Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Bahaya Pencemaran Udara pada Kesihatan Paru

Bahaya pencemaran udara ke paru-paru bukanlah sesuatu yang boleh dipandang ringan. Pendedahan yang berlebihan terhadap pencemaran udara diketahui dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit pada paru-paru, mulai dari jangkitan pernafasan, radang paru-paru, bronkitis, hingga barah.

Pencemaran udara adalah salah satu masalah persekitaran terbesar yang memberi kesan yang besar terhadap kesihatan manusia. Tidak hanya boleh menyebabkan pelbagai penyakit, pendedahan kepada pencemaran udara yang berlebihan juga diketahui dapat meningkatkan risiko kematian pramatang.

Data dari WHO menyatakan bahawa terdapat kira-kira 7 juta orang di dunia yang meninggal setiap tahun kerana terdedah kepada pencemaran udara, baik pencemaran udara yang berasal dari luar dan di dalam rumah.

Sementara itu, di Indonesia saja, angka kematian akibat pencemaran udara dianggarkan mencapai lebih dari 60,000 kes setiap tahun.

Beberapa Jenis Bahan Berbahaya dalam Pencemaran Udara

Berikut adalah beberapa jenis bahan berbahaya yang terdapat dalam pencemaran udara dan kesannya terhadap kesihatan tubuh:

1. Nitrogen dioksida

Nitrogen dioksida (NO2) adalah salah satu jenis gas berbahaya yang biasanya dihasilkan dari proses pembakaran, seperti pembakaran sampah, kebakaran hutan atau kabut asap, dan mesin kenderaan bermotor atau loji janakuasa.

Pendedahan jangka panjang terhadap nitrogen dioksida boleh menyebabkan keradangan saluran pernafasan dan penurunan fungsi paru-paru. Gas beracun ini juga dapat meningkatkan risiko bronkitis pada orang dewasa dan kanak-kanak.

2. Zarah unsur

Komponen partikulat di udara terdiri daripada sulfat, nitrat, ammonia, natrium klorida, dan habuk mineral. Pendedahan kepada gabungan unsur partikulat ini dalam jangka panjang dapat meningkatkan risiko gangguan pernafasan, barah paru-paru, dan penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok.

3. Ozon

Lapisan ozon di atmosfer memang berperanan penting sebagai penangkal sinar ultraviolet (UV) dari matahari. Namun, ozon di permukaan bumi adalah salah satu gas berbahaya yang terdapat dalam pencemaran udara.

Pendedahan ozon yang berpanjangan boleh menyebabkan sesak nafas, memicu kemerosotan asma dan emfisema, dan menjadikan paru-paru lebih mudah terkena jangkitan.

4. Sulfur dioksida

Sulfur dioksida (SO2) adalah pencemar yang dihasilkan dari proses pembakaran bahan bakar fosil, seperti arang batu dan petrol, serta peleburan bijih mineral yang mengandung sulfur.

Apabila dihirup, bahan ini dapat menyebabkan radang saluran pernafasan dan menyebabkan pelbagai gejala, seperti batuk kahak dan sesak nafas. Selain itu, orang yang sering menyedut sulfur dioksida berisiko lebih tinggi terkena jangkitan saluran pernafasan dan bronkitis, serta gejala asma yang berulang.

5. Benzena

Benzena adalah cecair kimia yang sangat mudah menguap sehingga boleh mencemarkan udara. Pencemaran udara yang mengandungi benzena biasanya terdapat dalam asap rokok, asap kenderaan, asap kilang, dan juga produk sehari-hari, seperti gam dan bahan pencuci.

Paparan benzena yang tinggi boleh menyebabkan masalah pernafasan, barah paru-paru, anemia, dan bahkan kematian.

6. Karbon monoksida

Karbon monoksida adalah gas yang dihasilkan dari proses pembakaran, seperti pembakaran arang batu, kayu, dan bahan bakar di dalam kenderaan.

Apabila seseorang menyedut terlalu banyak karbon monoksida (CO), keupayaan darah untuk mengikat oksigen akan menurun. Ini kerana gas CO lebih mudah terikat ke hemoglobin daripada oksigen. Kesannya, tubuh akan mengalami kekurangan oksigen atau hipoksia.

Penurunan kadar oksigen yang tidak segera ditangani dapat menyebabkan komplikasi berbahaya dalam bentuk kerosakan tisu dan organ dan kematian.

7. Hidrokarbon

Hidrokarbon adalah sebatian yang menggabungkan hidrogen dan karbon. Apabila dihirup dalam jumlah banyak, gas hidrokarbon dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, mulai dari batuk, sesak nafas, radang paru-paru, gangguan irama jantung, hingga hipertensi paru.

Walaupun udara yang anda hirup kelihatan bersih, pelbagai jenis bahan berbahaya mungkin masih ada di dalamnya. Oleh itu, anda perlu melindungi diri anda daripada terdedah kepada pencemaran udara yang menyebabkan kerosakan paru-paru dan pelbagai penyakit lain.

Untuk melindungi diri daripada pencemaran udara, anda boleh memakai topeng semasa dalam perjalanan, menggunakan penapis udara atau menggunakan penapis udara pembersih air di rumah, dan menjaga tumbuh-tumbuhan dalaman yang boleh menjadikan udara lebih bersih dan segar.

Bukan hanya itu, kini penggunaan topeng juga merupakan salah satu protokol kesihatan yang mesti dilakukan untuk mencegah penularan COVID-19.

Sekiranya anda sering terdedah kepada pencemaran udara dan mengalami gejala-gejala tertentu, seperti batuk, hidung berair, sesak nafas, sakit kepala, dan batuk darah, anda harus segera berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang tepat.