Kesihatan

Inilah syarat-syarat yang mesti ditangani di ER

Unit kecemasan atau juga dikenali sebagai ER adalah bahagian atau jabatan khas di hospital utamakan perkhidmatan pada pesakit dengan keadaan yang mengancam nyawa. Pasukan medis di ER juga dapat memberikan perkhidmatan perubatan untuk pesakit yang tidak berada dalam keadaan kecemasan.

Beberapa jenis pesakit yang dirawat di ER umumnya adalah pesakit kemalangan, pesakit dengan penyakit yang mengancam nyawa akut atau kronik, atau keadaan darurat yang memerlukan rawatan segera, seperti kes keracunan. ER menyediakan rawatan kecemasan dan rawatan untuk rawatan awal.

Syarat yang mesti dirawat oleh ER dengan segera

Sebilangan orang tidak benar-benar tahu keadaan apa yang boleh atau harus dirawat di UGD. Berikut adalah beberapa syarat yang mesti mendapat rawatan khas di ER:

 • Serang jhati dan serangan jantung

  Serangan jantung adalah keadaan di mana salah satu saluran darah jantung tersumbat. Serangan jantung kadang-kadang menunjukkan gejala seperti sesak nafas secara tiba-tiba, sakit dada, perasaan tekanan di dada, dan rasa kenyang.

  Kesakitan di dada juga boleh timbul dan boleh merebak ke bahagian lain seperti bahu, lengan, punggung, perut, dan bahkan rahang bawah. Ini adalah keadaan kecemasan yang memerlukan perawatan segera, dan perlu segera dikejarkan ke bilik kecemasan hospital, kerana serangan jantung yang tidak dirawat dengan cepat dapat menyebabkan serangan jantung.

  Penangkapan jantung adalah keadaan di mana fungsi jantung pesakit berhenti secara tiba-tiba, menyebabkan aliran darah berhenti. Keadaan ini boleh membuatkan pesakit hilang kesedaran dan tidak bernafas.

 • Kecederaan ffizikal akibat kkemalangan

  Kemalangan yang menyebabkan banyak kecederaan atau kecederaan fizikal juga merupakan keadaan yang diutamakan oleh ER. Contohnya, kecederaan akibat kemalangan jalan raya, luka bakar, pendarahan yang tidak berhenti, kecederaan pada kepala atau tulang belakang, kecederaan akibat renjatan elektrik atau disambar petir, dan sebagainya.

 • Kesukaran bernafas

  Semua keadaan yang menyebabkan kesukaran bernafas, sesak nafas, atau kegagalan pernafasan sehingga tubuh kekurangan oksigen, termasuk dalam kategori keadaan yang memerlukan rawatan segera

  Kesukaran bernafas boleh terjadi kerana masalah pada paru-paru dan saluran pernafasan, seperti serangan asma, embolisme paru, pneumotoraks, radang paru-paru, pembengkakan paru-paru, anemia, penyakit paru obstruktif kronik (COPD), kegagalan jantung, sesak nafas kerana anafilaksis, contohnya.kerana alahan dadah atau sengatan lebah. Keadaan ini adalah kecemasan pernafasan.

 • strok

  Salah satu keadaan kecemasan yang perlu dirawat dengan segera di ER adalah strok. Keadaan ini boleh disebabkan oleh penyumbatan saluran darah di otak, atau disebabkan oleh pecahnya saluran darah di otak. Gejala termasuk kesukaran bercakap atau berjalan, kelemahan atau kelumpuhan anggota badan, gangguan visual, sakit kepala, dan penurunan kesedaran.

 • Keracunan

  Keracunan adalah keadaan yang juga memerlukan rawatan kecemasan segera. Keracunan di sini bererti menghirup, menelan atau menyentuh bahan toksik, seperti keracunan makanan, serta overdosis dadah atau alkohol.

