak semasa sarapan.

Nah, minum air selepas bangun tidur dapat membantu anda mengawal keinginan untuk makan berlebihan. Ini kerana air minuman dapat mengisi perut dan meregangkan dinding perut, sehingga memberikan kesan yang sepenuhnya.

4. Meningkatkan produktiviti

Minum air selepas bangun tidur dapat meningkatkan tenaga dan membuat badan berasa segar. Dengan cara itu, anda boleh menjadi lebih produktif. Tetapi ingat, anda juga memerlukan pengambilan kalori sebagai sumber tenaga, dengan makan makanan berkhasiat semasa sarapan.

Di samping itu, untuk memastikan badan segar sepanjang hari, memenuhi keperluan cecair badan dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari. Apabila badan dihidrasi dengan betul, anda dapat lebih fokus dan berkonsentrasi dengan lebih mudah, sehingga produktiviti kerja anda juga akan meningkat.

5. Meningkatkan metabolisme badan

Minum air selepas bangun tidur juga didakwa dapat meningkatkan metabolisme badan dan membakar kalori. Malah ada pakar yang percaya bahawa tabiat ini dapat membantu menurunkan berat badan.

Jenis Air

Sehingga manfaat air minum setelah bangun tidur dapat diperoleh secara maksimum, anda harus terlebih dahulu mengetahui jenis air minum yang terdapat di pasar dan perbezaannya:

  • Air mineral, yaitu air yang diperoleh dari mata air gunung, sehingga kaya akan mineral. Kandungan mineral dalam air bermanfaat untuk kesihatan, seperti membantu metabolisme tubuh, mendukung fungsi ginjal, dan membantu pembentukan sel dan enzim. Air mineral mempunyai pH antara 6 - 8,5.
  • Air demineralisasi, yang merupakan air yang hampir tidak mengandung mineral kerana telah melalui proses berkali-kali. Air jenis ini biasanya mempunyai pH antara 5 - 7,5.
  • Air alkali, yang merupakan sejenis air yang telah melalui proses pengionan atau elektrolisis dan biasanya mengandungi pH yang lebih tinggi (8.5 - 9.97).

Minum air mineral secara berkala akan membantu kecukupan mineral dalam badan. Untuk itu, pilihlah air mineral yang baik. Salah satunya dengan melihat pemilihan sumber air. Air mineral yang berasal dari pergunungan dan mengekalkan ekosistem semula jadi adalah pilihan yang baik, kerana mengandung mineral semula jadi.

Mulakan hari anda dengan minum air setelah bangun dengan kandungan mineral sebagai tabiat sederhana yang sangat mudah dilakukan, tetapi mempunyai banyak manfaat kesihatan.