Kehidupan yang sihat

Ketahui kandungan nutrien gula merah dan pelbagai faedahnya

Populariti gula perang baru-baru ini meningkat. Trend penggunaan gula perang di dunia masakan dipicu oleh minuman teh buih yang menggunakannya sebagai pemanis. Tetapi, apa sebenarnya gula perang? Ayuh, kenali perbezaan antara jenis gula dan gula biasa ini, dan pelbagai faedahnya.

Gula perang telah lama digunakan sebagai pemanis dalam pelbagai makanan dan minuman yang diproses. Gula ini dipercayai lebih sihat daripada gula pasir putih.

Perbezaan antara Gula perang dan Gula Putih

Gula perang adalah sejenis gula yang dihasilkan dari penghabluran jus tebu. Sumbernya sama dengan gula pasir putih, tetapi dalam proses pembuatannya terdapat beberapa tahap yang berbeza.

Perbezaan tahap pembuatan gula merah dengan gula putih adalah dalam proses penambahan molase. Molasses adalah cecair coklat gelap yang merupakan hasil penyaringan jus tebu. Penambahan molase adalah yang menghasilkan warna coklat ke dalam gula.

Selain memberikan warna, proses penambahan molase juga memberikan nutrien tambahan pada gula, seperti kalsium, kalium, dan zat besi. Nutrien tambahan ini menambah nilai jual gula perang.

Pelbagai Khasiat Gula perang

Selain memberi warna pada hidangan, gula merah dengan nutrien di dalamnya juga memberikan pelbagai faedah, termasuk:

Pastikan tekanan darah tetap stabil

Kandungan kalium dalam gula merah dipercayai dapat menjaga tekanan darah tetap stabil. Walau bagaimanapun, kadar kalium dalam gula merah agak rendah, jadi anda tetap disarankan untuk memakan sumber kalium, seperti pisang, jeruk, alpukat, brokoli, dan daging ayam, untuk memenuhi keperluan kalium.

Menjaga kesihatan tulang

Gula perang juga mengandungi kalsium yang bermanfaat untuk menjaga kesihatan tulang anda. Pengambilan kalsium yang mencukupi dapat menjaga tulang anda kuat dan mencegah osteoporosis.

Namun, jangan bergantung pada gula merah sebagai sumber kalsium anda. Terdapat banyak jenis makanan dan minuman lain, seperti brokoli, bayam, kangkung, tahu, susu rendah lemak, dan yogurt, yang juga kaya akan kalsium dan selamat untuk dimakan secara berkala.

Meningkatkan pengeluaran hemoglobin

Zat besi yang terkandung dalam gula merah diperlukan untuk pembentukan hemoglobin. Selain itu, zat besi juga berperanan dalam proses metabolik tubuh.

Walau bagaimanapun, kandungan zat besi dalam gula merah juga agak kecil, jadi anda perlu memenuhi keperluan zat besi anda dari makanan lain, seperti bayam, brokoli, kerang, dan hati ayam.

Walaupun gula perang mempunyai kandungan dan manfaat gizi yang lebih baik daripada gula pasir putih, jangan terlalu banyak mengkonsumsinya. Kandungan kalori dalam gula merah tidak jauh berbeza dengan gula pasir putih, jadi jika dikonsumsi secara berlebihan, boleh menyebabkan kegemukan.

Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti diabetes, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil gula merah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found