Sebagai tambahan kepada keadaan di atas, terdapat banyak keadaan atau tanda lain yang juga mesti dirawat di ER, iaitu:

 • Pengsan
 • Sakit dada yang teruk yang memancar ke lengan, bahu atau rahang.
 • Sakit kepala yang tidak biasa dan tiba-tiba.
 • Kejang.
 • Pendarahan aktif yang sukar dihentikan.
 • Batuk atau muntah darah.
 • Demam tinggi dengan sakit kepala dan leher kaku.
 • Cirit-birit yang tidak berhenti.
 • Cuba membunuh diri.

Keutamaan Perkhidmatan di ER Berdasarkan Darurat

ER juga menangani keadaan bukan kecemasan, tetapi skala keutamaan perkhidmatan yang diutamakan adalah keadaan pesakit yang berada dalam keadaan kecemasan. Tidak seperti jika anda pergi ke poliklinik untuk mendapatkan rawatan, di mana nombor giliran diberikan berdasarkan siapa yang mendaftar atau siapa yang mendahului. ER menggunakan sistem rawatan keutamaan berdasarkan tahap kecemasan keadaan pesakit, iaitu:

 • Kategori I: Perlu pertolongan dengan segera

  Orang yang memerlukan rawatan segera dan mesti dirawat oleh pasukan perubatan tidak lebih dari dua minit setelah tiba di UGD, dikategorikan sebagai pesakit dengan keadaan kritikal yang mengancam nyawa. Contohnya pada pesakit dengan serangan jantung, pernafasan, dan koma.

 • Kategori II: kecemasan

  Pesakit dalam keadaan kritikal dan kesakitan yang teruk, contohnya pesakit dengan sakit dada yang teruk, sukar bernafas atau patah tulang yang teruk, dan kejang. Keadaan ini dikategorikan sebagai keadaan darurat atau mempunyai keadaan yang mengancam nyawa, iaitu pesakit yang memerlukan rawatan segera sekurang-kurangnya dalam masa 10 minit setelah tiba di UGD.

 • Kategori III: Berpotensi untuk menjadi lebih teruk

  Orang yang memerlukan rawatan sekurang-kurangnya 30 minit setelah tiba di ED, dikategorikan sebagai kritikal atau mendesak, iaitu pesakit yang berpotensi mengancam nyawa, seperti menderita penyakit serius, pendarahan yang sangat teruk akibat kecederaan, atau mengalami dehidrasi yang teruk.

 • Kategori IV: Keadaan serius tetapi bukan keadaan darurat

  Pesakit dengan keadaan atau gejala kecederaan yang sederhana, contohnya pesakit dengan badan asing memasuki mata, keseleo pergelangan kaki, migrain atau sakit telinga. Keadaan ini tergolong dalam kategori serius tetapi tidak darurat. Pesakit dalam kategori ini memerlukan rawatan sekurang-kurangnya satu jam setelah tiba di ED.

 • Kategori V: Tidak mendesak

  Pesakit dengan keadaan kecederaan atau gejala ringan, yang biasanya dialami lebih dari seminggu, seperti ruam atau sakit ringan dan sakit, tergolong dalam kategori kelima atau keadaan tidak mendesak. Pesakit dalam kategori ini boleh menunggu maksimum dua jam, sebelum dirawat oleh doktor.

Mengenai keadaan darurat keadaan anda ketika anda datang ke UGD, akan ada doktor atau jururawat khas di ER yang akan menentukan kategori keadaan anda. Oleh itu, pesakit diharapkan dapat memahami sistem perkhidmatan di ER dan sabar menunggu, terutama jika terdapat sebilangan besar pesakit yang keadaannya lebih serius daripada anda. Doktor dan jururawat ER akan melakukan yang terbaik untuk membuat pesakit merasa selesa dan tidak menunggu terlalu lama. Semasa menunggu, jururawat bilik kecemasan akan terus memantau keadaan pesakit, dan segera melaporkannya kepada doktor jika keadaan pesakit berubah atau bertambah buruk.