Kehidupan yang sihat

Walaupun Saiznya Kecil, Faedah Elderberry untuk Kesihatan Banyak

Elderberry Telah lama digunakan dalam perubatan tradisional. Buah hitam-biru ini mengandungi banyak nutrien dengan pelbagai khasiat, mulai dari mengatasi selesema hingga jantung yang sihat.

Edelberry adalah salah satu jenis beri yang tergolong dalam keluarga Adoxaceae. Buah ini mempunyai ukuran kecil dengan aroma lembut yang khas. Rasanya agak masam dan biasanya mesti dimasak sebelum makan. Elderberry biasa diproses menjadi makanan tambahan dan teh.

Manfaat Elderberry untuk kesihatan

Elderberry Ia rendah kalori dan kaya dengan serat. Buah ini juga merupakan sumber vitamin C dan kaya dengan sebatian antioksidan, seperti flavonol, flavonoid, dan antosianin. Berkat kandungan khasiatnya, tidak hairanlah elderberry berpotensi membawa banyak manfaat kesihatan, seperti:

1. Melegakan simptom selesema dan selesema

Elderberry telah lama dipercaya sebagai ubat tradisional untuk merawat selesema dan selesema. Banyak kajian membuktikan bahawa pengambilan ekstrak elderberry dapat mempercepat melegakan gejala selesema dan selesema, termasuk demam, sakit kepala, sakit otot, dan hidung tersumbat.

Dalam kajian lain, juga dinyatakan bahawa orang yang selalu makan elderberry mempunyai risiko 50% lebih rendah terkena selesema.

2. Menjaga kesihatan jantung

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa pengambilan jus elderberry Ia dapat menurunkan kadar kolesterol dan lemak darah. Pengambilan makanan yang tinggi kandungan flavonoid, seperti elderberry, juga terbukti dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Selain itu, dalam beberapa kajian lain diketahui bahawa buah ini dapat menjaga kadar gula darah normal. Tahap gula dalam darah yang terkawal sangat penting untuk mencegah pelbagai masalah kesihatan di jantung.

3. Penghadaman yang sihat

Penggunaan elderberry boleh menjadi cara untuk menjaga kesihatan pencernaan. Dalam 100 gram elderberry Segar mengandungi kira-kira 7 gram serat. Kehadiran serat dalam makanan dapat menjaga keseimbangan bakteria baik di usus anda. Anda juga akan mengelakkan pelbagai masalah pencernaan, seperti sembelit.

4. Kekalkan daya tahan

Selain pencernaan yang sihat, serat dapat membuat usus berfungsi menyerap nutrien dengan lebih optimum. Sekiranya seimbang dengan pengambilan makanan berkhasiat lain, sifat ini dapat menyokong sistem ketahanan badan anda menjadi lebih kuat.

Bukan itu sahaja, elderberry juga merupakan buah yang kaya dengan vitamin C. Nah, vitamin C adalah komponen penting untuk sistem ketahanan badan. Vitamin ini diketahui dapat menyokong kerja sistem kekebalan tubuh dalam memerangi virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit.

5. Mencegah penyakit kronik

Elderberry Ia kaya dengan antosianin yang bertindak sebagai antioksidan. Sebenarnya, antosianin diketahui mempunyai kesan antioksidan 3.5 kali lebih banyak daripada vitamin E.

Berkat kandungan antosianin dan sebatian antioksidan lain, penggunaan elderberry dapat mencegah pelbagai penyakit kronik, seperti diabetes jenis 2 dan barah.

Selain daripada faedah yang dinyatakan di atas, elderberry Ia dipercayai dapat membantu merawat jangkitan sinus, sakit sendi dan otot, sakit gigi, dan masalah buah pinggang. Sebenarnya, produk penjagaan kulit yang diperkaya ekstrak elderberry diduga dapat melindungi kulit dari terkena cahaya matahari kerana mengandungi SPF.

Walau bagaimanapun, faedah ini masih perlu dikaji lebih jauh untuk memastikan keberkesanannya pada manusia.

Perhatikan perkara ini sebelum dimakan Elderberry

Buah, biji, daun, akar dan batang yang belum masak elderberry mengandungi lektin, yang boleh menyebabkan masalah perut jika dikonsumsi terlalu banyak. Tumbuhan ini juga mengandungi glikosida sianogenik yang dapat melepaskan sianida dalam badan dalam keadaan tertentu. Ini tentunya sangat berbahaya untuk kesihatan anda.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa makan elderberry dalam keadaan mentah ia boleh menyebabkan mual, muntah, kelemahan, pening, mati rasa dalam badan, dan kehilangan kesedaran.

Berita baiknya, risiko berbahaya di atas boleh hilang sekiranya elderberry dimasak sebelum dimakan. Namun, ingat, anda hanya boleh memakan daging buahnya. Pastikan tidak memasukkan daun, batang, akar, atau biji.

Elderberry tidak disyorkan untuk dimakan oleh kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun, serta wanita hamil dan menyusui. Walaupun sebenarnya tidak ada kesan sampingan yang dilaporkan, keselamatan penggunaannya elderberry dalam kumpulan ini belum ditentukan.

Manfaat elderberry untuk kesihatan cukup menjanjikan. Walaupun begitu, membuat elderberry sebagai ubat masih tidak digalakkan, ya. Sekiranya anda mengambil elderberry dan mengalami loya, muntah, cirit-birit, atau gejala-gejala lain yang membimbangkan, anda harus segera berjumpa doktor.